Gyurkity Péter

Veszélyesek a műanyag palackok

Hiába cserélték le a palackok gyártásához használt anyagot, az utód legalább olyan veszélyes lehet.

A különböző műanyag palackok mára szinte teljesen kiszorították üvegből készült elődeiket, ami elsősorban a gyártási folyamat egyszerűségének és olcsóságának köszönhető. Kiderült azonban, hogy nemcsak a korábban használt kemikália, de az annak leváltására kiszemelt utód is veszélyes lehet egészségünkre, számos káros eltérést okozva a szervezeten belül.

A legtöbb gyártó eredetileg a biszfenol A (BpA) elnevezésű anyagot alkalmazta a palackok előállításánál, amely azonban nem bizonyult megfelelő választásnak. Több mint száz tudományos jelentés bizonyította, hogy a kemikália több egészségügyi problémáért is felel, ezek között említhetők a különböző rákos megbetegedések, a cukorbetegség, a pajzsmirigy zavarok, a szívbetegségek, az asztma, valamint a hormonális zavarok – ez utóbbiak kapcsán a korai elhízás, a korai serdülés, illetve a meddőség emelendő ki. A gyártók ezért idővel a biszfenol S (Bps) mellett döntöttek, amit már biztonságosnak tartottak, egy mostani kutatás eredménye azonban hasonló aggodalmakat váltott ki.

Kiderült például, hogy az amerikaiak mintegy 81 százalékának vizeletében kimutatható a BpS megnövekedett szintje, ami leginkább azért aggasztó, mert az anyag a szervezeten belül számos helyen okozhat betegségeket. Ez már a pikomoláris (10^-12) koncentráció esetében is problémás lehet, hiszen megzavarja a sejtek normális működését, és akár cukorbetegséghez, asztmához, elhízáshoz, illetve rákos megbetegedésekhez vezethet. Érdemes megjegyezni, hogy a gondokra már egy 2012-es tanulmány is rámutatott, ebben ugyanis kiemelték, hogy a BpS a BpA-hoz hasonlóan az ösztrogénhez hasonló hormonális elváltozáshoz vezet, ami az állatok esetében a viselkedésben és a szexuális fejlődésben is kimutatható.

Azt még nem tudni, hogy a most közzétett tanulmány mennyiben segíti elő a megfelelő válaszlépések előkészítését és végrehajtását, ehhez nyilván meg kell várni az illetékes szabályozó hatóságok reakcióját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • f3lhasznaloinev #26

    Utoljára szerkesztette: f3lhasznaloinev, 2014.08.20. 22:13:41
  • fszrtkvltzttni #25
    Nem a "sav" oldja ki. Azt kell megérteni, hogy nincs olyan, hogy oldhatatlan, minden oldódik mindenben, csak nagyon különböző mértékben. Oldhatatlannak csak praktikusan neveznek dolgokat, amikor az oldódás mértéke nem észrevehető. A probléma az, hogy amikor pikomoláris koncentrációról beszélünk, akkor már nagyon sok minden oldódik nagyon sok mindenben. A megoldás tehát az, hogy nem használunk nagy mennyiségben olyan anyagokat amelyek ilyen kis mennyiségben is problémát okoznak. Élelmiszeriparban főleg nem!
    Utoljára szerkesztette: fszrtkvltzttni, 2014.08.20. 20:07:43
  • fszrtkvltzttni #24
    "Sajnos globálisan nézve minden káros, amit mesterségesen előállítunk, így-, vagy úgy, esetleg csak közvetve, de akkor nagyon..." Mert miért is? Illetve a természetes által előállítottak közül sokra szerinted ez nem igaz?
  • fszrtkvltzttni #23
    Élelmiszer tárolására nem használnak újrahasznosított műanyagot.
  • teddybear #22
    Nem.

    A tiszta környezet a közösség elvárása szokott lenni, és persze az ennek megfelelő egyéni neveltetésé.

    Nem lehet minden bokorba rendőrt állítani, és a bírság sem ér sokat.
  • BCs design #21
    A tiszta környezet alapvetően a rendőrség munkáján és a büntetésen múlik. A neveltetésnek is van köze hozzá, de inkább az első kettő a lényeges. Ahol keményen lecsapna minden szemetelőre ott tisztaság van. Ez a keménység kell is mert egyszerűen mindig van pár százalék szemét ember aki szeret szemetelni.
  • BCs design #20
    Ebben a témában az egyik legnagyobb probléma, hogy a műanyag palackba rengeteg olyan italat tesznek amiben sav van, például citromsav, de valószínűleg a sima szénsav is old ki belőle anyagot.
  • ostoros #19
    A műanyagot is kimossák, mielőtt bezúznák, csak szólok. Bezony.
  • Mekong Delta #18
    emlékszem, még mikor suliba jártam a forró teát beleöntöttem a műanyag palackba.. rosszabb íze is lett tőle a teának. - rendszeresen úgy ittam...:D
  • KopaszIsten #17
    Műanyag ételhordó. (Főleg, ha abban mikrozol.) RÁK! :(