Berta Sándor

Mekkora sávszélesség elég?

Az Amerikai Egyesült Államokban megoszlanak a vélemények arról, hogy a mai internetezési szokások mellett elegendő-e 4 Mb/s-os letöltési sebesség.

Az amerikai internetszolgáltatók között komoly vita bontakozott ki arról, hogy pontosan mi is számít szélessávú hozzáférésnek. A vita hátterében a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) azon elképzelése áll, hogy az a kapcsolat minősül szélessávú internetelérésnek, aminél a letöltése sebesség minimum 10 Mb/s. Az utolsó módosítás még 2010-ből származik, akkor az FCC 200 Kb/s-ról 4 Mb/s-ra növelte a minimálisan elvárt letöltési sebességet.

Az elvárt minimális letöltési sebesség növelésének nem lenne azonnali közvetlen hatása és részben marketingfogásnak minősül, ugyanakkor a módosítás azt eredményezheti a vidéki régiókban, hogy a nagy internetszolgáltatók nem fognak mindenhol egyformán gyors internetkapcsolatokat kiépíteni.

Az AT&T azonnal hangsúlyozta is, hogy nem lenne szükség változtatásokra és az amerikai felhasználóknak nincs szükségük 10 Mb/s-os internethozzáférésre. A kábeltelevíziós cégek hasonló álláspontot képviselnek és úgy gondolják, hogy a 4Mb/s-os internetelérés bőven elegendő a beszéd, a videók és az adatok jó minőségű átvitelére.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság viszont úgy vélte, hogy a jelenlegi 4 Mb/s-os letöltési sebesség már nem elegendő a mai viszonyok mellett. A 4 Mb/s gyakorlatilag minimumnak tekinthető, ami arra elég, hogy a felhasználó zökkenőmentesen elérhesse az aktuális online szolgáltatásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #20
    meg nem felhőzünk...
  • TomecK #19
    *szerk 1 Gb/s= 125 MB/s

    Utoljára szerkesztette: TomecK, 2014.09.13. 14:22:18
  • TomecK #18
    OFF: "Jedi :) te sosem változol, évek óta (9 éve) olvasok SG-t, de te még mindig ugyanaz a bicskanyitogató, gyerekes, fellengzős óvodás vagy aki 4 éve is voltál. Ideje lenne már felnőni nem ?"

    ON: jelenleg 90/30 Mb-es netem van, letöltéshez ennél nagyobbnak egyenlőre nem látom az értelmét, amíg nem száll el minden tartalom méretügyileg. Feltöltésnek 30 Mbit bőven elég, 1-1 ritka esetben viszont jó lenne oda is 90 Mbit.

    Jedi remélem azzal tisztában vagy, hogy 1 Gb az 125 MB/s és ezt manapság egy 2-3 TB-os vinyó épp hogy tudja sebességügyileg. Tehát még tök felesleges ekkora net. SSD ami meg tudna 400-500 MB/s-et, de ugye azt meg inkább statikus adattárolásra illik használni nem dinamikusan letöltésre/törlésre/letöltésre, mert ezzel lazán ki is lehet nyírni.
  • Sir Quno Jedi #17
    Gondolom abba a branchba tartoztok, akik szerint 640kb mindenre elég, nem kell LCD, jó a CRT, jó a 320x240, minek a 640x480, az SSD meg egyenesen a sátán műve... Értem én. Logikus...
    Utoljára szerkesztette: Sir Quno Jedi, 2014.09.13. 10:18:35
  • syn7h37ic #16
    4Mb az elvárható minimális sebesség felfelé, ha valaki egy IP kamerarendszert üzemeltet, és szeretné távolról is elérni.
  • Papichulo #15
    Akkor biztosan valami nagyon fontos munkad van, amihez kell az 1 Gbs... esetleg erotikus webcam szolgaltatas? :)
  • szomferi #14
    Mb = megabit
    MB = megabyte
  • Attilawap #13
    Nem vettetek észre valamit? A cikk 4 megabájt/s-ről beszél és nem 4 megabit/s-ről. Nekünk 5 megabit/s-es netünk van, maximális letöltési sebesség 640 kilobájt/s és erre mondom azt, hogy meg vagyok vele elégedve.
  • Sequoyah #12
    Ha nem torrentezunk/toltunk le-fel egyszere sok mindent, akkor nem kell sok savszelesseg. A 4Mb/s viszont max akkor eleg, ha ez a sebesseg garantalt. Azert egy 10es nem art egy csaladnak tobb felhasznalo mellett (egyszerre 1-2 laptop, tablet plusz a telefonok egy vonalon a wifin)
  • sirpalee #11
    Gyerekes menőzésen kívül nincs sok értelme az 1 gbites letöltésnek manapság.