Berta Sándor

Kilövés után módosít­ható röppályájú löve­déket fejlesztettek ki

tudósítása szerint hamarosan minden eddiginél pontosabban végezhetik el a feladatukat a mesterlövészek.

A távvezérlésű harci drónok segítségével az Amerikai Egyesült Államok már most is képes célzottan megsemmisíteni bizonyos célszemélyeket. A Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) amerikai kutatóügynökség ugyanakkor a mesterlövészek találati pontosságán is jelentős mértékben javítani szeretne egy olyan golyó segítségével, amit irányítani lehet.

Az Extreme Accuracy Tasked Ordnance (EXACTO) nevű projekt keretében kifejlesztett új golyó legfontosabb jellemzője, hogy a kilövése után is módosítható a röppályája. A DARPA nyilvánosságra hozott egy rövid videót, ami egy 50-es kaliberű golyó repülés közbeni irányítását mutatja be. (Az 50-es az amerikai mesterlövészek által leggyakrabban használt nagyobb kaliber.) Egy valós idejű vezérlőrendszer a különleges lőszert olyan célponthoz is elvezetheti, amire a mesterlövésznek eredetileg nem volt rálátása.


Egy 2012-es tervezetben egy elektromágneses motor hajtotta a golyón elhelyezett apró méretű vezérlőfelületeket, a motort pedig egy 8 bites processzor irányította. Másodpercenként 30 röppálya-módosításra volt lehetőség. Az érzékeny vezérlőelemeket egy különleges borítással védték, ami csak akkor válik le, ha a golyót már kilőtték a fegyverből. A mesterlövészeknek a célpontokat egyre gyorsabban és nagyobb pontossággal kell leküzdeniük, ebben segíthet az új golyó. Ráadásul a precizitás még inkább előtérbe kerül, mert egy - például hirtelen szélroham miatt - elrontott lövés könnyen elárulhatja a lövész pontos helyét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #12
    újabb agyhalott paranoiás barom... gratulálok!
  • ManoNegra #11
    Nekem erről ez jut eszembe. 4.32-től
  • NEXUS6 #10
    Én meg vállalom a grammar-nazi szerepkörét: "golyó" helyett javaslom a lőszer/lövedék kifejezéseket.

    A golyó az, ami autó/gépkocsi helyett a verda, vagy tragacs.
  • armageddon666 #9
    gratulálok
  • Lollerka #8
    etessuk a trollokat, gratulalok
  • qetuol #7
    náci.... gratulálok
  • Lunki88 #6
    Már azt hittem úgy fognak lövöldözni mint a Wanted c. filmben. :)
  • Banderas1990 #5
    Nem hiszem, hogy ez megoldható lenne. A golyón csak bizonyos fokú irányváltoztatást lehet végrehajtani, az esetleges célpont tévesztés, vagy a célpont elmozdulása miatt (nagyjából úgy mint azt már régóta használják intelligens tüzérségi lövedékeknél). A lövedéket nem lehet 180 fokban elfordítani, hisz annak elveszne a mozgási energiája. (ezt legfeljebb egy saját "hajtómű" használatával lehetne elérni).
  • kvp #4
    Jol ertem, hogy megfelelo zavaro technologival az is elintezheto, hogy a mesterloveszt a sajat lovedeke talalja el? (az optical guidance itt szerintem lezeres celmegjelolest jelent, azaz differencialis korrekciot hasznalnak az elektromagnesesen mozgatott kormanylapatok vezerlesere, ez altalaban konnyen zavarhato)

    Persze gyakorlati haszna az ilyen lovedekeknek inkabb automata vagy felautomata rendszerek eseten van, mivel igy akar nagyobb civil tomegbe is belelohetnek egy gepfegyverrel es elvileg a lovedekek csak a kijelolt celszemely(eke)t fogjak eltalalni. (kiveve ha kulso forrasbol megzavarjak a celzorendszert)
  • sanyicks #3
    agyhalott barom... gratulálok