Gyurkity Péter

Jól fut a Windows 10 a Lumia telefonokon

Az előzetes változat simán fut a gyengébb példányokon is, ami jól jel a megjelenés előtt.

Szerdán jelent meg a hír, miszerint az asztali és mobil szegmenst egyesíteni hivatott Windows 10 RTM-verziója a nyár folyamán válik majd elérhetővé, ezzel kapcsolatban pedig gyors egymásutánban több másik részlet is napvilágot látott. Megtudhattuk, hogy az operációs rendszer a gyengébb Lumia okostelefonokon is jól fut, de nem kell sokat várnunk a támogatott készülékek teljes listájára sem.

Garbiel Aul, a Windows 10 Insider program első embere saját Twitter-hírfolyamában osztotta meg az érdeklődőkkel eddigi tapasztalatait a szoftver futtatásával kapcsolatban, legalábbis ami a Lumia 635 okostelefont illeti. Állítása szerint a Windows 10 még ezen a szerényebb jellemzőkkel ellátott példányon is simán elfut, ami sokak számára fontos információ, hiszen a 635 mindössze 512 MB RAM-ot kínál a felhasználóknak, amelyet egy Snapdragon 400 chip egészít ki, ezzel pedig a családon belül az egyik leggyengébb változatnak minősül. Amennyiben hihetünk a cég munkatársának, ez arra utal, hogy a Lumia 530, 525 és 520 sem küszködik majd nagyon az új verzióval.

A Microsoft rövid időn belül elérhetővé teszi a hordozható készülékekre szánt technikai előzetest, amely a felhasználók által immár hónapok óta tesztelt asztali változatot követi a sorban. Mi több, Aul ígéretet tett arra, hogy a támogatott megoldások teljes listáját hamarosan szintén megismerhetjük, vagyis minden kétséget eloszlatnak majd a piacon meglévő, jelenleg is kapható, illetve használatban lévő példányokat illetően. Azt már eddig is tudtuk, hogy a Lumia 930, 735 és 435 mindenképpen megkapja a frissítést, de ebből nyilván a 830 és a 730 sem maradna ki.

