Berta Sándor

Német reform az elektronikai hulladékok kezelésében

A német környezetvédelmi miniszter azt akarja, hogy az üzletek minden rossz és régi eszközt visszavegyenek. A kormányülésen elfogadták a környezetvédelmi minisztérium törvényjavaslatát.

Barbara Hendricks bizonyos feltételek mellett kötelezte a boltokat az elektronikai hulladék visszavételére - a politikus erről az ARD egyik műsorában számolt be. Az ingyenes visszaadás elsősorban a rádiókat, a mobiltelefonokat, a porszívókat és más készülékeket érinti, s a korábbinál jóval könnyebben valósulna meg. A cél egyszerű: ami az üzleteken keresztül kerül forgalomba, azt ugyanígy is kell kivonni a forgalomból. A reformnak köszönhetően a korábbinál jóval több értékes fémet lehet majd kinyerni a régi berendezésekből.

A környezetvédelmi miniszter javaslata kötelezi a 400 négyzetméternél nagyobb értékesítési területtel rendelkező boltokat, hogy ellenkezés nélkül és ingyen visszavegyék az elektronikai hulladékokat és a régi berendezéseket, akkor, ha a felhasználó egy azonos értékű készüléket vásárol. Az új előírás az online kereskedőkre is vonatkozna. 2019-re a gyűjtési és az újraértékesítési kvóta 65 százalékra nőhet. A kisebb, 24 centiméternél rövidebb peremhosszúságú készülékeket - például mobiltelefonokat, kenyérpirítókat - új eszköz vásárlása nélkül is kötelező visszavenni a javaslat szerint, amely az online kereskedőkre is érvényes.

A berlini vezetés szerint a javaslat révén nemcsak az e-hulladék feldolgozásában, a káros anyagok szakszerű elhelyezésében és az értékes anyagok újrahasznosításában lehet előrelépni, hanem vissza lehet szorítani az Afrikába irányuló illegális e-hulladékexportot, amely súlyos környezeti, egészségügyi, társadalmi veszélyt okoz a kontinensen. A parlamenti ellenzéki pártok elégedetlenek a javaslattal, álláspontjuk szerint a kormány csupán a minimális uniós elvárásokat teljesíti, holott Németország többet is tehetne.

Az elektronikai hulladékok leadása jelenleg Németországban önkéntes alapon működik. Gazdasági szervezetek eltérően reagáltak, az online kereskedéssel foglalkozó cégek szövetsége bírálta a javaslatot, amiért az növelheti költségeiket, a kiskereskedők érdekképviselete viszont üdvözölte, hogy a kisebb üzletekre nem vonatkozik a szabály, és úgy értékelte, hogy az online áruházak bevonása biztosítja a méltányos versenyt a nagyobb üzletek és az online értékesítési platformok között.

A BVSE szövetségi szervezet üdvözölte a bejelentést és az újrahasznosítás irányába tett fontos lépésnek nevezte, szerintük a javasolt eljárás egyszerű megoldás a fogyasztóknak az elhasználódott készülékek környezetbarát, biztonságos leselejtezésére. Az európai uniós tagállamban évente becslések szerint 500 000 tonna leselejtezett és kidobott készülék nem kerül az újrahasznosító üzemekbe, ehelyett a többi hulladék közé dobják vagy illegálisan exportálják azokat.

