Berta Sándor

Még mindig meghatározó Steve Jobs emléke

Három évvel ezelőtt hunyt el Steve Jobs, de még manapság is vannak olyan friss szabadalmak, amelyeken az ő neve szerepel.

A karizmatikus vezető az elmúlt három esztendőben is komoly hatással volt a kaliforniai konszern életére, ugyanis a 2011 óta benyújtott 458 szabadalmi beadványából 141-et fogadtak el. Tim Cook jelenlegi vezérigazgató neve például egyetlen szabadalmi anyagban sem bukkan fel. Florian Müller szabadalomügyi szakértő szerint persze ettől még Steve Jobs nem lesz az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb feltalálója és abban is különbözött más feltalálóktól, mint Edison, Bell vagy Whitney, hogy sosem műszaki előrelépéseket szabadalmaztatott, hanem alapvetően dizájnötleteket.

Jobs gyakran csupán kisebb ötleteket vagy tanácsokat adott egy-egy szabadalom kapcsán, ennek ellenére a nevét minden esetben feltüntették a benyújtott dokumentumokon. Amikor már súlyos rákbeteg volt, az Apple ügyvédei akkor is nyújtottak be olyan szabadalmi leírásokat, amelyek a nevét viselték. Az utolsó szabadalmat, amelyen Steve Jobs neve megtalálható ez év márciusában nyújtotta be egy jachtkészítő vállalat. A cég által készített Venus jacht tervezésében nemcsak részt vett Jobs, de ő volt a főtervező. A hajó különlegessége, hogy egy iPad segítségével lehet irányítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RAZOR27 #3
    #1: +1
    #2: +1
  • Ender Wiggin #2
    mint például a lekerekített sarok?
  • dzsagon #1
    Nyilván mindegyik az ő ötlete volt.