Gyurkity Péter

Hatalmas robbanásból eredhetnek a Földet elérő rádióhullámok

Visszaigazolták a 2012-es megfigyelés valódiságát, a Földet elérő impulzusok egy nagy robbanásból eredhetnek.

Két évvel ezelőtt az Ausztráliában található Parkes rádióteleszkópot használó szakemberek egy érdekes impulzusra figyeltek fel, amelyet egy nagyon távolról érkező jelként értelmeztek. Akkor kiemelték, hogy egy meglehetősen régi kozmikus eseményre figyelmeztetett a Földet elérő kitörés, a szakma azonban kétségbe vonta a kapott eredményeket. Most kanadai kutatók erősítették meg az eredeti felfedezés helytállóságát.

A montreali McGill Egyetem szakemberei a Puerto Rico szigetén lévő Arecibo rádióteleszkópot használták fel munkájuk során, ez pedig nemrég egy hasonló, a másodperc töredékéig tartó impulzust észlelt. Ez szerintük az Univerzum egy távoli, tőlünk nagyjából 3 milliárd fényévre lévő régiójából ered, csakúgy, mint a két évvel ezelőtt elfogott jel, ami azért jelentős tény, mert most először sikerült igazolni a Parkes által adott első eredményeket. Azt egyelőre nem tudják pontosan, hogy milyen eseményből ered a rádiójel, de valamilyen komoly fejleményt gyanítanak annak hátterében.

Ennek ereje a pulzárokból eredő jelekét is meghaladja, ami arra utal, hogy netán neutroncsillagok ütközéséből, magnetárokból, vagy esetleg egy fekete lyukból ered. Az sem kizárt, hogy egy eddig ismeretlen jelenség lenyomatát észleltük, így maguk a csillagászok sem tudják majd jó ideig besorolni azt, azt azonban már biztosra veszik, hogy nem földi eredetű impulzusról, hanem valóban egy távoli és nagyon régi esemény jeléről van szó. A megfigyelés folytatása már csak azért is fontos, mert hasonló jelek ezrei érik el bolygónkat minden egyes nap, ezeket pedig hiba lenne elmulasztani.

A munkában nagy segítséget jelent majd a kanadai CHIME teleszkóp, amely 11 millió dolláros költségvetésből épül és többek között a telekommunikációs szektor szereplői által is alkalmazott komponensekre támaszkodva gyűjti majd össze a 6 és 11 milliárd évvel ezelőttről származó hasonló jeleket. Ezekből azután 3D-térképet készítenének, hogy jobban megismerjük az egyes régiók történetét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zero 7th #4
    Ja, nyilván, egy gömb alakban mindenfelé terjedő sugárzás ponnnnt a Földet elkerüli.

    Komolyan, ember, neked van megnyilvánulásod, vagy véleményed egy témában, ami nem iszonyatosan, már-már felfoghatatlan szinten kretén?
  • Macropus Rufus #3
    az idegenek küldtek nekünk egy jelet :) mi meg azt hisszük valami robbant arrafelé.
    Ez csak poén.
  • Nemzsidó #2
    Úgymint rádiójel, vagyis elektromágneses sugárzás, tehát fotonok tömkelege?
    Micsoda szerencse kell ahhoz, hogy e sávokban, vagy csomókban érkező sokmilliárdnyi(vagy épp csak tucatnyi?) foton éppen a Földet találja telibe 3 milliárd fényév távolságból, mikor ezek a fránya részecskék a nagy távolság és a szóródás miatt nemhogy a Földet, de naprendszerünket is simán elkerülhették volna. Olyan ez, mintha egy kontinens egyik széléről vaktában lődöző vadász a túlfélen összehúzott lábakkal ülő bolhának lőné ki fél szemét... Siker. Csak eltalált valamit.
  • Kelta #1
    Felrobbant a Halálcsillag..:)