Szekeres Viktor

Kódjátszma - Alan Turing és a nácik

Érdekes figura volt a matematikus kódtörő, aki munkásságával legalább két évvel rövidítette le a második világháborút. És eközben kvázi még a számítógépet is feltalálta.

Hogy tetszett a Kódjátszma?
  • Tetszett, jó film.
  • Közepes lett.
  • Gyengén sikerült.
  • Még nem láttam.
Az idei Oscarra készített filmek egy része valós események alapján készült életrajzi alkotásnak tekinthető. A mindenség elmélete Stephen Hawkingról szólt, a Foxcatcher Mark Schultzról, az Amerikai mesterlövész Chris Kyle-ról, a Selma Martin Luther Kingről, míg a Rendíthetetlen Louis Zamperiniről. Miképp utóbbi, a Kódjátszma is egy II. világháborús hősről, Alan Turingról. A különbség annyi, hogy a matematikus nem a harctéren nyújtott teljesítményével nyűgözte le az utókort. Sőt, valójában sokáig fogalmunk sem lehetett arról, hogy milyen hőstettet vitt véghez - angol szemszögből.


Alan Turing amolyan tipikus zseni volt, igazi csodabogár, akiről nagyon sokáig senki sem tudott, illetve ha tudott is, akkor sem pozitív előjellel ellátott dolgokkal kapcsolatban értesülhetett életéről. A matematikus jó pár tekintetben kilógott a társadalomból, ezt pedig a társadalom nem nézte jó szemmel, s a Kódjátszma nem is annyira bravúros teljesítményének, a németek Engima-kódjának feltörésének krónikája, hanem azé a koré, amelyben egy ekkora elmét folyamatos támadások értek nonkonformitása miatt.

A történet szerkezetileg nagyon okosan van felépítve, a jelen (1952) egy eseményén keresztül láthatjuk Turing visszaemlékezéseit hol gyerekkorára, hol pedig a II. világháború időszakára, amikor is kódfejtőként állt hazája szolgálatába. Így elég alaposan megismerhetjük hősünket, akinek személyiségjegyei, pusztán logikai következtetéseken alapuló reakciói sokak számára ismerősek lehetnek a hasonló típusú karaktereket felvonultató filmekből és sorozatokból.

Azonban sajnos ahhoz, hogy a történet magával ragadóbb és izgalmasabb legyen, nem csak a főhősre kellett volna koncentrálni, hanem annak környezetére is. A mellékszálakat jobban ki kellett volna bontani, ami mindenképp a játékidő növelésével járt volna, így meg kell elégednünk azzal, hogy például a szovjetek kémkedése vagy a frontvonalon harcolók sorsa csak afféle kuriózum szintjén van jelen, komolyabban nem foglalkoznak a kevésbé felkavaró momentumokkal.


A Kódjátszma az idei Oscaros felhozatal talán leginkább közönségbarát darabja, mondhatni már-már kommersz film egy csipetnyi drámával meghintve - ennek megfelelően mindenkinek ajánlható. Abszolút élvezhető, szórakoztató és igen tanulságos, a gond az, hogy a túlságosan lájtos megvalósítás miatt a fő mondanivalója el fog sikkadni a nézők zöme számára... Hiába próbálják a végén belénk sulykolni azt, sokakban csak a felszín fog megmaradni. Ez az elmaszatolás pedig a Fejvadászokkal 2011-ben az év legjobb filmjét elkészítő Morten Tyldum hibája is, s ezer szerencséje, hogy Benedict Cumberbatch játéka javarészt kirántja őt a slamasztikából.

A Kódjátszma nem lesz klasszikus, de mivel egy lenyűgöző emberről és annak tragikus sorsáról szól, no meg egy korról, amelyben egyáltalán nem biztos, hogy háború pokla volt a legijesztőbb, valamilyen szinten mindenképpen emlékezetes marad.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Kódjátszma (The Imitation Game)
színes, magyarul beszélő, angol életrajzi dráma, 114 perc, 2014
12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: Morten Tyldum
forgatókönyvíró: Graham Moore
zeneszerző: Alexandre Desplat
operatőr: Óscar Faura
producer: Nora Grossman

