Gyurkity Péter

Masszív csillagtemető van galaxisunk közepén

Erre utal az innen eredő röntgensugárzás, amelyet most vettek közelebbről szemügyre.

A NASA saját weboldalán számoltak be egy friss felfedezésről, amely a Tejútrendszer közepén elhelyezkedő régió összetételével, az ott található hatalmas tumultusból eredő röntgensugárzással kapcsolatos. A kutatók még nem tudják, hogy a nagy energiájú sugarak pontosan milyen objektumok termékei, ám ötletekből nincs hiány.

Amerikai csillagászok a 2012-ben fellőtt NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) teleszkópot felhasználva figyelték meg a galaxisunk közepéből származó röntgensugárzást, most először fókuszálva a nagyobb erejű sugarakra. Ez azért lehet érdekes, mert bár a szupermasszív fekete lyukat körülölelő, mintegy 40 fényév átmérőjű terület esetében az alacsony sugárzást kibocsátó objektumokból is bőven válogathatunk, a nagyobb erejű sugarak detektálása, illetve az ennek alapján kirajzolódó kép arra utal, hogy egy kiterjedt csillagtemetővel van dolgunk, amelyben úgynevezett zombicsillagok sikoltását figyelhetjük meg.

Ezen zombicsillagok a kettős rendszerek kiégett, fehér törpének nevezett tagjai, amelyek anyagot szívnak el társukból, eközben pedig röntgensugárzást bocsátanak ki. Feltehetően ezen objektumokból akad bőven az említett területen belül, bár azt is jól tudjuk, hogy itt minden egyéb, hasonló sugárzás forrásaként szolgáló objektum is megtalálható. Egy másik elmélet szerint inkább pulzárokról van szó, amelyek a rendkívül gyors pörgésük során "termelik" ezen sugarakat, tömeges jelenlétük azonban arra utalhat, hogy egy eddig fel nem fedezett populáció rejtőzik a Tejútrendszer közepén. Mások kisebb fekete lyukaknak tulajdonítják a sugárzást, de az sem zárható ki, hogy azt töltött részecskék, kozmikus sugarak okozzák, amelyek a masszív fekete lyuk körüli sűrű gázzal való interakció során keletkeznek.

A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy melyik verzió a valószínűbb, ezért további munkára van szükség. Mindenképpen bizarr területről van azonban szó, ezért további meglepetésekre számíthatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szomferi #2
    imádom az ilyen, nagyfelbontású képeket
  • Astrojan #1
    Legyen lúd
    Utoljára szerkesztette: Astrojan, 2015.05.02. 21:31:59