Berta Sándor

Kuba - magánhálózat és tartalom­futárok

A pendriveokon terjesztett netes tartalmak mellett mintegy 9000 kubai összefogott és létrehozott egy magánhálózatot.

Kubában az internetelérés rendkívül drága, a legtöbb ember számára gyakorlatilag megfizethetetlen. Egyetlen óra internetezés egy államilag ellenőrzött szállodában vagy internetkávézóban 4-5 dollárba kerül, miközben az átlagfizetés 25 dollár. S ehhez jön még a szigorú cenzúra. Azonban a most létrehozott SNeten keresztül a felhasználók a World of Warcraft és a Call of Duty nevű játékokkal játszhatnak, chatelhetnek, különböző információkat oszthatnak meg egymással és mindez egyelőre egyáltalán nem zavarja a helyi kormányt.

Az SNet egyelőre csak Havannában érhető el, rajta keresztül hozzáférhető a Wikipédia másolata is és különböző adminisztrátorok ügyelnek arra, hogy semmilyen tiltott vagy a kormány által nem szívesen látott tartalom (pornográfia, politikai anyag stb.) ne jelenhessen meg. Aki vét a szabályok ellen, annak a hozzáférését vagy egy ideig blokkolják vagy súlyosabb esetben akár ki is zárják a hálózatból.

A The Guardian felhívta a figyelmet arra is, hogy Kubában kifejlődött a különleges adatcsere. Futárok elvisznek az embereknek külső merevlemezeket és USB-kulcsokat, úgynevezett heti csomagokat, majd ezek a segítők online tartalmakat, filmeket, televíziós sorozatokat és könyveket mentenek le rájuk. Ezután az adattárolókat elviszik egyes boltokba, ahol a tartalmakat lemásolják és árulják. Sok helyen ez a módszer helyettesíti az igazi internetet.

Kubában korábban elkészült a helyi Facebook, a Redsocial, amelyhez kizárólag helyiek csatlakozhatnak. Az internetezési sebességek évek óta nem javultak. 2012-ben csupán a kubai háztartások 3 százaléka rendelkezett internethozzáféréssel; ezzel a karibi állam olyan országokkal volt egy szinten, mint Haiti, Ruanda, Mali vagy Eritrea.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Mint pl. minden országban? Hogy ne legyek troll (mint te szoktál), na ok, te a kubai szintű cenzúrára gondolsz... az nem jó.
    De az sem jó, ha transzancionális cégek uralnak mindent és semmi hazai, semmi értékes nem maradt, mindenki csak bedolgozó konzumidióta.
    A Facebook önkényes cenzúrája biztos jobb, mert ámerikai.
  • Vol Jin #2
    Inkább gondold végig, hogy milyen lehet olyan országban élni, ahol a netet is cenzúrázzák...
  • Tetsuo #1
    "A most létrehozott SNeten keresztül a felhasználók a World of Warcraft és a Call of Duty nevű játékokkal játszhatnak..."
    Végre a kubaiak is hozzájutnak a lényeges dolgokhoz. :-D