Berta Sándor

Videojátékkal a tompalátás ellen

Két cég közösen fejlesztette ki a kifejezetten terápiás célokra megalkotott Dig Rush játékot.

A Ubisoft és az Amblyotech a tompalátással küzdők helyzetének javítására fejlesztették ki a programot. A betegség napjainkban a világ népességének 3 százalékát érinti és ha nincs kezelve, a látás visszavonhatatlan és teljes elvesztéséhez vezethet annál a szemnél, ahol ez a probléma fellép. A jelenlegi kezelési módok azonban gyakran nem elég hatékonyak.

Az elektronikus tompalátás-terápiát klinikailag tesztelték és a technológiai alapjait a McGill Egyetem tudósai által szabadalmaztatott találmány jelenti. A Dig Rush esetében a betegnek nemcsak a gyengébb, hanem mind a két szemével foglalkoznak és egy sztereoszkopikus szemüveg segítségével különböző kontraszterősséget alkalmaznak.


Joseph Koziak, az Amblyotech vezérigazgatója elmondta, hogy az aktuális kezelési módszerek, például az egyik szem letakarása, csak korlátozott segítséget jelentenek, ráadásul a páciensek kényelmi okokból és a megbélyegzéstől való félelem miatt ezeket a módszereket csak ritkán tartják be. Mathieu Ferland, a Ubisoft producere kiemelte, hogy a Dig Rush megalkotása nagyszerű lehetőség a számukra ahhoz, hogy a videojátékok fejlesztésében szerzett tudásukkal hozzájárulhassanak az áttöréshez a korszerű egészségügyi kezelések területén. A céljuk az, hogy a tompalátással küzdő embereknek motivációs tapasztalatokat nyújtsanak.

Az egyelőre kérdéses, hogy a Dig Rush mikortól jelenhet meg, a játék ugyanis az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóságának (FDA) hivatalos engedélyére vár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!