Berta Sándor

Keresni lehet a tweetekben

A szolgáltatás ezentúl lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy minden eddig elküldött üzenetben kutakodhassanak.

A Twitter úgy döntött, hogy megnyitja az emberek előtt az archívumát és ezáltal a 2006-ban elindított platformon eddig elküldött összes tweetben kereshetők lesznek a különböző információk. Minden mondat, fotó, bejegyzés, azaz összesen több száz milliárd üzenet előhívható lesz - ez derült ki Yi Zhuang blogbejegyzéséből. Korábban a Twitter ugyan eltárolta a bejegyzéseket, de azok rövid idő múlva eltűntek a keresési indexekből és csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem lehetett őket megtalálni. Komolyabb keresésekre kizárólag bizonyos kiválasztott témák és meghatározott események esetén volt lehetőség. Az indoklás az volt, hogy ha ez másként lenne, akkor túlzottan nagy lenne a feldolgozandó adatmennyiség.

Yi Zhuang azt írta, hogy a keresési funkció abban merült ki, hogy az aktuális megjegyzések és eseményekkel kapcsolatos élő üzenetek láthatóvá váltak. A hosszú távú céljuk azonban mindig is az volt, hogy az emberek minden valaha megjelentetett tweetben kereshessenek. A platform egy új keresési adatbázist épített ki, ami körülbelül tízszer nagyobb, mint az eddigi index. Az új funkciónak köszönhetően lehetővé válik például egy történeti esemény percre pontosan való nyomon követése és kiértékelhető, hogy az adott időszakban melyek voltak a leggyakrabban alkalmazott kifejezések. Emellett összegyűjthetők egy híres személy bejegyzései is.

A szolgáltatás keretében naponta 500 millió üzenetet jelentetnek meg az internetezők és világszerte több mint 280 millióan használják legalább havonta egyszer. Franciaországban a Twitteren nemrég lehetővé vált a pénzküldés és kiderült, hogy minden okostelefon-tulajdonos Twitter-használó lehet. A mikroblog ugyanis egyszerűen beépíthetővé teszi csevegőszolgáltatását a mobil alkalmazásokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!