Berta Sándor

A technika által alap­ja­iban fog átalakulni a gazdaság

Tulajdon helyett megosztás, gyártás helyett letöltés, építés helyett nyomtatás - mindezt pedig szabályozás nélkül néhány óriáscég fogja kontrollálni.

Jeremy Rifkin író és kormánytanácsadó úgy véli, hogy 40 éven belül kialakul a dolgok szuperinternete. A szakember évtizedek óta jelzi előre a technikai trendeket és a gazdaság jövőjét. A Foundation on Economic Trends alapítója legújabb könyvében azt írta, hogy a kapitalista társadalmat a megosztás gazdasága fogja felváltani, a kapitalizmus ugyanakkor nem tűnik majd el teljesen.

Rifkin álláspontja az, hogy eddig azok a vállalatok növekedtek, amelyeknek a legjobban sikerült csökkenteniük a gyártott termékek költségeit. De most olyan időben élünk, amikor egy egyszer vagy egymilliószor letöltött zeneszám költségei között nincsenek különbségek. Így alakult ki a társadalmi tulajdon. Olyan dolgokat és szolgáltatásokat fejleszthetünk ki, amelyek a hagyományos szolgáltatókat kiszoríthatják az üzletből. Ez ugyan hatalmasabbá teszi az olyan óriásokat, mint a Google vagy a Facebook, viszont a másik oldalon ott van például a Wikipédia vagy éppen a szállás megosztása (pl. Airbnb).

A távközlési társaságok és a Google látják, hogy jön a dolgok szuperinternete és ellenőrizni akarják a hálózatokat, továbbá diszkriminálnának és kijátszanák az internetsemlegességet. Szerinte ezért szabályozni ezeknek a konszerneknek a működését, mert a világ tudása nem összpontosulhat egyetlen cégnél.


Kiemeli, hogy az emberek nem csak azért alapítanak vállalatokat, mert gyorsan meg akarnak gazdagodni. Nyilván vannak olyanok, akiknek a pénz számít, de vannak olyanok is, akiknek szociális motívumaik vannak és a kreativitásukat mindenki számára elérhetővé akarják tenni. A megosztás gazdaságában több millióan terjesztenek zenét, fiatalok készítenek videókat és azokat megjelentetik a YouTube oldalain, ezenkívül hírek, könyvek és főiskolai kurzusok érhetők el ingyen a világhálón.

Az olyan óriáscégeknek, mint a Facebook vagy a Google valóban kapitalista üzleti modelljük van, viszont ezzel párhuzamosan azt is lehetővé teszik a számunkra, hogy szinte ingyen különböző dolgokat használjunk vagy készítsünk. Szerinte a közeljövőben sokkal több dolog fog megváltozni, mint azt elsőre hinnénk. Technológiai forradalom zajlik a távközlésben, az energiaellátásban és a gyártásban, mindez oda vezet majd, hogy teljesen másként fogunk gazdálkodni. Hamarosan bővelkedünk majd áramban, a nap és a szél ugyanis nem küldenek áramszámlát.

Különleges közlekedési utak segítségével fognak eljutni az emberek és a tárgyak egyik helyről a másikra, de emellett kialakul majd a dolgok internete is, amelyben az intelligens tárgyak egymással kommunikálnak. A 3D nyomtatók kiváltják a hagyományos gyártási eljárásokat: Kínában 24 óra alatt 12 házat nyomtattak ki, darabjukat átszámítva 4000 dolláros áron.

Rifkin egyik kedvenc példája az autók megosztása. Ennek oka, hogy a felhasználóknak a tulajdon helyett bőven elég a hozzáférés. A gépkocsik megosztásával ugyanolyan mobilak lehetnénk, de már most is 80 százalékkal kevesebb jármű lehetne az utakon. A fennmaradó 20 százaléknyi autót pedig a jövőben 3D-nyomtatási központok fogják előállítani és megújuló energiával közlekednek majd.

A munka is megváltozik, főleg azért, mert még a tudományos munkák egy jelentős részét is a beszédfelismerés és a robotika fogja meghatározni. A dolgok szuperinternetének létrehozása szerinte 40 évet vesz majd igénybe és számos munkahelyet fog teremteni. Az emberek ugyanúgy pénzt keresnek majd, de az összegeket szolgáltatásokra fogják költeni. A munka nagy része az oktatást, a művészetet, a kultúrát, a gyermekgondozást, az egészséget érinti majd. Aki egy jó blogot ír, azt meg fogják hívni előadásokat tartani, aki pedig jó zenét tölt majd fel az internetre, az pénzt kérhet a koncertjeiért. Összegzése szerint mindez kemény folyamat lesz, de izgalommal tekint a jövőbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • errorista #9
    megorultem, vagy mas szerint is volt mar ez a cikk itt hetekkel/honapokkal ezelott?
  • Molnibalage #8
    Aha. És tervezni meg ki fog...?
  • Banderas1990 #7
    Azért a "Vissza a jövőbe" nem éppen a legmegfelelőbb példa. Az a film egy vígjáték volt, a készítők nem azt akarták bemutatni, milyen lehet a világ 2015-ben, mindössze egy olyan környezetet hoztak létre, mely érdekes/lenyűgöző elemeket tartalmaz.

    Ezzel szemben pl. a Különvéleményben sokkal többet foglalkoztak, egy hihető/megvalósítható jövőkép kidolgozásával.
  • emberz #6
    Látom, nehéz felfogással nehéz megérteni a dolgokat. Kommentelés helyett inkább tanulnotok kéne.
  • Co1e #5
    persze mert az emberek megosztják amilyük van... erről híres mindenki xDDDDDD
  • Cat #4
    Szerintem a jóslatoktól függetlenül nem árt elgondolkodni a fejlődés által előálló dolgok összességén, lehetséges kapcsolatrendszerén. Mert az egy dolog, hogy pl. a tulajdon helyett hozzáférés lesz (lásd BuBi, vagy az elektromos autók sem oldhatók meg másként, olyan drágák), de ez egy csomó más dolgot maga után von, pl. közlekedésszervezés, szervízelés stb. Sose baj az, ha néhány unatkozó ember megpróbál ezekre teóriákat felállítani, érdekesek ezek a gondolatkisérletek.
  • Vol Jin #3
    Nem nagyon érted, hogy mi a problémám az ilyen jóslatokkal. Az ember azzal tud kalkulálni, ami van. Nem egy esetleges technológia megvalósulásáról van szó, hanem a megvalósulandó technológiák használatának mikéntjéről.

    Bármilyen technológiát ezerféleképpen lehet hasznosítani, és teljesen véletlenszerően dől el, hogy melyik mód lesz a domináns. Lehetett tudni, hogy a sávszélesség növekedni fog. Ez ugye elősegíti a fájlmegosztást, de ezt nem lehetett megjósolni, mert nem volt fájlmegosztó alkalmazás, amit csak úgy valaki egyszer kitalált. Márpedig 20 éve infosztrádát meg interaktívtelevíziót vizionált a sok idióta, mellédumálásból megéló guru.
  • LeWyTy #2
    A "Back To The Future" szerint is... hm láttátok idén az antigravitációs deszkát vagy a önfűzős Nike cipőt? ... Viszont olyan szempontból lehet benne valaki... mint jóslat... lehet hogy elhiszed, és az is lehet hogy valaki már csak azért is megcsinálja.
  • Vol Jin #1
    Miért kell foglalkozni ilyen idióta megmondóemberekkel?