szereplők:
Benedict Cumberbatch (Alan Turing)
Keira Knightley (Joan Clarke)
Matthew Goode (Hugh Alexander)
Charles Dance (Denniston)
Mark Strong (Stewart Menzies)
Rory Kinnear (Nock)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kukacos #19
    A számítógépet nem egy ember találta fel. Neumann csak megfogalmazott egy egyszerű és amúgy nyilvánvaló ötletet, amiből kb. ezer hasonló fontosságú van egy számítógépben. Egy ezredrésznyi munkáért büszkén magyarkodni elég álságos dolog. Arról nem is beszélve, hogy erősen kétséges, hogy Neumann mennyire nevezhető már magyarnak, amikor számítógépeken dolgozott.
  • NEXUS6 #18
    Az Amerikai céllövöldést láttam. A jelenlegi átlagos Clint Eastwood filmeknél gyengébb lett. Nem mondanám rossznak, de túl sokat akart fogni. 4 misszió, meg egy teljes életpálya marha nehezen fér bele egy normál hosszúságú filmbe, ilyen szempontból a Turing film elegánsabb volt, kevesebbre koncentrált, az életét csak mint néhány flashback mutatta. Annak ráadásul jobban átjött, persze kicsit szájbarágósabb volt az üzenete is, a titkokról, a háttérben háborút megnyerő csendes őrültekről, meg a másságról.

    A Clint Eastwood film az Isten, Haza, Család üzit sem tudta kellő hatékonysággal átadni szerintem, szétforgácsolódott az egész. Ráadásul ez az üzi nem igazán XXI. szd-i. Inkább XIX. szdból való. Érdekes lett volna talán olyan szempontból elkészíteni, hogy egy olyan ember akinek ilyen értékrendszere van hogy kerül emiatt folyamatosan konfliktusba a XXI. szd-ban és átértékeli-e, vagy kosként megy neki mindennek, ami ennek ellentmond? Voltak ugyan a filmben ilyen motivumok, de nem jött át az, hogy akkor ez a rendező szerint jó-e, vagy nem hogy valaki ilyen elvek szerint él. Túl semleges volt.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.02.13. 11:04:13
  • WoodrowWilson #17
    Nekem ez tetszett legjobban eddig az legjobb film jelölések közül, bár a Selmát meg az American Snipert még nem láttam.
  • mutantleg #16
    *khm* Babbage *khm*
    (.. bar inkabb hagyjuk, kepzelem rola is miket hordananak ossze ezek a filmesek)
  • Zsoltee_a_bator #15
    Probald meg nemvszemelyeskedesnek venni, de nem tudom, hogy csak szemelyi kultusz vezerel, vagy "magyarkodsz".

    Ez kb olyan, mintha Newton eredmenyeit akarnad kissebbnek feltuntetni Einsteinre hivatkozva. Az elso szamitogep Turinge. Rendkivuli eredmeny. Ahogyan Neumann vivmanyai is rendkivul jelentosek, hogy a szamitogep olyan lett, amilyen ma.
  • Methodix81 #14
    Jahh, Turingot meg az az abakusz, az abakusz készítőit meg a hangyák imspirálták, szóval ennyi erővel fogjuk az univerzumra, hogy véletlenül épp Neumann-nak tulajdonítják ezeket az elveket, amiket idéztem.
    Szóval gondolom nem véletlenül hívják Neumann, és nem mondjuk Turing elveknek.
  • TokraFan #13
    Neumann-t is Turing gépe inspirálta...
  • Ender Wiggin #12
    nem jobb vagy érdekesebb film, mint a dougray scott főszereplésével készült régebbi. ellenben ultranagy hátszelet kapott.
  • NEXUS6 #11
    Csak annyira volt pontos, mint a John Nash életéről szóló Egy csodálatos elme.
    Így is kell felfogni. Ez sem egy dokumentum film volt.
  • AzraelArchangel #10
    "In computer science, a universal Turing machine (UTM) is a Turing machine that can simulate an arbitrary Turing machine on arbitrary input. The universal machine essentially achieves this by reading both the description of the machine to be simulated as well as the input thereof from its own tape. Alan Turing introduced this machine in 1936–1937. This model is considered by some (for example, Martin Davis (2000)) to be the origin of the stored program computer—used by John von Neumann (1946) for the "Electronic Computing Instrument" that now bears von Neumann's name: the von Neumann architecture. It is also known as universal computing machine, universal machine (UM), machine U, U."