Gyurkity Péter

Orrot növesztett egy nő hátán az őssejt terápia

A kísérlet a részleges sikerek mellett egy nem kívánt mellékhatást is okozott a résztvevők egyikén.

Csaknem nyolc év telt el azóta, hogy egy portugál klinikán kísérleti jellegű beavatkozást végeztek el húsz, súlyosan mozgáskorlátozott személyen. A végtagjaikban, illetve a törzs alsó részében minden érzékelést elvesztő betegek némelyike jóleső érzéssel nyugtázhatta, hogy részlegesen sikerült helyreállítani a fizikai sérülés által okozott érzékvesztést, ám egyikük évekkel később furcsa melléktünetet tapasztalt.

A New Scientist cikkében arról olvashatunk, hogy az amerikai nő hátán az őssejtek beültetését követően (több év elteltével) egy második orr nőtt ki, amely idővel komoly fájdalmat okozott. Az összefüggés egyértelmű, hiszen az eredeti kísérletben az orrszövetből származó mintákat alkalmaztak, ezeket pedig a gerinc alsó táján ültették be, abban a reményben, hogy az őssejtek olyan idegsejtekké alakulnak majd át, amelyek segítenek helyreállítani a végtagi érzékelést. Ahogy azt említettük, ez néhány beteg esetében részleges sikert hozott, ám a szóban forgó nő nemrég kénytelen volt egy újabb sebészeti beavatkozáson átesni.

A mintegy 3 cm hosszúságú kinövés nem volt rákos daganat, közvetlen életveszélyt így nem jelentett, ám a szakemberek számára egyértelművé vált, hogy az orrváladékhoz hasonló folyadékot termelt, illetve próbált meg üríteni, ez okozta a gerinctáji fájdalmakat. A kinövést műtéti úton eltávolították, elméletileg ez már nem okozhat további bonyodalmakat, ám az eset józanító hatással lehet a szakmára, valamint azon magáncégekre, akik a nem kellően tesztelt terápiákat alkalmazzák, illetve népszerűsítik a potenciális páciensek körében. Hasonló esetek már korábban is előfordultak, egy másik nő például egy új csontot növesztett az arcán, ami már a szemét is veszélyeztette, ezt szintén műtéti úton kellett eltávolítani.

Érdekes módon a tengerentúlon a szabályozó hatóság - az FDA - ezen eljárásokkal szembeni intézkedései a betegek ellenállásával találkoznak, akik hajlandóak vállalni a kellően fel sem mért kockázatokat. Úgy tűnik, hogy további elrettentő hatású esetre lesz szükség, hogy ez az ellenállás némileg gyengüljön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bobijub #9
    a mellékhatások tekintetében olvassa el a.....

    van picike külömségecke mellékhatás és mellékhatás között.

    rendesen kikísérletezett, kidolgozott és bejáratott szer, eljárás, terápia satöbbi esetén a kikísérletezés, a kidolgozás és a bejáratás során összegyűlt tapasztalatok alapján mérlegeltek, és döntöttek. például azt is figyelembe véve, hogy ennyi a hatás, annyi a mellékhatás, melyiknek mi a valószínűsége és ezt a mérleget is figyelembe véve hoznak valami döntést (hogy a döntés mennyire vitatható, az persze más tészta) hogy elvetik, elfelejtik az egészet, továbbjavítják vagy olyan jó, hogy uccuneki gyógyitsunk vele.

    ha a kísérlet utáni kiérlelésnek ez a fázisa el van maradva, akkor még a legjobb jószándék esetén is (persze a szerencsétlenek és családjuk gátlástalan kizsebelésére szakosodott bagázsoknál Jószándékról szó se eshet) csak a kísérletezés folytatásáról beszélhetünk. és ezt illene nagyon nyíltan és részletesen előre közölni a szerencsétlen alanyokkal. ha csak úgy pusztán véletlenszerűen a hátára nőhetett orr, akkor nőhetett volna bele a tüdeje közepébe is, meg a szíve csücskére is. és mi van, ha nem egy darab, szemmel is felismerhető, jóindulatú valami növekedik a "felszínen" hanem számtalan, kicsike, mindenhova ("belülre is") elszórt, önmagukban ugyan a definíció alapján rosszindulatúnak nem mondható, de a mennyiség miatt kezelhetetlen tömeggé összeálló "cucc" kel életre?!?! ez azért nem ugyanaz a mellékhatás, mint amikor a szívgyógyszerkísérlet mellékhatásaként merevedése van az alanynak.
  • Willenbrock #8
    :D
  • e57 #7
    Mint a South Parkban a tanító néni (bácsi)? :))
  • Zero 7th #6
    Oké, csak ezzel kerüljenek tisztába az emberek. Ámérikában most már ott tartanak, hogy hobbiból műttetgetik magukat az emberek, azt sem fogták fel, hogy a plasztikai sebészeti beavatkozásnak is vannak veszélyei és lehetnek csúnya mellékhatásai, vagy épp teljes csőd is lehet a műtét.

    Erről szól ez leginkább, hogy szabályozzák be, nehogy tömegesen faszt növesszenek a homlokukra a népek.
  • torreadorz #5
    Örüljön hogy nem egy f@sz nőtt oda ki és az üritett :)
  • fszrtkvltzttni #4
    "Úgy tűnik, hogy további elrettentő hatású esetre lesz szükség, hogy ez az ellenállás némileg gyengüljön."
    Miért kellene gyengülnie? Minden kezelésnek lehetnek mellékhatásai, ennél durvábbak is. Hülyén hangzik, hogy kinőhet egy orr a hátadon, amit majd le kell műteni, de ez még mindig vállalható kockázat, ha cserébe az életminőséged drasztikusan javul, mint pl. ebben az esetben.
  • Willenbrock #3
    Evolúciós előnye is van ám ennek,nehezebben fullad vízbe mint az egyorrúak,ezenkívül a hátsó-orr megmarad tartaléknak.
  • wraithLord #2
    Hát igen, ezek szerint nem árt fejlődésbiológiai szempontból a régiónak megfelelő őssejtet használni, amíg nem tudjuk "átprogramozni" őket. :D

    Amúgy nem lehet kellemes takonnyal a gerincben létezni...
  • kissssss #1
    :-DDDDD

    no comment.