Berta Sándor

Már börtönöket is lehet értékelni

A szállodák és az éttermek után újabb intézmények minősíthetők. Sokan elfelejtik, hogy a bíró nem verést vagy nemi erőszakot szab ki, hanem szabadságvesztést.

A Yelp segítségével és két New York-i programozónak köszönhetően immár a tengerentúli büntetés-végrehajtási intézmények minősége is osztályozhatóvá vált. Sam Lavigne és Fletcher Bach úgy gondolták: ideje, hogy az amerikai börtönök vezetői is megtudják, hogy miként vélekednek a szolgáltatásokról a rabok, s ezért elkészítettek egy faxprogramot. A rendszer egyelőre 12 börtönben működik és ha a Yelpre egy osztályzat érkezik, akkor az automatikus faxszolgáltatás megosztja a véleményt az adott büntetés-végrehajtási intézmény vezetőivel.

"Fogalmunk sem volt arról, hogy a Yelp platformján börtönök is vannak. Ha már mi sem tudtunk róluk, akkor az intézmények végképp aligha tudhatnak erről. A koncepciónk az, hogy szembesítsük őket a rabok érzéseivel és véleményével. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy a kis ötletünkkel elérünk-e némi változást vagy sem. Az amerikai börtönrendszernek olyan sok és súlyos problémája van, hogy az emberek tényleg elkezdtek Yelp-értékeléseket írni. Minden olyan intézkedés fontos, amely ezekkel az állapotokkal foglalkozik. Már csak ezért is hasznos volt az akciónk" - jelentette ki Sam Lavigne.


A beérkezett bejegyzések között volt például, hogy a Willacy Detention Center rabjait rendszeresen egy sötét sarokban összeverik vagy megerőszakolják az őrök. A fax mellett azért is döntött a két programozó, mert egyrészt a régi technika még nagyon is hatékony, másrészt míg egy e-mail könnyen kitörölhető, addig egy faxüzenetet nem könnyű figyelmen kívül hagyni. Ezeket a készülékeket Lavigne szerint nem lehet csak úgy félretolni, ráadásul a papírspam is érdekes jelenség.

A programozók eredeti ötlete a Black Faxes-elvre épült, ami a mai DDoS-támadások elődje volt. Régen az elkövetők fekete oldalakat faxoltak át a cégeknek, amelyek faxkészülékeiből egy idő után kifogyott a tinta. Lavigne és Bach első lépésként kikerestek minden olyan börtönt, aminek Yelp-oldala és faxberendezése volt, majd elküldtek egy Yelp-kritikát. Időközben már minden börtön automatikusan megkapja az új Yelp-bejegyzéseket faxon. Eddig azonban egyetlen helyről sem kaptak választ, de azt meg tudták állapítani, hogy az üzeneteket mindenhol megkapták.

Érdekesség, hogy Németországban, Ausztriában és Svájcban is létezik már hasonló oldal, a Knast.net, ahol bárki megfogalmazhatja a kritikáját az egyes büntetés-végrehajtási intézményekkel szemben. Így kiderül, hol rossz az ellátás, mekkora a túlzsúfoltság és mennyire erőszakosak az őrök.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #7
    Lassan nem lesz különbség a börtön,és a szálloda között !
    /Csak annyi,hogy a börtönben ingyen kapják a kaját.Nem is rossz !/
  • Tetsuo #6
    A cikket nem olvasom el, mert téged is félrevezetett.
    A visszaesés a legtöbb esetben azért van, mert az elkövető nem tud róla, hogy van más út is.
    Nekem az igazság lenne a legfőbb.
    Alapból megdupláznék minden büntetést, közéleti személyeknek magasabb büntetést adnék, politikusoknak még magasabb arányút. Bevezetném az önfentartást - akkor kapna enni, ha megdolgozott érte, akkor lenne világítás a cellájában, ha megdolgozott érte stb., kötelező lenne a társadalmi munka (for free) pl. hetente egy alkalommal. Amúgy pedig útépítés, bányászat, erdőtelepítés... rengeteg munka lenne.
    Erősportok végzését beszüntetném. Vallás, szavalóversenyek, festészet és hasonlókat támogatnék (szempont az is, hogy kevés költséggel jár).

    Visszaeső gyilkost felakasztanám, visszaeső rabló kezét levágnám. Visszaesőket, rablókat, gyilkosokat, pedofilokat, alapból szégyentáblával kiraknám kalodába...
    Egy elkövetőnek nem igazán lenne személyiségi joga.
    A büntetés része lenne az áldozatok vagyoni kompenzálása, akár teljes vagyon-elkobzással.
    A kisebbségeket nem pozitívan, hanem negatívan diszkriminálnám. Pl. egy nemzetiségi csoportra jellemző bűnelkövetést a nemzetiségen belül komolyabban büntetnék. Így elég gyors lenne a felzárkózás, hidd el! ;-)
    A hazugságot elég komolyan büntetném. Reklámokban, politikusi szónoklatokban stb. minden efféle - direkt félrevezető - formában.
    Ez kissé pongyola, de ki lehet dolgozni. ;-)
  • Cat #5
    "a rossz értékelés azt mutatja, hogy jó a börtön"

    Most volt egy cikk indexen egy norvég börtönről: egy szigeten, faházakban éldegélnek, együttesben játszanak, stb. Magyarországon a börtönök visszaesési aránya 70 százalék feletti, Norvégiában 20% körül van. Azaz aki Magyarországon egyszer bekerül, az jó eséllyel visszaeső lesz, míg Norvégiában nem. A szabadságvesztésen, a társadalom igazságérzetének kielégítésén túl ez egy börtön igazi feladata.

    Előkerestem, tanulságos: http://index.hu/kulfold/2014/11/01/rosszfiuk_szigete/
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2014.12.01. 14:31:21
  • Cat #4
    "A börtön visszatartó ereje a verés és a megalázás."

    Eszméletlen baromság. Rengeteg ember van köznapi, bárkivel-bármikor előforduló szerencsétlen dolgokért ott. Szerinted minden autóbalesetet okozó embert meg kellene erőszakolni?
  • Narxis #3
    ejnye
  • Griphons #2
    "A koncepciónk az, hogy szembesítsük őket a rabok érzéseivel és véleményével."
    Ja persze, a rabok jogai... aha... hé, hát olyan nekik nem nagyon van (legfeljebb az alapvető emberi jogok) Szegények, hát kell is, hogy jól tartsák őket, mert majd senki nem akar börtönbe menni. MIVAN???!
    Ezek nem szállodák bakker! A börtönnek nincs visszatartó ereje, ha csak arról szól, hogy elvesztem a szabadságom. Ilyen alapon én is örömmel bevonulnék egy-két évre, ha csak arról szól, hogy nem kell adót fizetnem, kapok szállás, kaját ingyen, nem kell dolgoznom, csönd és nyugalom vesz körül, és még a hobbijaimnak is hódolhatok. A börtön visszatartó ereje a verés és a megalázás.
    A liberális buzi nyugat persze már ettől is vakarózik.
  • Tetsuo #1
    Ez esetben a rossz értékelés azt mutatja, hogy jó a börtön.
    Minél kevésbé tetszik egy börtön a raboknak - bizonyos keretek között - annál inkább ellátja a vélt feladatát kifejezetten az igazság és az erkölcsi szepontok terén.