SG.hu

Több tízezren tüntettek az internetadó ellen

Nem csak Budapesten, hanem Miskolcon és Pécsett is tartottak demonstrációkat. Az esemény végén a fociszurkolók vették át a főszerepet.

Az internetadóról szóló törvényjavaslat visszavonására szólította fel a kormányt Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen című, az új közteher ellen szerveződő Facebook-oldal alapítója a vasárnap este a budapesti József nádor téren tartott tüntetésen. "A Fidesz megsarcolja és becsapja az embereket és a saját választóit is, mivel 2008-ban még ők is az internetadó ellen voltak" - hangoztatta a szónok a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete előtti teret megtöltő demonstrálók előtt.


Gulyás Balázs főszervező

A tüntetés kezdetekor a szervezők lejétszották Nyitrai Zsolt fideszes politikus egy 2008-as sajtótájékoztatójának hangfelvételét, amelyen kijelentette, hogy a Fidesz nem támogatja az internetadó bevezetését. A több mint 200 ezer követővel rendelkező közösségi profil alapítója közölte: 48 óra "haladékot adnak a kormánynak", hogy visszavonja az internetadóra vonatkozó törvényjavaslatot; ha ezt nem teszik meg, kedden újra demonstrálni fognak. Gulyás Balázs azt mondta: "a korrupt adóhatóságnak" és Orbán Viktornak sem fognak internetadót fizetni. A tervezett új közteherrel kapcsolatban megjegyezte, hogy Orbán Viktor távozásával biztosan nem lenne netadó.

"A netadó bevezetésével a kormány elvágja Magyarországot a világtól, "lábon lövik a gazdaságot" és több ezer munkahelyet veszélyeztetnek" - vélekedett. A kormánynak azért sem tetszik az internet, mert aki használja, az többet lát a világból - jelentette ki a tüntetés szervezője. A demonstráción többen Orbán Viktort és Putyin orosz elnököt ábrázoló zászlókat lengettek. A téren transzparens is feltűnt, az egyiken volt olvasható, hogy "bűnözőknek nem adózunk". Beszéde végén Gulyás Balázs azt kérte a résztvevőkről, hogy - tiltakozásuk jeléül - a náluk lévő mobiltelefonokat tartsák a magasba, és világítsanak az égbolt felé. A szervező emellett azt is kérte a demonstrálóktól, hogy járuljanak hozzá a költségekhez a rendezőknél.



Ezután a résztvevők - egy "nem a netadóra" feliratú molinó mögött - elindultak a József nádor térről a Fidesz Lendvay utcai székháza felé, hogy - a korábban jelzetteknek megfelelően - a náluk lévő nem használt számítástechnikai eszközöket lerakják a székház elé. A tömeg - rendőri biztosítás mellett - a József Attila utcán és az Andrássy úton vonult a Hősök tere felé. A tüntetők azt skandálták, hogy "nem hagyjuk!", illetve "Orbán, takarodj!".



Az internetadó ellen Budapest mellett több nagyvárosban - Pécsen mintegy négyszázan, Miskolcon néhány százan, Veszprémben több tucatnyian - is tüntettek. Pécsen, a Széchenyi térre szervezett tüntetés résztvevői előtt felszólalók az internetadó bevezetését átgondolatlan, dilettáns lépésnek nevezték. Úgy vélték, az új adó nehezíteni fogja az információhoz való hozzáférést, a legújabb tudományos eredmények megismerését, sérti a szólás- és információszabadságot, valamint az esélyegyenlőség elvét. Miskolcon a budapesti kezdeményezéshez kapcsolódva gyűltek össze a Városház téren, hogy az internetadó bevezetése ellen tiltakozzanak. A felszólalók pártpolitika-menteségüket hangsúlyozták.


A parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki pártok közül támogatja a demonstrációt az LMP, az MSZP, az Együtt-PM, a DK és a Jobbik is. A Jobbik szerint a reklámadóból befolyó bevételekből lehet alapszintű ingyenes internetet biztosítani alanyi jogon és ezzel az e-közigazgatás is fellendülne. Novák Előd, a Jobbik alelnöke hangsúlyozta, 2008-ban a Fidesz határozottan ellenezte az akkori kormányzat internetadó-tervét, most viszont saját maguknak mondanak ellen. Az új "rezsielem" bevezetésével komoly terhet rónak az internetezőkre, bonyolítják az adórendszert, komoly versenyhátrányt okoznak az országnak és hadat üzennek az egész internetnek - fogalmazott a politikus hozzátéve, hogy jelenleg csak a világhálón valósul meg a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye.


Résztvevők az internetadó elleni tüntetésen a pécsi Széchenyi téren

Ugyancsak részvételre buzdított az Európai Baloldal - Munkáspárt 2006. A kezdeményezés mellett állt ki a Liga Szakszervezetek. Az internetadó ellen felemelte szavát a Pedagógusok Szakszervezete is. Szakmai szervezetek szintén tiltakoztak az internetadó terve ellen, köztük a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség, a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége, valamint a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület.


Résztvevők az internetadó elleni tüntetésen Miskolcon, a Városház téren

Az internetadó bevezetése elleni tiltakozásra szólított fel Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális területért felelős alelnöke is. A liberális holland politikus a Twitteren arra hívta fel mikroblogjának követőit, hogy támogassák azokat, akiket felháborít a magyarországi internetadó terve, és utcára vonulnak Budapesten, vagy csatlakozzanak hozzájuk. Neelie Kroes korábban több üzenetben tiltakozott az internetes adatforgalom megadóztatásának terve ellen, szerinte az internetes adatforgalom egyoldalú megadóztatása "nem okos ötlet"; növelné a fogyasztók által fizetendő díjakat és visszafogná a gazdaságot. Szégyennek nevezte a javaslatot, s világossá tette, hogy nem támogatja.


