Szekeres Viktor

Legális film­forgal­ma­zásba vág az nCore

A moziban a kutyát nem érdekelte az idei magyar gengszterfilm, az alkotók a kritikusokat szidták, most pedig az nCore-on kezdik el terjeszteni filmjüket.

Érdekel ingyen a Fekete leves?
  • Igen.
  • Nem.
Szívesen mondanánk, hogy a hazai filmes világban nagy port kavart a Fekete leves készítőinek viselkedése, amikor kvázi összekaptak egy, a filmjüket lehúzó kritikussal, többek között olyan kommentek révén, mint a "meg kellett volna nézned faszfej...", illetve "...a vetítés után találkozhatsz a film műmájer szereplőinek nagy részével, bár az életben is pont úgy fognak beszélni és viselkedni, mint a filmben. Fejenként többet ültek, mint ahány éves vagy. Szerintem szívesen válaszolnak bármely újságírói kérdésedre", de valljuk be, az egész csak egy aprócska vihar volt egy pöttömnyi pohár vízbe, még a netezők nagy része sem kapta fel a fejét a zríre. Mint ahogy a filmre sem.


Pedig a Novák Erik által rendezett, jórészt improvizált dialógokból felépített Fekete leves előzetesen kifejezetten érdekesnek ígérkezett, a rendező által írt Nyócker, valamint első saját filmje, a Zuhanórepülés is erre engedett következtetni. Azonban a film a legtöbb vélemény és visszajelzés szerint nem sikerült túl jól, egyes kritikák a terjengősségét, a hosszát rótták fel. Nem is véletlen, hogy a széles körű mozis premierre újravágták, rövidebbre, feszesebbre húzták a gengsztermozit.

Azonban mindez mit sem ért, ugyanis a premier első négy napján mindössze 2004-en váltottak jegyet a 32 moziban játszott akciókomédiára, ami 2,4 millió forintos bevételt jelentett. A teljesítmény silányságára leginkább azzal lehet rámutatni, hogy mindez átlagosan mozinként alig 63 nézőt jelentett, ami egy moziban egy napra vetítve 16 fizető vendéget jelentett átlagosan, vagyis előadásonként mindössze 3-4-en Fekete leveseztek a bemutató első napjaiban.


Azonban nemsokára sokkal több emberhez érhet el a film, ugyanis a producerek Magyarország legnépszerűbb torrent oldalával, a 10 éves múlttal és több mint 600 000 aktív regisztrált felhasználóval rendelkező nCore-ral társultak, s segítségükkel legális formában terjesztik majd filmjüket. “Mi azért gondoltunk erre a formára, mert tudtuk, hogy előbb-utóbb úgyis felkerül minden magyar film a torrent oldalakra. A kérdés az volt, hogy hogyan tudnánk ezt úgy megtenni, hogy a film készítői se járjanak rosszul. A válasz pedig megszületett a legális feltöltés formájában” - nyilatkozta Novák Erik.

Az nCore éppen ezért meg is alapította a kvázi filmforgalmazó nCore Médiát, mely azért jött létre, hogy a Fekete Levesre kidolgozott modellt elérhetővé tegye az összes magyar film számára. Az új nCore Média tehát a továbbiakban is tervezi, hogy egyes hazai alkotások forgalmazását támogatja, s ennek keretében hirdetőkkel kívánja szponzoráltatni a szerződött partnerek munkáit úgy, hogy a filmeket rövid, a kezdésük előtti leadott reklámokkal ellátva kínálják a közösségnek.

Az új modell többek között azért lehet vonzó a reklámozók számára, mert egy értékes és máshogy nehezen elérhető célcsoportot tudnak közvetlenül elérni. Az nCore felhasználóinak 73%-a 18-34 éves, 74%-uk férfi. 90%-uk néz legalább heti egyszer filmet, 62%-uk hetente többször is. Az nCore fogyasztóinak ráadásul csak 8%-a értesül új filmekről újságokból, 17%-a a mozikból, míg 30% közvetlenül az nCore-ról.

Az nCore Média már el is kezdte összeállítani az első 20 magyar filmből álló portfóliót, amit jövőre tervez bemutatni a közösségnek és a reklámozóknak. Számos gyártócéggel és jogtulajdonossal folynak a tárgyalások, s meg is köttettek az első szóbeli megállapodások, közülük pedig Vágvölgyi B. András Kolorádó Kid filmjére már a szerződést is aláírták múlt héten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #43
    Milyen jó is volt, amíg engedték a kamerás, mozis hangos filmeket! Minőség volt a javából!
  • Zombee #42
    A megengedett az, hogy te letöltesz valamit, ami film, zene, azok után van az üreshordozó díj. Szoftverre NEM vonatkozik, éswarez filmnél, zenénél te is csak addig vagy "legális", amíg csak letöltesz, torrent esetében semennyire, hisz ahogy elkezded tölteni, úgy osztod is meg. A feltöltők ugye alapból illegálisak.
  • Zombee #40
    Milyen jó is volt, amíg engedték a kamerás, mozis hangos filmeket! Minőség volt a javából!
  • Tetsuo #39
    :-)
  • FoodLFG #38
    Igazad van, te kis pöcök!
  • Tetsuo #37
    Az Artisjus lesz@rja, hogy te mit csinálsz. Az egy kis maffia, mint oly sok minden más. De nem a jogdíjak miatt, hanem az igazságtalan szétosztás miatt.
    Az üreshordozódíj ami egy átalánydíj, nagyon is jó dolog! Emiatt nem büntethetnek meg az otthoni film és zenegyűjteményed miatt.
    Nem hiszem, hogy sok sg-olvasó örülne, ha ugyanaz a jogdíjrendszer lenne, mint mondjuk az USA-ban. ;-)
  • zola2000 #36
    Jó, de aki az aliexpressről rendeli az adathordozót, annak ugyanúgy illegális. (azaz mindenki aki normális : )

    Ha bebizonyítom, hogy nem warezolok mehetek az artijushoz, hogy adják vissza az adattároló jogdíját? ^^
  • Tetsuo #35
    Ezt kellett volna linkelned, nyomi, nem a trailert! ;-)
  • Tetsuo #34
    Egyetértek. Hamarosan kereshetünk mást. :-(
  • herlius #33
    Nekem ez a koncepció totális zsákutcának tűnik. Eleve egy olyan oldalon teszik INGYEN elérhetővé a filmet, ahol alapból minden ingyen elérhető. Tehát nagy valószínűséggel egy rakás tartalomból nem egy rakás szemetet fog letölteni az ember azért, hogy 1-2 órát fölöslegesen eltöltsön az életéből, hanem pár minőségi filmet, hiszen azok is pont annyira ingyenesek, mint ez. És még reklámot sem kell bámulni előtte/közben. Ennek a koncepciónak akkor lenne értelme, ha ők fizetnének a felhasználónak, hogy hajlandó legyen ezt megnézni a jóval minőségibb ingyenes film helyett. Másrészt ha annyira jó film lenne, "magától" is felkerülne az NCore-ra, mindenféle trükközés nélkül és ugyanúgy ingyen megnézhetné bárki.
    Utoljára szerkesztette: herlius, 2014.11.06. 14:24:19