Berta Sándor

Sikeres a Google papír-virtuális valóság szemüvege

A virtuális valóság napjainkban igen felkapott terület, nem csoda, hogy már a Google is jelen van egy saját eszközzel.

A társaság még néhány hónappal ezelőtt piacra dobta a Cardboard nevű rendkívül egyszerű terméket, amely egy kartonból, egy mágnesből és két lencséből áll. A megoldással a társaságnak sikerült is demonstrálnia, hogy mennyire olcsón lehet elkészíteni egy virtuális valóság szemüveget. A projekt körül az elmúlt hónapokban meglehetősen nagy volt a csend, de most Andrew Nartker, a Google Cardboardért felelős termékmenedzsere blogbejegyzésében bejelentette, hogy sikerült több mint félmillió készüléket kiszállítani.


Számos új alkalmazás is elérhető a különleges szemüveghez és így lehetőség nyílik arra, hogy valaki 3D-ben nézhesse meg például Jack White vagy Paul McCartney koncertjét. A Volvo egyik programjával bárki kipróbálhatja a gyártó aktuális modelljeit és elérhető a Proton Pulse nevű 3D-s játék is. Sőt, A Gyűrűk Ura vagy A hobbit világába is bárki bepillanthat. A Google frissítette a Cardboard fejlesztői csomagját is, hogy így tegye még egyszerűbbé a kompatibilis alkalmazások megalkotását. A támogatott platformok között az első alkalommal jelent meg az Android mellett a Unity is.


Az óriáscég egyúttal nyilvánosságra hozta a termék útmutatóját is, hogy bármely harmadik fél nagy mennyiségben elkészíthesse a virtuális valóság szemüveget. A vállalat a jövő év elején megjelentet majd egy programot is, amelynek a segítségével az éppen használt okostelefonon kalibrálható lesz a képmegjelenítés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #8
    :-D
  • zola2000 #7
    Ez tényleg jó, rendeltem is egyet 700 forintért az aliexpressről, jó lesz, ha majd idővel pcvel és konzolokkal is kompatibilis lesz.
  • Celeborn #6
    Ez egy sztereoszkóp. Már van 150 éve létező dolog, annyi a különlegessége, hogy megtámogatták alkalmazásokkal.
  • kvp #5
    Ez egy rogzito keret mobiltelefonokhoz, amitol a telefon 3d szemuvegge valtozik. Az oculus is csak egy mobiltelefon es egy buvarszemuveg kombinacioja. A formaterv egyebkent a viewmaster 3d-s megjelenitoktol szarmazik. Azok meg mikrofilmmel mentek teljesen analog technikaval. Csaladban van egy, meg par sorozat 70-es evekbeli amerikai utifilm hozza. Kiskoromban szerettem nezni oket.

    A 3d majd a mobil augmented reality rendszerekkel valik hasznslhatova, lasd epson 3d szemuveg. Nem sisak, de teljes kepernyos es az utcan is hordhato. (mivel sima szemuvegnek latszik es ha akar atlat rajta az ember)
  • dzsagon #4
    vesszek meg ha értem mi ez!
  • halaszlo #3
    "le is cseng az egész virtuális valóság felhajtás"
    Nem hinném. Ugyanis még el sem kezdődött. Ha elérhető áron és szélesebb körben elérhető lesz majd, akkor fog igazán robbanni.
  • RAZOR27 #2
    A megjelenés után 2-3 nappal bárhol megvehetted neten pár száz forintért.
  • MasterMason #1
    Hát igen, több mint 12 millió dollárt zsebeltek be gyakorlatilag kartonpapír árusításából.

    Azért az is vicces, hogy mire megjelenik egy valóban jó oculus addigra talán le is cseng az egész virtuális valóság felhajtás. Elég rosszul időzítették a legnagyobb felhajtásokat ezekkel kapcsolatban.