Gyurkity Péter

Földi vulkánokon gyakorol a NASA új robotja

Érdekes robottal kutatnák a vulkánok belsejét a NASA szakemberei, felkészülve az új küldetésekre.

A NASA bejelentette, hogy a tavaly végrehajtott első, sikeres teszteket követően folytatódik a munka a vulkánok belsejét kutató robotokon, a következő generáció pedig jóval mélyebben hatolna be ezen vulkánok belsejébe, felmérve azok szerkezetét és a kitörések mechanizmusát.

Az eddig leginkább az egyéb bolygókra küldött eszközök fejlesztése kapcsán a sajtóban szereplő Jet Propulsion Laboratory egy két keréken gördülő kicsinyke robotot állított össze, amely tulajdonképpen egy egyszerű szondának is felfogható. A VolcanoBot 1 névre keresztelt első változatot tavaly májusban a Hawaii-szigeteken megtalálható Kilauea vulkán belsejében tesztelték, közvetlen közelről, 25 méteres mélységben felmérve az egykor lávának utat adó, jelenleg azonban inaktív repedéseket, pontosabban azok belső szerkezetét – a repedések legmélyebb pontját nem érték el. Idén márciusban sor kerül a második generáció küldetésére is, amely a remények szerint még lejjebb hatol majd, megalkotva a repedések 3D-térképét, kiegészítve a vulkánkitörésekkel kapcsolatos tudásunkat, ami a mai napig meglehetősen hézagos, hiszen a pontos mechanizmust még mindig nem ismerjük.

Nem véletlen, hogy a NASA a saját bolygónkon található vulkánokat igyekszik még jobban megismerni, a jövőben ugyanis több hasonló küldetésre kerülhet sor égi szomszédainkon, így nem árt kellő módon felkészülni ezen expedíciókra. Amennyiben a VolcanoBot-család sikerrel jár, hasonló robotokat küldenének többek között a Marsra, ahol szintén bőven akad kutatásra váró hasonló helyszín, de éppenséggel a Holdon sincs hiány ezekből. A mechanizmus részleteinek megismerése egyben lehetőséget adna az eltérések pontos felmérésére és a különböző égitesteken lévő egykori vulkánok összehasonlítására is, bár ehhez nyilván évekre lesz szükség.


Maga a robot mindössze 30 centiméter hosszú és 17 centiméteres kerekeken gördül. A második generáció erősebb motort és nagyobb teljesítményt nyújtó kommunikációs rendszert kap, hogy még több adatot küldjön vissza a központba – itt már lehetőség lesz folyamatos élő videó közvetítésére is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!