Balázs Richárd

Érkezik a grafén villanykörte

Angliában már az idén megjelenhet a boltokban egy villanykörte, ami a nagy ígéreteket hordozó szuper erősségű szénből, a grafénból készül, elsőként a hozva be a kereskedelembe a Nobel-díjjal is jutalmazott anyagot.

A klasszikus küllemű körte egy izzószál alakú LED-et rejt, ezt borították be grafénnal. A tervezés a Manchester Egyetem csapatának nevéhez fűződik, ez az az egyetem, ahol felfedezték magát az anyagot. A várakozások szerint a megoldás 10 százalékkal csökkenti az energia felhasználást, a grafén hatékonyabb elektromosság- és hővezetést biztosít, meghosszabbítva az élettartamot is. Ára 15 angol font, körülbelül 6.000 forint környékén lesz, amivel versenyképesnek mondható a hagyományos LED-es megoldásokkal.

A villanykörtét egy kanadai finanszírozású cég, a Graphene Lighting fejlesztette ki, melynek egyik igazgatója Colin Bailey professzor, az egyetem rektorhelyettese. "A grafén villanykörte kevesebb energiát használ, várakozásunk szerint tovább is tart. Az előállítási költségek alacsonyabbak, és több fenntartható alkatrészt használ" - összegzett Bailey.

A grafén 2004-es felfedezése Andre Geim és Konstantin Novoselov, a Manchester Egyetem két orosz születésű tudósának nevéhez fűződik, akik fizikai Nobel-díjat és lovagi címet kaptak munkájuk elismeréseként. Az elképesztően vékony grafén réteg erősebb az acélnál és a benne rejlő lehetőségek miatt "csoda anyagként" emlegetik. A brit kormány 38 millió fontot fektetett be az egyetemen létrehozott, a hónapban megnyitott Nemzeti Grafén Intézetbe a Mérnöki és Fizikai Tudományos Kutatási Tanácson keresztül, valamint további 23 milliót kaptak az Európai Területi Fejlesztési Alapból.


Az új Nemzeti Grafén Intézet Manchesterben

George Osborne, az egyetem rektora, aki március 20-án nyitotta meg a létesítményt, elmondta, céljuk a kínai és dél-koreai versenytársak megelőzése, hogy a grafén technológia minőségi központjává válhasson az új intézet. Már most több mint 35 céggel lépett partnerségre az egyetem, különböző projektek fejlesztésének céljával. A verseny jelenleg már a gyakorlati és kereskedelmi alkalmazások fejlesztésére összpontosul, köztük a könnyebb, ugyanakkor erősebb, szilárdabb gépjármű- és repülőgép vázak, vagy akár műfogak megalkotását. Az anyag egyébként jelenleg is megtalálható több termékben, főként sportszerekben, teniszütőkben és sílécekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #16
    Majd ha a kínaiak gyártják, felébe fog kerülni.
  • gothmog #15
    Na ez az, hogy már a 15-20W-os fénycsövek hatásfoka is kurvajó, a ledek fogyasztása még ehhez képest is fele-harmada. Egy 10W-os lednél ehhez képest még megspórolnak 1wattot, ilyen áron? A kompakt fénycsövek elterjedése óta a világítás költsége egy háztartásban amúgy is elenyésző, ledeket használva meg pont aprópénz. Ennek így nem nagyon van gyakorlati értéke, de a hírekben jól mutat, hogy hű, elektronikai grafén kereskedelmi forgalomban.
  • Zombee #14
    A cikk, mint azt megszokhattuk az SG-n, pontatlan. A 2,5W-os nyilván nem drága, de csak éjjeli lámpának jó. Egy szoba rendes megvilágításához nem elég, oda kellenek a többezres LED fények. Egy udvari világításhoz meg még az is kevés. Én egyelőre inkább az energiatakarékos fénycsöveket pártolom, 20W, és van fénye rendesen.
  • gothmog #13
    Az éjjeli lámpámban a LED lámpa a papír szerint 2,5W-os három éve vettem, akkor 1500.- Ft volt. Mármost ezt még lehetne 10%-al csökkenteni ~6000.-ért? Hát, sok sikert a termékhez, de tényleg.
  • kvp #12
    A ledekkel jellemzoen az a baj, hogy tulhajtjak oket. Ha kis fenyereju led-ekbol lenne sok osszerakva egymas melle es megfelelo hutest kapnanak, akkor sokkal tovabb birnak, gyakorlatilag evtizedekig mennenek folyamatos uzemben is. Ehhez nagyon sima egyenfeszultseg, aktivan szabalyozott arammenyiseg es sorosan kapcsolt ledek kellenek. A stabil tapegyseg es a huto viszont nagyok, tehat nem fog a normal foglalatba bemenni a led, hanem egy kb. A5-os panelra fer csak fel, egy rakat jobb kondenzatorral, egyeniranyitoval es a hagyomanyos vllanyego meretu trafoval egyutt. Cserebe nem melegszik annyira es sokkal tovabb birja a led tomb mint egy sima hagyomanyos ego. Tehat a technika adott, csak ne a regi Edison foglalatba probaljuk belegyomoszolni, mert nem arra valo.

