Balázs Richárd

Az ebolával együtt terjednek az összeesküvés elméletek

Az ebola eljutása Nyugat-Afrikából Texas külvárosába nem csak a járvány, de az összeesküvés elméletek terjedését is előrevetíti.

Az elméletek szeptemberben kezdtek terjedni, amikor egy libériai napilap cikkében azt állította, a vírus nem az, aminek látszik. Nem egészségügyi katasztrófa, hanem egy amerikai biológiai fegyver, ami a túlnépesedés problémáját hivatott megoldani. Nem sokkal ezután az interneten jelentek meg olyan bejegyzések, melyekben az USA szövetségi Járványügyi Hivatalát (CDC) vádolják a vírus kifejlesztésével, illetve azzal, hogy hasznot húz egy új vakcinából, amit a gyógyszeriparral közösen fejlesztettek ki. Szóba került még az Új Világrend, a klasszikus összeesküvési mumus, az árnyékkormányok a politikai elit segítségével egy globalista összeesküvéssel létrehozandó, az egész világ felett uralkodó, tekintélyelvű világkormány, amely a jelenlegi nemzetállamok helyébe lépne.

Bár az elméletek többsége megrekedt az internet peremvidékén, néhány makacs eset beszivárgott a főáramba. Az elmúlt hetekben Obama elnök afrikai segélyakcióit kérdőjelezték meg, az amerikai életek kockáztatásának nevezve az intézkedéseket, melyeket a rabszolgasággal és gyarmatosítással kapcsolatos bűntudatnak tulajdonítanak. Néhány napja Chris Brown hip-hop sztár a Twitteren közölte 13 millió követőjével: "Nem tudom... de azt hiszem az ebola járvány a népességkontrol egy formája".

Az összeesküvés elméletek mindig együtt mozogtak a hírekkel, ködös magyarázatokat adva az aggasztó vagy zavaros eseményekre. Bár jellemzően figyelmen kívül hagyjuk, mint az ostobaság és a valótlanság kártékony elegyét, sokszor a társadalmi aggályokat visszatükröződéseként kell értékelni azokat. "Nem kell igaznak lenniük az összeesküvés elméleteknek ahhoz, hogy elmondjon rólunk valamit" - mondta Michael Barkun, a Syracuse Egyetem politikai tudományok professzora, aki könyvet is írt a témában. "Nem a hitelességük, hanem a félelmek kifejezésre juttatása miatt érdekes számunkra"

Az a nézet, mely szerint az egészségügyi hatóságok összefogtak a gyógyszeriparral - először az ebola terjesztése, majd a gyógyítása érdekében - mindezt a busás profit fényében, leginkább egy B-kategóriás mozira hajaz, ugyanakkor megragadja az amerikai egészségügyi rendszer egyik egyedi aspektusát, ismeri el Mark Fenster, a Florida Egyetem jogi karának professzora is. "Az az igazság, hogy függünk a magán vállalatoktól a gyógyszereink kifejlesztésében és előállításában" - nyilatkozott a New York Times-nak. "Bár nem szeretünk szembesülni ezzel a ténnyel, nem olyan bonyolult, vagy paranoid következtetés, hogy a magán vállalkozások saját érdekei szerint cselekszenek"

Az sem meglepő, hogy felerősödtek a populista és kormányellenes elméletek, az emberek bizalma az Obama-kormányzatban ugyanis soha nem volt a mostaninál alacsonyabb, sokan tehetetlennek tekintik a jelenlegi vezetést a titkos elit ármánykodásaival szemben. Innen viszonylag egyszerű eljutni ahhoz az elmélethez, mely szerint a Hadügy Minisztérium hozta létre az ebolát egy katonai laboratóriumban, hogy egyfajta „Malthusianista”, a túlnépesedés problémáját megoldó eszközként a világra szabadítsák. "A tehetetlenek elleni összeesküvések általában hatékonyak, mert a tömegek gyakran éreznek így" - mondta James F. Broderick a New Jersey Városi Egyetem professzora. "Azt az elméletet tükrözik és erősítik, hogy az egyszerű állampolgár a kormányzat áldozata"

