Berta Sándor

Vivaldi - az Opera-utód

Mások mellett tucatnyi volt Opera-fejlesztő dolgozik a böngészőn, mely szembemegy a mai egyszerűsődési trenddel.

"Az volt a benyomásom, hogy már nincs olyan böngésző, amely a korábbi Opera-használóknak és az olyan internetezőknek készült, akik egyszerűen többet várnak el a programjuktól. Minden böngésző ugyanabba az irányba halad. Kizárólag az egyszerűsítésről van szó, de nem mindenki akarja ezt" - jelentette ki Jon. S von Tetzchner, a Vivaldi első embere. A menedzser szerint ugyan sok szoftver kap a kiegészítők révén új funkciókat, de ez az eljárás számos felhasználónak túl fárasztó. Ezért tértek vissza a Vivaldi esetében az Opera egykori jellemzőjéhez: sok funkciót eleve integráltak a programba. Ilyen funkció például a kizárólag billentyűzettel való kezelés megkönnyítése is.

A cél az, hogy a felhasználók gyorsan és hatékonyan dolgozhassanak. Nem csupán a honlapok megjelenítésének a sebessége fontos, hanem az is, hogy az egyes feladatokat gyorsan el lehessen végezni. Az egyszerűsítésre törekvés a beállítási menüben is megfigyelhető. A jobb vagy a bal oldalon egyaránt elhelyezhetők olyan panelek, amelyeken megjeleníthetők a könyvjelzők, a letöltések és a jegyzetek. Szintén panelek segítségével lehet majd használni a tervezett levelezőklienst is. A könyvjelzőket, a jelszavakat és a jegyzetek importálhatók lesznek az Operából, a Firefoxból és az Internet Explorerből, a Chrome esetében viszont még hiányzik ez a lehetőség.


A Vivaldi a Chromium renderelőmotorra épül, éppúgy, mint az új Opera-generáció is. A döntés tudatos volt, ugyanis túl sok időt vitt volna el egy új motor kifejlesztése. Az új termék több egy böngészőnél, hiszen a Vivaldi.net-hez többek között fórumok, blogok, chatszolgáltatások és egy ingyenes levelezőszolgáltatás is tartozik. A böngészőt csupán másfél éve fejlesztik és teljes körű levelezőklienst akarnak integrálni bele, valamint később bővíthető lesz kiegészítőkkel is. Hosszú távon pedig szinkronizálhatók lesznek a könyvjelzők és a jegyzetek, s a Vivaldi a különböző mobil platformokra is elérhető lesz.

A 25 fős fejlesztőcsapat közel fele volt korábban az Opera Software munkatársa. Az alkotók nemrég nyilvánosságra hozták a böngésző második előzetesét, amely egyaránt működik Windows, OS X és Linux operációs rendszereken. A következő hónapokban további verziók jelenhetnek meg. A fejlesztők maximálisan igyekeznek figyelembe venni a felhasználók visszajelzéseit és javaslatait. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Vivaldi végleges változata mikor jelenik meg.

Jon von Tetzchner már tavaly létrehozta a Vivaldi.net-et, amellyel szeretné újjáéleszteni az Opera régi szellemiségét. Úgy gondolta, hogy a böngészőben sokkal több volt annál, mint amit végül kihoztak belőle.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Airbus A380 #7
    Nekem bejön a logó is, szerintem tök jó :)
  • Airbus A380 #6
    Személy szerint kíváncsian várom, remélem a régi opera hangulatból vissza hoznak valamit. Kérdésem azokhoz akik értenek ehhez, ebből kb mikorra lesz használható androidos és pc-s cucc? (szeretek mindkét platformon azonos böngészőt használni ezért így egybe említem)
  • balazs63 #5
    Az a bal szélső egy "őspéldány"... :D
  • Zenty #4
    Mennyi kocka a képen :D
  • M2 #3
    "a Chrome esetében viszont még hiányzik ez a lehetőség"

    Nem véletlenül. Mikor megláttam mennyire szívás a Chrome-ról másik böngészőre költözés, azóta kerülöm.
  • sirdond #2
    otter-browser
  • dyra #1
    Tetszetős kezdeményezés. Az Opera egy zseniális böngésző volt. Mióta nem fejlesztik a régi változatot Firefoxot használok de hiányzik az Opera szellemisége nagyon. Remélem nem hal el a kezdeményezés.