Időközben a Microsoft már elérhetővé is tette a szoftvert az alábbi készülékeken: Lumia 630, Lumia 635, Lumia 636, Lumia 638, Lumia 730 és Lumia 830.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KaOz #13
    Tényleg semmi értelme. Én azon szakadok, hogy megveszik egyesek a cég xy termékét és vitába keveredve állnak ki az adott szoftver pozitívumaiért. Ne ugorjunk már össze minden baromságon. Az ember maga dönti el, hogy mire van igénye, mert mindenkinek másra.
    Nekem sokáig androidom volt ( s2 ) imádtam az elején a telcsit de voltak olyan idegesítő hibái, ami a használhatóság rovására ment. Azelején én is azt hallottam "szarcsempe" stb... de most egy lumia 930 van és számomra teljesen átlátható a rendszer, könnyen kezelem, miközben van egy ipad mini retinám is. A felhasználói igények számítanak. Nekem bejött a WP de nem vagyunk egyformák csak ne ugorjunk már egymásnak minden fórumon...
  • Elemir #12
    Skacok ne veszekedjetek már ezen, tök felesleges.
    Évek óta megy ez a melyik rendszer jobb. Tök mindegy milyen oldalt nézel, mind részrehajló. IOS és az Android népszerű. IOS az flanc, Android mekkora szabadság... Nem azért népszerű, mert annyival jobb egyik a másiktól, hanem ez divat.
    Elég ősrégi tecnika ez... Megmondják mi kell neked, elhitetik veled és utána majmolni fogod végig.
    A többség nem is használt még WP-t, de fikázzák. Azt se tudják mi az, csak csempés, fújj... miközben tedd mellé a két rendszer ugyanabban az árkategóriában és meglátjuk mi mit nyújt. Ajánlom a blogom, nem írom le a nevét, ne legyen reklám, de a nevemből rá lehet jönni. Megmutatom mit tud, ne csak SG-ből legyen infó...
  • factorian #11
    "Ezt fizeted meg a rohadt almával: Azt, hogy a megvásárolt dolog valóban "just works"!"
    Nagyon el vagy tévedve (szűk a látóköröd). A 20 ezres huawei budget telómma gondom egy szál nincs és igen just works... Tapasztalat: nem sht túlárazott csamsungot kell venni mer az csamsung és ennyi. Vannak nyilván jó samsung telók is, csak nem épp abban az árkategóriában. Expressel többi ismerősöm is szívott, rengeteg pénzt kidobtak rá, én meg itt jól elvagyok a fasza 20 ezres telómmal. Szóval azért az érvelésed nem kicsit volt hibás. Az android is pont hogy faszán működik ha arról van szó, ha nyomorek samsung elcseszi a túlárazott hulladékát (vagy egyéb gyártó) arról ő tehet.
  • Chris05 #10
    Mennyivel stabilabb és jobb, mint bármelyik Android? Az iPhone egy faék egyszerűségével működik. Mindig megy, nem fagy, nem problémázik, nem hullik szét. Feleségem Samsung Galaxy Express-én 4 alkalmazás feltelepítése óta reggel (ha nincs kedve) nem ébreszt. Nekem az ősrégi 3,5 éves iPhone 4S-em megjelenés óta tökéletes, az ő telefonját novemberben vettük. Ezt fizeted meg a rohadt almával: Azt, hogy a megvásárolt dolog valóban "just works"!
  • Zombee #9
    Mennyibe is kerül egy új iPhone itthon?
  • Zombee #8
    Csak itthon státuszszimbólum, a nyugati civilizációban nem feltétlenül. :)
  • bakkerman #7
    User experience :DDDD Ez is olyan markabuzi belemagyarazas mint amikor a 14 millios bmw-t megvevö sznob fikazza a feleannyiba kerulö de ugyanazt tudo opel insigniat,hogy az csak egy opel. Na az apple fanok is pont ilyenek,lelkuk melyen tudjak hogy amire hasznaljak a telefont arra tokeletes lenne egy 85-110 ezer forintos telefon is,de kifele milyen jol mutat az almajeles statusz szimbolum a kezukben. Onigazolasnak tokeletes a "user experience".
  • pydy #6
    Szép és jó az iphone nem tagadom... de mi a francért fizessek a megrágott almáért a hátlapon annyit amikor android/windows phone - ban sokkal jobb vasat kapok a pénzemért ? :)
    Arról meg ne is beszéljünk, hogy a kedves apple machintosának milyen bugja volt anno, csak az egész netet lefizették, hogy eltüntessék a cikkeket róla ... (Beírtál akárhova FILE:/// - t és összeomlott a program amibe írtad ..) De ez nem baj hiszen apple ez az user experience :D
  • igazamvanvagyig #5
    A válasz apple.Bár ottt is 2-3 évente cserélni kell,a tökéletes élményhez (vagy nem frissít az ember).Iphone 6 on én érzem az user experincét.
  • pydy #4
    Jónak igen jól fut, de azért az alkalmazáslistánál görgetés néha észrevehetően szaggat. Alkalmazás indításoknál 1 másodperc erejéig a témaszín tölti ki a képernyőt, a fényerő is bugol, és néha a hívásokat és ébresztőket elfelejti "jelezni".
    Ezen felül az a nagy feature miszerint lesz recovery még nincs bent, így most várhatok a bugok javítására :D

    Ennek ellenére nagyon tetszik, a bugoktól eltekintve stabil, frissítés után pár óráig erősen melegedett a telefon már a böngészőtől is, illetve gyorsan megtépázta az aksit is, de ez stabilizálódott a második napra.
    (Lumia 630)