Szekeres Viktor

Swing - vicces magyar komédia remek zenékkel

Jó éve van a magyar filmeknek, hiszen három-négy kiemelkedő alkotás mellett láthattunk majdnem féltucat jól sikerültet is. A Swing is korrekt lett.

Hogy tetszett a Swing?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Fazekas Csabát az igen biztatóan indult fiatal filmrendezők között tartjuk számon, hiszen a Boldog születésnapot! sokak számára volt kedves film. Azonban az a film nem ma debütált, egy tíz éves premierről van szó, azóta jóformán semmit sem láttunk tőle, így a Swing a nagy visszatérést jelenti. No meg azt, hogy a Megdönteni Hajnal Tímeát után ismét mozikba került egy magyar közönségfilm.


A Swing története akár egy mondatban is elmesélhető: a középpontban három különböző korú, nem túl jó passzban lévő nő áll, akiket egy haknikat vállaló együttessé szerveznek össze. Pofonegyszerű, a további történések már az együttesként való létezés következményei poénokkal, konfliktusokkal és természetesen romantikával.

A Swinggel kapcsolatban mindenképp érdemes leszögezni, hogy egy zenés filmről van szó. Nem nyomja el teljesen a zene, nem énekelnek benne szüntelen, nem dalban mesélik el a történetet, azonban mégiscsak egy együttesről és annak megpróbáltatásairól szól. Így tehát vannak benne bizonyos kötelezően lefutandó körök, márpedig ez nem biztos, hogy minden nézőt lelkesíteni fog, főleg azokat nem, akik a szvinges, régiesebb stílusért nincsenek annyira oda. Zömében egyébként fellépéseken történő dalra fakadásokra kell gondolni (nem saját szerzeményeket hallhatunk, hanem klasszikusokat), s természetesen kötelező jelleggel minden színész kapott magának dalt.

Egy magyar közönségfilmnél sokszor használják a kritikusok kapaszkodónak egyes színészek alakítását, hogy legalább azokat lehet élvezni. Nos, ha valakinek gondja lenne a zenék mennyiségével, vagy mondjuk a túlzott biztonsági játékkal, esetleg a romantikus panelekkel, akkor legalább Törőcsik Mari vagy Kulka János alakítása biztos növelni fogja számára a film értékét, még akkor is, ha a a főbb szereplők zömére egyáltalán nem lehet panaszunk.


Nem először, és vélhetően nem is utoljára írjuk le, hogy a Swing "korrekt" és "vállalható" film lett, márpedig ezt tíz évvel ezelőtt nem sok magyar közönségfilmre mondhattuk volna el. Azonban ez a film nem tíz éve, hanem ma került bemutatásra, s mint ilyen, kissé magasabb lécet kellett volna megugrania ahhoz, hogy pozitívabb jelzőket halmozhassunk. Kár, hogy kissé megalkuvónak tűnik a végeredmény, kár, hogy nem lett harsányabb, vagy viccesebb, vagy merészebb, kár, hogy csak momentumai vannak, s nem hosszabb fergeteges és/vagy emlékezetes jelenetei. Persze azért így sem rossz, korunk divatos és nem kicsit lejáratott kifejezéséve élve "egynek elmegy", de...

A Swing esetében még véletlenül sem egy csendes, kis független produkcióról van szó (már ha lenne ilyesmi a hazai filmgyártásban), hanem egy külsőségeiben a nagyszabású hazai közönségfilmekre, multiplexes komédiákra hajazó produkcióról, mellyel a forgalmazó némiképp túllőve a célon, el is árasztotta a plázamozikat, hogy rémisztően alacsony mozinként nézőszámot produkáljon. Ki tudja, talán a kevesebb ezúttal több lett volna - mind filmkészítési szempontból, mind a forgalmazás terén.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Swing
színes, magyar zenés romantikus komédia, 117 perc, 2014
12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: Fazekas Csaba
forgatókönyvíró: Fazekas Csaba
operatőr: Garas Dániel
producer: Bodzsár István

szereplők:
Ónodi Eszter (Kati)
Csákányi Eszter (Rita)
Törőcsik Franciska (Angéla)
Törőcsik Mari (Emmi)
Kulka János (Ali)
Mészáros Béla (Miki)
Csuja Imre (Tibor)
Szatory Dávid (Gábor)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Serutekin #5
    leírnám a véleményemet, de felesleges :D Mindenki látja a valóságot a lenti hozzászólásokból ítélve :)
  • Jaffa 2843 #4
    Gondolom azok a proli"humorú" közönségfilmek, amiket sokan szeretnek. :D
  • kékherceg #3
    Ilyen filmeket (magyar közönségfilm) soha nem nézek moziban, mert még egyetlen jó filmet se láttam közülük, marad a tv, videótár, esetleg torrent. Mi az a 3-4 kiemelkedő alkotás amúgy?
  • Sir Quno Jedi #2
    Telis-teli kriptacsökevényekkel és bányarémekkel. Ezt fiatalokkal nem fogják tudni megnézetni, akkor sem, ha odakötözik őket a székhez.
  • tamolnar213 #1
    "Vicces" magyar "komédia".