Berta Sándor

Tüzérségi gránátokat nyomtatna az amerikai hadsereg

Különleges helyzetekben a helyszínen készítenék el a lőszereket. Olcsóbb, gyorsabb, kompaktabb lesz a gyártás.

Az amerikai hadsereg kutatórészlegének szaklapja, az Army Technology júliusi-augusztusi számában kifejezetten a 3D nyomtatással foglalkozik. Az egyik cikk szerint a jövőben a tüzérségi gránátokat ilyen eljárással állítanák elő. A 3D-nyomtatással olcsóbban és egyszerűbben lehet különleges alkatrészeket, például összetett struktúrákat készíteni. Ezek segítségével jobban össze lehet kötni vagy meg lehet osztani az egyes robbanófejek rombolóerejét, hogy hatékonyabban elpusztíthassák a célpontokat.

Olyan módszerek után is kutatnak, amelyek segítségével a 3D nyomtatókkal fémeket, robbanó- és más anyagokat lehet összeilleszteni. Ezáltal helyet lehet megtakarítani, így kompaktabb robbanófejek építhetők vagy még több robbanóanyaggal lehet ellátni őket. A távlati cél az, hogy a harctereken lehessen kinyomtatni a bevetésekhez szükséges robbanófejeket és a fegyveralkatrészeket. Akár kifejezetten az egyes célpontokhoz is lehet új robbanófejeket készíteni vagy át lehet alakítani a meglévőket, hogy azok megfeleljenek a célra és elkerülhetők legyenek a felesleges civil áldozatok.


Mindenkinek egyedi, a méreteinek megfelelő egyenruhát fognak nyomtatni

Tavaly májusban elkészült a világ első, 3D-nyomtatóval létrehozott kézi lőfegyvere, a Liberator, de később a tervezők az amerikai kormány nyomására eltávolították az internetről a kapcsolódó fájlokat. Ezután Michael Llenza korvettkapitány vázolta fel, hogy meghatározó szerepet játszhatnak a jövő harcterein a 3D nyomtatók, amelyek drasztikusan megváltoztathatják a fegyveres erők logisztikai rendszerét és a bevetéseket, könnyebbé válhat az utánpótlás biztosítása és a sérült eszközök javítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jani Hun #12
    Esetleg fegyverekbe épitett nyomtató ami a löszert egyböl belenyomja a fegyverbe, igy ujratölteni sem kell !
  • Cat #11
    "ha a szállításnak köszönhetően amúgy akár high-tech minősítésű hadiipari eszközöket kaphattak volna kézbe?! "

    Tökéletesen igazad van. De egy néhány száz fős kitelepült egységnél soha nem lehet ott MINDEN. A szállítási kapacitás korlátozott (súlyban és térfogatban is), ezért prioritásokat kell meghatározni. Miből mennyit viszünk, mit hagyunk ki, mit rakunk be. Ha valami elfogy, elromlik, akkor lehet rá várni legalább egy hetet, míg a következő konvoj megjön.
  • MasterMason #10
    Nem véletlen kell bizonyos nagyon szigorúan vett minőségnek megfelelnie a hadiipari termékeket gyártó cégeknek. Mert életek múlnak rajta. Természetesen szerelés és egyéb dolgok történhetnek a helyszínen, de gyártás azért nem mert soha nem fog megfelelni az előírt minőségnek és mennyiségnek. Hogy erre képesek lennének, ez meg szimpla propaganda a lelki hadviselés egyik eszköze.

    Kb olyan ez a cikk, mint amikor észak-koreában felvonulásokon mutogatják a rakétákat.
  • MasterMason #9
    De könyörgöm. Ha már úgy is szállítanak, akkor miért kéne még a helyszínen bárminek a gyártásával bíbelődni meg szenvedni mostoha körülmények között, ha a szállításnak köszönhetően amúgy akár high-tech minősítésű hadiipari eszközöket kaphattak volna kézbe?!

    Azért oda szállítani valamit, hogy ott gyárthassanak valamit sokkal rosszabb minőségben, ahelyett, hogy már a kapásból kész jó minőségű ipari terméket kapták volna?

    Hol van ebben bármiféle logika?!
  • Cat #8
    Ételt, vízet, üzemanyagot kapnak. A generátor utóbbiból csinál áramot.

    Az elképzelésed szerint ha egy ilyen isten háta mögötti hegyekben lévő csapatnak kell egy kalapács, akkor leadja műholdas emailben a rendelést a bázisnak, és az - a legjobb esetben! - a következő szállítmánnyal elküldi. Mivel ilyen szállítmányok hetente mennek konvojban, kamionnal a hegyeken át, ezért szerencsére csak egy hetet kell rá várni.