Az internetadó elleni vasárnap esti budapesti tüntetés végén a szervezők a Hősök terén elköszöntek a demonstrálóktól, a tüntetők egy része azonban a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz ment és a régi számítástechnikai eszközökkel, például klaviatúrákkal megdobálták az épületet. (Az eszközöket a szervezők egy általuk ironikusan "eszköz-dobálósnak" nevezett, a Youtube videomegosztó portálra helyezett videóban is kérték a tüntetőktől.) Többen felmásztak a székház földszinti erkélyére, ahová két uniós zászlót is kifüggesztettek. A demonstrálók a "Viktátor", "demokráciát", "Európa", "áfacsalók" felkiáltásokkal és hangos éljenzéssel kísérték a dobálást, majd megjelent egy, "az alaptörvény érvénytelen" feliratú molinó is.


A tüntetők a Fidesz-székház több ablakát is bedobták, és több helyen a redőnyöket is megrongálták. A székház előtti kerítés egy darabját kidöntötték, a HírTV riporterét egy alkalommal megakadályozták abban, hogy tudósítson a helyszínről. A rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy hagyják el a helyszínt, és este 9 óra előtt kordont vontak a székház elé. A rendőrség esti közleményében azt írta, garantálják a közrendet, egyúttal jelezték, hogy kettős sorfalban felálltak a Fidesz-székház elé.


Este tíz óra után a tüntetők létszáma néhány tucatra csökkent, illetve megszűntek a bekiabálások és a dobálás is. Este tíz óra után a rendőrök megnyitották az utat a forgalom előtt a Dózsa György út és az Andrássy út érintett szakaszán, egyedül a Lendvay utca Fidesz-székház előtti része maradt lezárva. Az arcukat sállal, csuklyával takaró, a székház két nyílászáróját megrongáló, az ingatlan kerítését bedöntő, erkélyére felmászó csoport tagjai közül a rendőrség azonosította, elfogta, előállította, gyanúsítottként kihallgatta, és őrizetbe vette G. Antal és Z. András 19 éves, Sz. I. Ábel 21 éves és B. Gábor 33 éves budapesti lakosokat, Sz. Zoltán 35 éves tatabányai lakost és R. Milán 26 éves soproni lakost.

Voltál tüntetni?
  • Igen
  • Nem
Hétfőn nyújtja be a Fidesz a parlamentnek azt a módosító indítványát, amelyben javasolja, hogy maximum havi 700 forint lehessen az internetadó mértéke. Ezt vasárnap este közölte a kormánypárti képviselőcsoport a tüntetés után. A Fidesz-frakció jelezte, a távközlési adó internetes adatforgalomra vonatkozó részével kapcsolatos módosító indítványuk azt is rögzíti majd, hogy "az adatforgalomra kiterjesztett adót a távközlési szolgáltató cégek fizetik, nem az előfizetők, nem a magánszemélyek". Várhatóan ugyanúgy sikertelen lesz ez a kitétel, mint a korábbi hasonló iparági adóknál - például banki tranzakciós adó vagy a távközlési adónál - történt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #309
    Nem baj. Az a baj, hogy értelmeset viszont nem.
  • Frank99 #308
    ez kibaszott jó. És nem baj, hogy ennyien nézik

    :-))))))
  • ostoros #307
    Szeretem, hogy az ilyen hulladékoknak fél milliós nézettségük van...
    Bezzeg valami értelmes örülhet a tizedének.
  • Ragnaar #306
  • Ragnaar #305
    Namost ha ugye a max.700Ft/hó kerül bevezetésre az a felhasználónak majdnem mindegy (a szolgáltatónak valószínűleg nem, a profitjától függ, fogalmam sincs). A parlament fele annyi létszámmal üzemel jelenleg, ezt gondolhatnánk előrelépésnek is, ha közben nem csak 10%-al csökkent volna a költség a fele létszámmal. A Stadionokra költött milliárdok no comment a kb.10 profi szintű magyar focista is külföldön játszik, nemzetközi tornákon 20 éve kb. magyar csapat nem jutott túl a selejtezőkön .. Mindemellett aki kiment tüntetni szíve joga, ha úgy érzi, hogy így kell kinyilvánítania nemtetszését az internetadóval szemben, de a vandalizmus szerintem túlzás. És itt is miért nem a luxust adóztatják ? 4. ingatlan, 5. autó stb.. (Jah, hogy az őket is érintené ? A dupla fizetést anno sikerült gyorsan megszavazni.. Magyarországon nincs jó, csak kevésbé rossz)
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2014.10.29. 10:44:45
  • Frank99 #304
    !!!!!!!!!!!!!! EZT nézzétek meg!!!!!!!!!!!
  • stationx #303
  • M2 #302
    Nincs olyan, hogy a különadót ne hárítanák át a cégek. Nincs! Eddig se volt, ezután se lesz.

    Attól függetlenül én nagyon drukkolok, hogy ne vonják vissza Orbán zseniális ötletét és bukjanak bele! Tűnjön el végleg a politikából ez a kártékony banda, a kommunista rendszer utolsó bástyája.
  • Frank99 #301
    Az illiberalis allam a neteadóban ölt testeti!
    Utoljára szerkesztette: Frank99, 2014.10.29. 08:57:52
  • Frank99 #300
    demagóg vagy te. pont te.
    Az állam felesleges kiadásait le kell faragni. pl. stadionok 250 milliárdért. NA ez felesleges. Meg felesleges sok minden más. Józsi bácsis példát kellene követni a T.kormánynak. Nem rábökni újra-és újra a "Mire nem vetettünk még ki adót?" táblára, amin egyébként már csak a levegő, a fing, a végbéltermék van már csak lassan rajta.