Berta Sándor

Online ellenőrzik az indiai hivatalnokokat

Az indiai hivatalnokok híresek a rossz munkamoráljukról, ez ellen akar tenni a helyi kormány. Több tízezer dolgozó késik a munkahelyéről, túl korán indulnak haza és keveset dolgoznak.

A hivatalnokok jó fizetést kapnak, viszonylag keveset kell dolgozniuk, szolgálati lakás és akár szolgálati autó is jár nekik. Nem véletlen, hogy sokan szeretnének közéjük tartozni. A felvételi tesztek azonban nehezek, még a legjobb jegyekkel rendelkezőknek is hónapokat kell várniuk, viszont akit felvettek, az gyakorlatilag hátradőlhet és biztonságban érezheti magát. Az indiai munkahelyeken teljesen megszokott dolog, hogy a dolgozók visszavonulnak megünnepelni az egyik kollégájuk születésnapját. Ilyenkor a polgárok általában sztoikus nyugalommal megvárják a felköszöntés végét. Aki lusta vagy hibázik és emiatt felfüggesztik, az is dörzsölheti a tenyerét, hiszen a gyakran évekig tartó vizsgálatok idejére is jár neki a szolgálati lakás és autó, valamint a fizetés egy része.

A helyi kabinet szerint a léhaságra a megoldást az automatikus ellenőrzés bevezetése jelenti. A rendszer fő pillére egy olyan új szolgáltatás, amely lehetővé teszi az 51 142 közalkalmazott munkájának online monitorozását. Október elseje óta ujjlenyomat-olvasók segítségével mérik fel, hogy ki mikor jelenik meg a munkahelyén, késve bejelentkezés esetén telefonon kérdezik meg az okot, a válaszokat pedig feljegyzik. Az eredményeket nyilvánosságra hozzák egy honlapon, ahol nemcsak név alapján lehet keresni, de az adatokat statisztikusok is feldolgozzák és a későket a következő hónapban megbüntetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #1
    10 éve láttam utoljára ilyen monitort,jól bírja:)