Gyurkity Péter

A majmokat is érintette a fukusimai baleset

Egy friss kutatás szerint az erőmű környékén élő majmok kevesebb vérsejttel rendelkeznek.

Egy japán állatorvosokból álló csoport a Scientific Reports magazinban tette közzé a napokban saját kutatásának eredményeit, amelyek alapján azt állítják, hogy a 2011-es atombaleset a környéken élő majompopulációt is hátrányosan érintette. Ezen állatok a más régiókban élő társaikhoz hasonlítva kevesebb vérsejttel rendelkeznek, emiatt pedig kevésbé ellenállók a különféle betegségekkel szemben.

A szakemberek összesen 92 makákót fogtak be még 2012 áprilisa és 2013 márciusa között, ezek kétharmada származott az erőmű 70 kilométeres körzetéből, míg a maradék attól 400 kilométerre, a Shimokita-félszigeten élt. A két csoport között több fontos eltérés mutatható ki, így például bár a testzsír mennyisége és a véralvadásban segítő vérlemezkék száma nagyjából megegyezik, a Fukusima környékén élő populáció tagjainál kevesebb vörös- és fehérvérsejtet, valamint a hemoglobin alacsonyabb szintjét mutatták ki, míg izmaikban (a távolabbi csoporttal ellentétben) egyértelmű volt a cézium jelenléte. Ez a készítők szerint arra utal, hogy ezen majmok nem kerülték el a baleset káros hatásait, és bár jelen pillanatban nem mutatkoznak betegnek, a rosszabb mutatók miatt kevésbé ellenállók a különböző kórokozókkal szemben.


Arról már megoszlanak a vélemények, hogy a kutatás mennyiben vázolja fel megfelelő módon a majmok és az emberek közötti összefüggéseket, vagyis hogy a helyi lakosok számára mit is jelentenek ezek az adatok. A Guardian által megkérdezett szakemberek például nem vélik úgy, hogy az eredmény egyértelműen veszélyt jelent az ottani emberekre nézve, mivel bár a makákó (jelen esetben a Macaca fuscata, vagyis a Japán makákó) genetikai értelemben nagyon is közel áll az emberhez, a hatóságok intézkedései, így például a helyben előállított élelmiszer fogyasztásának tilalma, valamint a kitelepítések miatt eltérő hatások érték őket – a majmok például nyilván nem tartották be a tilalmat, ők kénytelen voltak a helyben található termést és bogarakat elfogyasztani. Egy másik fontos hiányzó láncszem a baleset előtti adatok összevetése az azt követő eredménnyel, ezek ugyanis hiányoznak, a különböző japán régiókban élő majompopulációkról még 1967-ből származik egy kisebb kutatás.

A WHO egyébként tavaly közölte saját jelentését, amelyben minimálisnak vélték a rákos megbetegedések megjelenésének kockázatát, többek között éppen az említett élelmiszertilalom miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Szerintem az emberiseg van annyira ramenos, hogy elobb irt ki a sajat tulelese erdekeben sajat magan kivul minden elo letformat a bolygorol, minthogy szo nelkul eltunjunk.

    Japanban meg max. annyit fognak latni, hogy minden az adott teruleten elo majom betegebb lett valamivel, mint ahogy Csernobilban is tobb az allat, csak eppen rosszul viselik sugarzast, azaz sokan vannak es mind serult/beteg, de azert meg ez is jobb a populaciojuknak mintha az emberek meg mindig ott lennenek.
  • Renátó1985 #2
    Elsőre nem ez jutott eszembe, de igazad lehet :D
  • Csaba161 #1
    Na, mégis csak eljön a Majmok bolygója...