Szekeres Viktor

Kőkemény augusztus vár ránk a hazai mozikban

Örülhetnek a nézők, sok közönségkedvenc folytatása és rebootja érkezik, de az eredeti filmekért rajongó kisebbség is kap pár jóságot.

Hiába indult be ismét a mozis nagyüzem júliusban, sajnos a legtöbb premier elég sok kívánnivalót hagyott maga után - akinek volt esze, az okosan választott és A majmok bolygója: Forradalom, a Szerelemre hangszerelve, a Frank és az Országúti bosszú mellett maximum A pap gyermekeit nézte meg, bár el kell ismernünk, hogy A megtisztulás éjszakája: Anarchia is kellemes élmény volt. Augusztusban szerencsére jóval több esélyünk lesz kincsre lelnünk a hazai mozikban. Láthatjuk például Phillip Seymour Hoffman utolsó főszerepét, megérkezik az iszonyatosan várt új Marvel-csapat, már az ajtón kopogtat a remekül sikerült, igaz agyatlan új Besson-akció, és reménykedhetünk abban, hogy Hollywood új katasztrófafilmje sem lett rossz. No meg persze jó pár folytatás is várja azokat, akik szerettek pár korábbi alkotást.

Lucy

Augusztusban csak négy csütörtök lesz, így négy premieradaggal kell szembesülnünk. Az első mozis hét a hónapban hetedikén kezdődik és hat premiert hoz el. Ezek élén mindenképpen a Luc Besson-féle Lucy (Lucy) áll, mely Amerikában hatalmas bevétellel startolt, lazán leverte a Dwayne Johnson-féle Herkulest - most kiderül, hogy itthon mennyire népszerű Scarlett Johansson. A másik hollywoodi kommerszet a koncepciója adhatja el, a világpremier A vihar magja (Into the Storm) középpontjában egy tornádó áll, no meg az emberek.

Ezek mellett a gyerekek befizethetnek egy videós mesére, a Csingiling és a kalóztündérre (The Pirate Fairy), valamint az Asylum-féle, júliusról átcsúszó Herkules: Feltámadásra (Hercules Reborn). Nem mellesleg kapunk még két európai filmet is: a francia A közös szenvedély (United Passions) a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség alapításáról szól, míg A lázadás kora: Michael Kohlhaas legendája (Michael Kohlhaas) egy 16. században játszódó történelmi film lesz Mads Mikkelsen főszereplésével - természetesen Kohlhaas Mihályról.

A lázadás kora: Michael Kohlhaas legendája

Az augusztus 14-i mozis hét szinte csak és kizárólag az új Marvel-szuperhősökről szól, A galaxis őrzőiről (Guardians of the Galaxy), akik filmje eddig szinte csak pozitív kritikákat kapott a kritikusoktól - a fóbok persze ebből azt a következtetést vonhatják le, hogy ami a kritikusoknak bejön, az nem lehet jó. Mindenesetre kár, hogy a hazai mozis kalózok miatt a szokatlan és hihetetlenül szórakoztató képregényfilmet csak két héttel a világpremiert követően láthatjuk. Konkurenciának egy európai próbálkozás, a szlovák-olasz komédia, A csodabogár (Zoran, il mio nipote scemo) fogható fel, valamint az új Lasse Hallström-film Helen Mirren főszerepésével, Az élet ízei (The Hundred-Foot Journey), ami egy afféle romantikus gasztrofilm lesz, talán megismételheti a Julie & Julia - Két nő, egy recept sikerét.

A vihar magja
Az augusztus 21-i mozis hét a folytatások hete lesz - ez az az eset, amikor az egyes filmek nem szorulnak bemutatásra, hiszen aki látta az előzményt, az pontosan tudja, mire számíthat, aki pedig nem, azt valószínűleg a második vagy az ötödik rész sem fogja érdekelni. A 21 Jump Street itthon nem volt nagy siker, de ettől még lehet, hogy rákattannak a nézők a 22 Jump Street - A túlkoros osztagra (22 Jump Street) - a lakossági kiadás bőven toborozhatott új nézőket. A Sin City - A bűn városa itthon nem szerepelt rosszul annak idején, azonban nem ma láthattuk az első részt és ki tudja, hogy az új generáció milyen fokú érdeklődést mutat a második epizód, a Sin City: Ölni tudnál érte (Sin City: A Dame to Kill For) iránt.

A Step Up: All In (Step Up: All In) esetében viszont nem nagyon beszélhetünk zsákbamacskáról, hiszen a táncos filmsorozat ötödik epizódja jó eséllyel annyi embert érdekelhet, mint a negyedik. A nem folytatások között a héten helyet kap egy gyerekfilm, a Villám és a varázsló (The House of Magic) - a belga animáció még sikert is arathat ilyen vetélytársak mellett; (végre) egy jól sikerült horror, az Oculus (Oculus), valamint, a Szuper - Hipochonder (Supercondriaque) című francia komédia.

Oculus
Augusztus 28-a jelenti a hónap utolsó mozis hetének kezdetét. Ekkor érkezik a Stallone-féle, immáron korhatárilag is lebutított rókabőr, a The Expendables - A feláldozhatók 3. (The Expendables 3), valamint a Tini nindzsa teknőcök (Teenage Mutant Ninja Turtles) rebootja, melyről még mindig nem tudunk semmit, de nemsokára megérkezhetnek az első kritikák. Ekkor láthatjuk még a népszerű magyar animáció újabb epizódjait, Bogyó és Babóca 3. - Játszótársak címmel, a hét két kötelező filmje azonban egyrészt Volker Schlöndorff új, háborús drámája, Az utolsó éjszaka Párizsban (Diplomatie) lesz, másrészt pedig Phillip Seymour Hoffman politikai thrillerje, Az üldözött (A Most Wanted Man). A többit tényleg csak gyerekkel vagy jó kritikák kíséretében ajánlott.

Az üldözött
Szeptemberben is vár ránk majd pár jóság, láthatjuk például ismét A nyolcadik utas: A halált, az új Denzel Washington-filmet, a Monsters folytatását (még akkor is, ha az első részt még nem mutatták be magyarul), két várt könyvadaptációt, Az emlékek őrét és Az útvesztőt, illetve az Argo második részét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #4
    Csak kőkemény? Nem brutális, überdurva, csak kőkemény? Nem baj, több jut sörre. :)