Hazánkban tavaly augusztus 9-én lépett hatályba az a kormányrendelet, amelynek értelmében nem csak ingyen köteles visszavenni a használt elektromos és elektronikus berendezéseket a gyártó és a forgalmazó, hanem ha a vásárlónak házhoz szállítják az újat, akkor szintén ingyen kell a régi berendezést elszállítani tőle.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ragnaar #9
    Jelen, nekem is legalább 6 éves telefonom van, de azért megértem azt is akinek szüksége van már az okos funkciókra, mint emailkezelés, stb. akinek olyan az életvitele annak lehet hasznos, de van aki félévente cseréli a mobilját , autót meg 2 évente, de hát ilyen a fogyasztói társadalom..
  • barret #8
    6 éves telefont használok,lecserélem ha elromlott!
    Jelentkezzen az,akinek szintén 6 éves a telefonja!
    Én nem cserélem évente,mert a haveré már 4 cm-rel
    hosszabbítja a péniszt :D
  • bdzsana #7
    Egyáltalán nem a tartóssággal van a baj. Vagyis nem csak azzal. Az emberek nem azért cserélnek se TV-t se telefont, mert elromlott az előző, hanem mert jött egy jobb. Amik nem fejlődnek ilyen ütemben pl.: mosógép/hűtő/autó azok meg is maradnak jó pár évig az embereknek.
  • kvp #6
    Nallunk erre mar eddig is volt torveny. Egyreszt a boltok fizetik az eladott termekek utan a kornyezetvedelmi (vagy miafene) dijat, masreszt minden boltnak vissza kellett vennie minent azonos termek vasarlasa eseten. Az ingyenes leadas meg a hulladekudvarokban volt megoldva. A nemetek annyit javitottak, hogy minden elektronikai boltnak kotelessege elektronikai hulladekudvart is uzemeltetnie. Ha ez nallunk is kotelezo lesz a jovoben, akkor persze a szigorubb veszelyes hulladekok kezeleserol szolo szabalyozasnak kell megfelelnie minden boltnak. Ez foleg online boltok eseten lesz vicces, de legalabb konnyebben buntetheto lesz egy csomo kisebb kereskedo, mert nem lesz meg minden engedelyuk. Az otlet egyebkent jo, mivel igy idealis esetben nem kell allami penzen fenntartani a gyujtohelyeket, hanem a boltok fizetik ezt is, aztan vagy kigazdalkodjak vagy nem. Nemi visszaelesre adhat okot ha mindent at kell venni, mert elofordulhat, hogy egy boltnak a nyakaba ont a konkurens egy halom hulladekot, amit az erintett boltnak pezbe kerul eltakaritani (vagy rasozza egy masik boltra). Ez utobbi amiert eddig csak 1-1-es cseret engedtek, tehat minden bolt max. annnyi szemetet kapott amennyi uj termeket eladott.
  • DaemoonHunter #5
    Erről kár is elmélkedni, a gazdaságot a pénz mozgatja, sőt, az egész világot. Minél több, annál jobb, ahhoz meg termelés fogyasztás kell, méghozzá lehetőleg gyorsuló ütemben. Itt sincs ez másképpen. Szemét lesz, és egyre több lesz, és a németek is kezdenek majd átállni a kultúrált szemétexportra, nagyüzemben, ahogy ezt teszik az igazán nagyok, pofátlanul :) Lassan kezelhetetlen ütembe sodródik a technikai fejlettség attól tartok, és ezt senki sem veszi észre.
  • caius marius #4
    A németeknél eddig sem volt jellemző, hogy az erdőbe vagy az utcára hajigálnák a szemetüket. Szal mi ebben a hír?
    Utoljára szerkesztette: caius marius, 2015.03.15. 06:44:30
  • NEXUS6 #3
    Másrészt azok az afrikaiak akik ebből éltek mit fognak csinálni, mennek háborúzni megint?

    A hulladék valahogy Afrikában köt ki, ez tény. És szerintem ennek megszervezését nem kis cégecskék végezték eddig sem. Az ő munkájukat könnyítik tehát meg.

    Szal jobban örültem volna egy olyan hírnek, hogy német támogatásból feldolgozó nagyüzemet építettek a fekáknak, ahol biztonságos körülmények között végezhetik azt, amit eddig a kis olajoshordóikban csináltak.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.03.14. 11:24:07
  • Kotomicuki #2
    Talán tartósabb és jó (pl. nem kéne a kínai, eleve ipari hulladékot beengedni) dolgokat kellene gyártani, akkor nem kéne annyiszor, kényszerűen cserélni (Vagy, ha vki félévente cseréli, mert megunta, akkor AZ fizessen is a régi lebontásáért pluszköltséget!) ... Ja, hogy ez szembemegy egyes emberek érdekeivel?!
    Akkor el kéne dönteni, hogy a köz java-e a fontosabb, mint az elenyésző kisebbségé, ami a föld túlnyomó részét már így is a markában tartja!

    Egyébként, lassan a luxus-jachtokról is érzékelhető lesz az egyre terjedő szemétszigetek halmaza, nemcsak a teherhajóknak kell majd újratervezni az útvonalukat! (http://rewrite.origos.hu/s/img/i/0910/20091027albatrosz.jpg)
  • molnibalage83 #1
    Leadja az üzleteb. Ok. És onnan hogyan tovább? Ha senki nem ellenőrzi, akkor megy ugyanonda, ahova a többi szemét... Ha meg nem, akkor be kell építeni az árakba. A hír nem elég részletes, de önmagában ez így kevés.