MTI

Megadóztatná a letöltéseket a francia kormány

Az internetes letöltésekre tervez adót kivetni a francia kormány a Google és más, külföldön bejelentett amerikai internetes tartalomszolgáltató oldalakat működtető nagyvállalatok megadóztatására - írta a Le Canard Enchainé című hetilap.

A Google csoport alig 7,7 millió euró társasági adót fizetett 2013-ban Franciaországban, miután hivatalosan csak 231 millió eurós bevételt könyvelt el. A reklámbevételei viszont elérték az 1,6 milliárd eurót - emlékezetett a lap. Fleur Pellerin kulturális miniszter ezért egy olyan adó bevezetését javasolja, amelyet bizonyos korlát felett a sávszélesség használatának függvényében vetnének ki, és amely levonható lenne a nyereségadóból. A Franciaországban bejelentett és ott adót fizető cégeknek ez az adó így nem jelentene újabb terhet, de súlyosan érintené azokat az amerikai internetes cégeket, amelyek alig fizetnek adót Franciaországban.

A francia kormány első lépésben tesztelni szeretné egy ilyen intézkedés tényleges adóbevételeit, és ha az hatékonynak bizonyul, akkor európai szintű bevezetését fogja javasolni, miután más európai országok is keresik a lehetőségeket az amerikai internetes cégeknek az adott országokban végzett tevékenységeinek megadóztatására - írta a lap. Egy ilyen adóval többek között a Hollandiában bejelentett Netflix vagy a luxembourgi székhelyű Apple is megadóztatható lenne Franciaországban. Az intézkedést az internetes szolgáltatók is sürgetik, miután csatornáikat egyre inkább lefoglalják a netre feltöltőt videók. A kulturális minisztérium nem kívánta kommentálni az értesülést.

A Fehér Ház a hónap elején jelentette be, hogy az októberrel kezdődő 2015/16-os költségvetési évre Barack Obama elnök egyszeri 14 százalékos sarc kivetését javasolja az amerikai vállalatok több mint 2 ezer milliárd dollárra becsült, külföldön felgyülemlett és ott is tartott profitjára. Utána pedig folyamatosan évi 19 százalékkal adóztatná az amerikai cégek későbbi külföldi nyereségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _Atti_ #12
    Hát nem gondoltam volna hogy vannak olyanok akik még így utólag is képesek szívből siránkozni hogy nem lett net-adó, nem tudtam hogy ilyen rohadtul optimista vagyok.
  • Jakuza1 #11
    Nos, akkor most nem a szolasszabadsag es hasonlokrol van szo?
    En ugy emlekszem, hogy az ellenzok egyenesen a kokorszak visszateresevel peldaloztak, amikor errol volt szo. Akkor most az amerikai tiz allamban szakocaval kezdtek szaladgalni a cromagnoni eloemberek ? Ugyanmar, mi arrol beszelunk, hogy a sok politikatol fuggo elmebeteg zombi mit csinal es az allitolagos amerikai liberalis demokracia, mennyire csak akkor igaz, ha csak a sajat erdekuket nezik. Ellenben, ha ugyanazt csinaljak mint ok, akkor az mar az ordogtol valo es az mar felhaboritja oket. Na ez a nevetseges es ezt kellene felfognod, meg a sok kretennek, aki nem is a sajat orszag sorsa miatt mozgolodik, hanem ugy beget, ahogy a juhasz az ocean masik vegebol furulyazik.
  • bakkerman #10
    nezd mar meg mennyibol kell kiperkalni az amerikainak a netadot es vesd ossze a magyar berekkel. Kosz. Persze ha te itthon is jol keresel akkor nem szoltam,vard orommel hatha itthon is bevezetik.
  • yamato41 #9
    Hát nem tudtad, hogy a zorbán miatt tört ki már az első pun háború is?
  • Archenemy #6
    1. amint a magyar kormány meg merné célozni a "google és hasonló méretű cégeket", egyből indulna a "nincs is extraprofit, a zorbánkormány nem érti a gazdaságot, ezek a cégek el fognak menni innen pedig munkahelyeket adtak, diktatúra" jellegű libsírás.
    2. érdekes módon ha ezt anglia csinálja, akkor az egy szuper ötlet, bezzeg a zorbánkormánynak is így kéne, ne a kisemberek fizessenek!
    3. ha meg Obama akar internetadót, akkor síri csend:
    http://mandiner.hu/cikk/20141205_obama_internetadojarol_ir_a_wall_street_journal
  • Zombee #5
    Nálunk a magánszemély is az adó alapját képezte volna, amit persze az internetszoláltatók nem hárítottak volna át. Meg itt mindenki fizetett volna, aki feltölt vagy letölt, pont a Google és hasonló cégek maradtak volna ki.
  • BCs design #4
    szét lesznek baszva ezek is
  • Jakuza1 #3
    Nem, de ha adnak eleg magyar aktivistanak megint penzt, akkor majd ok atveszik a szerepet szivest-oromest.
    Csak nehogy az legyen a vege, hogy lezuzzak oket, ha felmasznak valami hazoldalra uveget torni meg ablakokat bezuzni, mert ott nem szaroznak am ugy mint itt. :)
  • Lollerka #2
    kivi leszek ott is mennek e majd amcsi aktivistak tuntetni-.-
  • yamato41 #1
    Aztarohadttorbánnyát! A patás ott is dolgozik?