Berta Sándor

Még mindig kevés a nő az IT-óriásoknál

A Google és a Facebook után a Twitter is nyilvánosságra hozta a dolgozókkal kapcsolatos jelentését.

Ugyan az amerikai IT-iparban vannak ismert és sikeres női vezetők, mint például Sheryl Sandberg vagy Marissa Mayer, de összességében még mindig meglehetősen kevés nő dolgozik a Szilícium-völgy cégeinél. Korábban a Google és a Facebook is megjelentette a témához kapcsolódó jelentését. Ezekből kiderült, hogy míg a webes konszernnél a munkatársak 30 százaléka nő, addig a közösségi platformnál ez az arány 31 százalék. Most kiderült, hogy ebből a szempontból a Twitternél sem jobb a helyzet. A műszaki pozíciók 90 százalékát férfiak töltik be, míg a marketing és más "nem technikai" részlegéknél az arány 50 százalék. A Twitter vezetőinek csupán 21 százaléka nő.

A mikroblogot már korábban is számos esetben bírálták amiatt, hogy olyan, mintha egy férfiklub lenne. Előfordult, hogy az igazgatótanácsban kizárólag férfiak kaptak helyet. Csupán tavaly decemberben került be a testületbe - Marjorie Scardino személyében - az első nő. A társaság mindenképpen változtatni szeretne a jelenlegi helyzeten, ezt jelzi, hogy a témáért külön alelnök, Janet Van Huysse felel. A menedzser tömören csak azt írta a blogbejegyzésébe, hogy még sok dolguk van.

Hosszú távon a nők mellett javítanának a dél-amerikai származásúak és az afroamerikaiak helyzetén is. Az Amerikai Egyesült Államokban dolgozó Twitter-alkalmazottak 59 százaléka fehér és 29 százaléka ázsiai származású, csak 3 százalékuk afroamerikai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #6
    Hát erre egyetlen megoldás van, hogy ne legyen súlyos biztonsági kockácat az információtechnológia.

    http://www.ferfihang.hu/
  • Sippie #5
    vagy szép :D
  • dzsagon #4
    A filmekben is az óriások mindig férfiak.
  • torreadorz #3
    Meg ha van az sem feltétlen miniszoknyás :D
  • lammaer #2
    Valahogy az iskolában is több a tanárnő mint a tanítóbácsi.

    Ja, és az milyen már hogy gyerekeket csak 100%ban nők szülhetnek? Hol itt az egyenjoguság? (na nem mintha vágynék a havivérzésre meg a gyerekszükléssel járó hercehurcákra).

    Be kéne már látni ezeknek az egyenjogúság harcosoknak, hogy a nők és a férfiak különbözőek, az egyik nem jobb bizonyos dolgokban mint a másik és vica versa. Nincs ebben semmi hátrányos megkülönböztetés, nálunk is pl örömmel látnánk még több miniszoknyás programozót, de hátha nincs, akkor nincs :)
  • Sippie #1
    A titkárnők között meg kevés a férfiak száma, valószínűleg közelébe nincs a 30%-nak. És?