    Rosszabb eset, ha elromlik mondjuk az egyik terepjáró, és nincs elég pótalkatrész. Ezt bizony meg kell rendelni Amerikából, a szállítási idő egy hónap is lehet. (Ilyenkor még az amcsi hadseregben sem úgy megy ám, hogy akkor küldünk nekik egy vadiúj járgányt!) Az én esetemben pedig szimplán kinyomtatják, és pár óra múlva már lehet használni.

    Az emberigényről: egy egyszerű konténerről van szó, amihez két szakember kell. Ha ők nem tudnak valamit, akkor videótelefonon felveszik a kapcsolatot egy hatezer fős mérnök közösséggel.
    http://www.3ders.org/articles/20120821-us-army-deploying-mobile-labs-packed-with-3d-printers-to-afghanistan.html
  • MasterMason #7
    De akkor is. Gondold végig Cat, kell nagy teljesítményű áramforrás, kell alapanyag amit így is úgy is oda kell szállítani, harmadrészt pedig kell külön személyzet még ha nem is nagy, aki a gyártás és nyomtatás mellett az összeszerelést végzi. Mivel sem ételt sem egyéb dolgot nem lehet nyomtatni, így hát így is úgy is szükség lesz utánpótlásra és időveszteségeset jelentene, ha bizonyos eszközökből csak alapanyagot szállítanának nekik kész azonnal felhasználható termékek helyett ha már úgy is szállítani kell.
  • Cat #6
    Ott tévedsz, hogy te egyértelmű frontok mögött zajló harcokban gondolkodsz, közben pedig a háború ma már egyáltalán nem ilyen. Képzeld el Afganisztán hegyei között szétszórt csapatokat, néhány száz ember van egy táborban, és azok a hátországtól teljesen függetlenül tudnak müködni. A nyomtatási alapanyagot ledobják nekik repülővel vagy elviszik helikopterrel, és ha szükségük van valamire, megcsinálják maguk.

    Nyilván az ilyen kisipari printelés egy országok közötti háborúnál tök értelmetlen dolog.
  • MasterMason #5
    De ha még megoldható is lesz robbanóanyagok nyomtatása, az anyagot amiből nyomtatják akkor is szállítani kell hozzá folyamatosan. Akkor meg nincs értelme, meg amúgy is, a megbízható és minőségi hadiipari termékek gyártásához komoly és megbízható infrastruktúra is kell, pl zavartalan nagy teljesítményű áram szolgáltatás. A decentralizált fegyvergyártás az egy dolog, az mindenhol megvan, de a harctérre akkor sem vihetsz gyártást, csak a már bevethető hadiipari termékeket.
  • 17735 #4
    Szerintem nem megoldhatatlan a robbanóanyag nyomtatása. Rengeteg robbanóanyag van, amit öngyújtóval be se lehet indítani, mert magasabb hőmérséklet/nyomás kell neki.
    Hatékonyabbá tehető a logisztika, mert csak az alapanyagot kell vinni, és a helyszínen dönthető el, hogy most lőszert vagy gránát nyomtassanak, nem kell külön raktározni, nem fordul elő, hogy egyik elfogy, másikből felesleg van.
    A gyártás decentralizálása pedig pont hogy védi a hadianyaggyártást, mert mozgó kamionból jó sok lehet szétszórva, keresheti az ellen, hogy merre vannak...
  • MasterMason #3
    Halva született ötlet.

    1: Egyrészt, mivel robbanóanyagokat és puskaport sem lehet nyomtatni, éppen ezért azt így is úgy is a helyszínre kellene szállítani, de ha már így is úgy is szállítani kell, akkor hatalmas időveszteség ha a helyszínen abból még le is kell gyártani valamit, ahelyett, hogy a kész bevethető löszereket és robbanófejeket szállítanának.

    2: A háború egyik legfontosabb momentuma a hadiipari eszközöket gyártó létesítmények elpusztítása. Ha a helyszínre viszed a gyártást, akkor elég könnyű célponttá válhat, és ha teljes mértékben rá vannak utalva harcoló alakulatok, akkor annak elvesztése egyben a csata elvesztését is jelenti.

    Sehogy sem kerek ez a dolog, tévút, de szokták volt mondani, ha az ellenséged élete hibáját készül elkövetni, csak csendben nézd végig.