MTI

A túlnépesedés és a szárazság vezetett az asszír birodalom bukásához

A túlnépesedés és a szárazság vezetett az asszír birodalom bukásához - állítják amerikai és török kutatók, akik a Climatic Change folyóiratban tették közzé vizsgálataik eredményét.

Asszíria az ókori világ katonai nagyhatalma volt, amely óriási szerepet játszott az egész közel-keleti térség történelmének alakulásában. A legkorábbi források a Kr.e. 3. évezred közepén tettek először említést Asszíriáról, amely Kr.e. 612-ig létezett független államként - olvasható az EurekAlert hírportálon. Adam Schneider, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem antropológusa és Selim Adali, az isztambuli Koc Egyetem kutatója egy agyagtábla szövegének megfejtése után kezdett vizsgálódni. A levelet egy udvari asztrológus írta, aki Kr.e. 657-ben arról tudósította a királyt, hogy "nem volt termés, nem volt mit aratni".


A paleoklimatológiai vizsgálatok tanúsága szerint nem egyszeri természetes csapásról volt szó, a mai Irak északi részét és Szíria területét sok éven át sújtotta a szárazság a Kr.e. 7. században. A helyzetet súlyosbította a túlnépesedés, különösen drámai volt a helyzet az olyan megapoliszokban, mint a birodalom fővárosában, Ninivében, amelyek feltartóztathatatlanul növekedtek Szín-ahhé-eríba király Kr.e. 704 és 681 közötti uralkodása idején.

Asszíria folyamatosan gyengült, lakossága lázongott, trónviszály, polgárháború sújtotta az országot, majd Kr.e. 612-ben a babilóniaiak és a médek elfoglalták és lerombolták Ninivét. A birodalom sosem éledt újjá. "Ismereteink szerint ez az első tanulmány, amely felveti, hogy az éghajlatváltozás, elsősorban a szárazság okozta az asszír birodalom bukását. Nem állítjuk, hogy éhhalál végzett az asszírokkal, csupán arra mutatunk rá, hogy a szárazság és a túlnépesedés kihatott a gazdaságra és destabilizálta a politikai rendszert. A folyamat eljutott egy olyan pontig, amikor a birodalom már képtelen volt megbirkózni a belső lázadásokkal és a külső támadásokkal" - magyarázta Adam Schneider, a tanulmány vezető szerzője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #2
    Ebben az időszakban mintha ebben az övben globálisan lettek volna nagy szárazságok és éhínségek.. Indiában és Dél- és Közép-Amerikában is voltak már civilizációk, melyek kb ekkoriban kezdtek el hanyatlani illetve kipusztulni... nem?
  • emberz #1
    A szárazság és effélék nem csak Asszíriát sújtották, hanem az egész térséget. Babilóniát is. Ugyanakkor a környező népek már régóta áhították Asszíria pusztulását, mert rajtuk élősködött. Alig várták, hogy meggyengüljön. Még a szkíták is részt vettek az ellene folyó hadjáratokban, tekintve, hogy még ők is előlük menekültek el Iránból. Egyébként uralma alig két-három évszázadig tartott. Történetének nagyobbik részében Asszíria csupán kereskedőváros volt (annak ellenére, hogy a cikkből azt hihetné az olvasó, hogy évezredekig tartott Asszíria hatalma, holott dehogy is), amely aztán elvesztette piacait, és ezért fogott hódításokba. Mitanni bukása után egyszer sikerült katonailag is felemelkedniük (Középasszír Birodalom), de ez nem tartott sokáig, a "tengeri népek" hadjáratait ők is csak épphogy élték túl. Csak i.e. IX. század elején kezdődőtt meg a katonai hódítások kora (Újasszír Birodalom), de a gyors és látványos sikerek ellenére kevesebb mint háromszáz év alatt teljes bukás lett a vége. A szárazság csupán alkalmat teremtett. Babilonban például állami program volt Asszíria letörése. Összehasonlításképp: Asszíria politikai hatalma gyakorlatilag kb: i.e. 900-tól i.e. 612-ig (Ninive elestéig) tartott, míg Babiloné az i.e. 1800-as évek közepétől (Hammurapi) i.e. 539-ig, a perzsa hódításig. Míg az előbbi alig haladta meg például az Avar Birodalom fennállásának hosszát, a második tovább uralkodott, mint Róma.
    Utoljára szerkesztette: emberz, 2014.11.18. 08:50:30