SG.hu

Oroszország az iOS és az SAP forráskódját is ellenőrzése alá akarja vonni

Az orosz kormány felszólította az Apple-t, hogy tegyék hozzáférhetővé a forráskódjukat annak érdekében, hogy azt kormányzati ellenőrzés alá vonhassák.

Ezzel szeretnék biztosítani, hogy a cég ne segítse az amerikai hírszerző szolgálatokat, hogy ne kémkedjenek az országban. Ugyanezt kérték a német SAP cégtől is, amely a legjelentősebb szoftvertanácsadó vállalat a világon. "Ezt az intézkedést is túlszárnyalja a legújabb bejelentésük, miszerint Moszkva meg akarja szerezni az olyan nagy rendszerek forráskódját, mint az iOS, vagy az olyan kritikus felhasználói adatbázis-információkat futtató rendszerekét, mint az SAP. Ez a szándék egyértelműen jelzi, hogy az orosz kormány a hidegháború folytatására készül a kibertérben” – mondta Harold Teasdale IT biztonsági szakértő.

Nem ez az első ilyen jellegű kérése az orosz kormánynak. 2010-ben a Microsoft beleegyezett, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat hozzáférjen a Windows 7, a Windows Server 2008 R2, a Microsoft Office 2010 és a Microsoft SQL Server forráskódjaihoz.

Egy hete jelent meg a hír, hogy az orosz belügyminisztérium egy hivatalos tender során üzent hadat az anonimitásnak: bárkinek fizetnek 3,9 millió rubelt (25 millió forintot), aki képes feltörni a valódi anonimitást biztosító TOR szoftvert, amely lekövethetetlenné teszi a felhasználót az interneten. Ez nem kedvez az orosz kormánynak, hiszen az országban csak valós névvel és személyazonossággal lehet blogolni. A kormány szándékai ellenére a rendelet hatályba lépése óta megduplázódott a TOR-t használók száma Oroszországban.

Fontos kérdés a jövőre nézve, hogy melyik kormány milyen mértékben tudja a kibervilágot az ellenőrzése alá vonni, illetve tudja a digitális világ felhasználóit kontrolálni, megfigyelni, tette hozzá Harold Teasdale. Oroszország láthatóan konkrét lépéseket tesz ebbe az irányba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomazin #2
    Csak én érzem azt, hogy gonosz csúnya oroszországnak nem szabad, amit a szépséges usákoknak igen? Egyik kutya, másik eb.
  • DontKillMe #1
    Az ugye megvan, hogy az usában például nem lehet ugyanolyan ingyenes Linuxot használni, mint nálunk? Az mennyivel különb?