A vírusok jó ideje adnak táptalajt az összeesküvés elméletek gyártóinak, Már a középkori Spanyolországban Toledo városának zsidó vezetőit is a fekete halál terjesztésével vádolták, legutóbb az AIDS került ebbe a kontextusba. Az ebola ugyancsak egy csendes gyilkos, ami észrevétlenül jut be a szervezetbe és heteken keresztül lappang, eredete bizonytalan, a következményei borzalmasak, ezáltal klasszikus összeesküvés elmélet gerjesztő. "A kórokozók különösen alkalmasak az összeesküvésekhez, mivel láthatatlanok és láthatatlanul terjednek" - mondta Barkun professzor. "Érzékszerveink nem tudják megmondani, hogyan terjed pontosan a veszély. Ekkor jönnek az elméletek, melyek misztifikálnak és rettegéssel töltenek el"

Sok összeesküvés elmélet gyártó büszke magára, hogy belső információkkal rendelkezik, az ebola esetében ezek az állítólagos információk, vagy dezinformációk a kormány szerepéről, pontosan a bizalmat bomlasztják, amire Obama kabintejének a legnagyobb szüksége lenne. "Ha mindez csak egyszerű szóbeszéd lenne, az nem okozna különösebb károkat" - tette hozzá Broderick professzor. "A CDC-t a közvélemény szemében az Új Világrend, vagy a nagyvállalatok bábjaként feltüntetni azonban egyértelműen veszélyes állítás"

Több tudós is értékesnek tartja az összeesküvés elméleteket, mert azok lehetőséget adnak kiereszteni és hangot adni rejtett félelmeinknek. "Úgy tekintek ezekre, mint a világ keretbe foglalására, narratívájára" - összegzett Fenster professzor. "És ez nem szükségszerűen rossz. Az összeesküvés elmélet a történetmesélés, az önkifejezés egyik módja az amerikai diskurzusban"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrev #88
    Összeesküvéselmélet! Magánvállalatok! Légysziii, tanuljunk már meg magyarul, ha már újságírók vagyunk! Az összeesküvés nem elmélet (nyelvtanilag)! KÖSZÖNÖM!
  • Moha Mahnian #87
    BladeW: olyan fajok, amik az ember(re is) (esetleg a lehullott darabjainak) fogyasztására specializálódtak, mint pl. pont az ebola. A földönkívüliek pont nincsenek benne ebben a körben.
  • Vol Jin #86
    Baromira nem. Az achalon 15 éve is közismert volt. A botrány az volt, hogy az eu-csúcson a Merkelt is lehallgatták. És abban sem az volt a botrány, hogy megtörtént, hanem az, hogy kiderült.
  • Vol Jin #85
    Te őrült vagy...
  • BladeW #84
    Nagyon jó, az UFÓ-kat még tényleg nem kevertük bele eddig! Esetleg bővebben is ki tudnád fejteni mire gondolsz konkrétan a "nem emberek" alatt?
  • Moha Mahnian #83
    Idézet a cikkből:

    Néhány napja Chris Brown hip-hop sztár a Twitteren közölte 13 millió követőjével: "Nem tudom... de azt hiszem az ebola járvány a népességkontrol egy formája".

    Ez hihető... csak épp nem embereket keresnék az állítás mögött!
    Ha van valamilyen erőforrás, amit valamely faj fel tud használni, akkor nekiáll felhasználni. Bármely olyan faj, ami elkezd túlnépesedni, az egy egész tetszetős alapja egy erőforrásnak. És mi, emberek is jó úton vagyunk a túlnépesedés felé.
  • Zenty #82
    Nyugszik immovable ez a àll reged se fog sokàig élni
  • Willenbrock #81
    A minap a Metropolban is le volt írva, hogy vakcinát fejleszteni az ebola ellen hosszadalmas lenne, és nem érné meg.
  • stationx #80
    Azt hiszitek már mindent láttatok? A linkeket csak olyan nyissa meg aki elég erősnek érezi magát ehhez.

    I. II. III. IV.




    Utoljára szerkesztette: stationx, 2014.10.22. 08:23:34
  • szenyor Lopez #79
    Lol :) Erre komolyan véleményt vársz? :)))