    Egyebkent van olyan, hogy halogen ego. Ezek hagyomanyos izzos villanykortek, csak eppen halogen technikaval. (magyar fejlesztes ez is, tobb mint 100 eves) Fele akkora energiaigeny, ketszer akkora hatekonysag es elettartam. Cserebe viszonylag olcsoak es szebb fenyuk van mint barmi masnak, tovabba hiba eseten nem minosulnek veszelyes hulladeknak. Egyetlen hatranyuk, hogy csak ketszer hatekonyabbak mint a simak, tehat kb. C-D korul van a hatekonysaguk es nem A, mint a jobb ledeknek.

    ps: A feher led-ek nyitasi feszultsege kb. 3.3V, ajanlott arama 20 mA, de inkabb 15 a jo, ezert 230V->10:1-es trafo->23Veff->diodahid es szures->32Vpeak-> ~ 9 led es egy 15 mA-es aramkorlat. (lm317 ic, 87 ohm) Jol meghutve minden. Ha a 9 db led keves, akkor meg 9 db es hozzajuk meg egy lm317-es aramgenerator. Idealis esetben egy ilyen megoldas addig birja amig egy atlag billentyuzeten a numlock led es hirtelen kieges helyett csak szepen lassan elhalvanyul a fenye. Eleg nagy fenyero adhato le, csak ugy kell szamolni, hogy a felvett teljesitmeny egy reszet hokent le tudja adni, tehat akkora hutofelulet kell, hogy szobahomersekleten maradjon minden komponens es akkor nem megy tonkre.
  • Mekong Delta #11
    hagyjuk már ezt a nagyobb élettartamot.. tökre nem égne ki minden ilyen hamar, ha nem terveznék direkt így..
    Utoljára szerkesztette: Mekong Delta, 2015.03.30. 18:19:18
  • Oliwaw #10
    Már 300 forintért lehet venni 10 wattos melegfehér ledet. Nekem kb 2 éve működnek (természetesen kínai (mint szinte minden)) 28 V 0,35 A, 0,3 A-rel járatva megfelelő hűtőbordán minimum 10 órát naponta. Fényereje nagyjából annyi mint egy 18 W-os energiatakarékosnak. (kis ügyességgel 1400 forintból kijön házilag hűtőbordával, meghajtóval).
  • NEXUS6 #9
    Ha egyben kicsengeted X db hagyományos izzó árát nekik úgy is jó, sőt. Egy 6000 Ft-os LED-es izzó az kb 100 hagyományos árát jelenti. Mikor égetsz el 100 hagyományosat már egyetlen foglallatban? Talán egy élet alatt.
    Mindenkinek volt olyan ízzója, ami 2 hétig se bírta, meg olyan is, ami évekig is.

    A júzer haszna az, hogy töredék energiát fogyaszt, de ez a gyártónak ha úgy nézzük pusztán marketing, ebből neki nincs előnye.
  • Kotomicuki #8
    Hhmm, élettartam meghosszabbítás a tervezett elavulás és a multi-kartellek idejében - "bátor" kijelentés a részükről, az egyszer biztos?!
  • Inquisitor #7
    Van sorban 40-50db mikro led egy "szálon", arra találták ki, hogy jobban hasonlítson egy LED-es "körte" fényviszonya a hagyományos izzóhoz.

    Barret egy valamire való napsárga fényű, erős LED-es "izzó" szerinted mennyibe kerül? Nem ám ilyen kínai piacos 0.5-2W-os izé, egy rendes.