Gyurkity Péter

Vesekövet okoz a klímaváltozás

Orvosok egy meglepőnek tűnő, ám nagyon is egyszerű összefüggésre hívják fel figyelmünket.

Egy amerikai orvoscsoport a klímaváltozással összefüggő, az elkövetkező időszakban várhatóan tovább súlyosbodó egészségügyi problémák kutatására szakosodott, ezek közül pedig most a vesekövek gyakoriságát vizsgálták. Munkájuk eredménye arra utal, hogy a forró napok szaporodásával a betegek is egyre gyakrabban fordulnak ilyen panaszokkal a szakemberekhez.

Dr. Gregory Tasian, a csoport vezetője - aki urológusként és járványtani kutatóként a philadelphiai gyermekkórházban dolgozik - a közleményben kiemeli, hogy megfigyeléseik szerint az amerikai nagyvárosokban az emberek a forróbb napokon jóval gyakrabban fordulnak panaszaikkal a helyi intézményekben dolgozó szakemberekhez, amit egy nagyon egyszerű összefüggéssel magyaráznak. Ezen forróbb napokon a kiszáradás veszélye jóval nagyobb, ez pedig már önmagában megkönnyíti az ásványok felgyülemlését és a kristályok képződését, így a tünetek a legtöbb esetben három napon belül meg is mutatkoznak.

Jellemző a csoport által összesített adatokra, hogy a 30 Celsius-fok körüli legmagasabb hőmérsékletet mutató napokon az emberek 40 százalékkal gyakrabban jelennek meg a kórházakban ilyen panaszokkal, mint a 10 Celsius-fok körül tetőző időszakokban. A listát Chicago, Atlanta, illetve Dallas vezeti, amely a lélekszám mellett (legalábbis e két utóbbi nagyváros esetében mindenképpen) a helyi klímával magyarázható, de az sem elhanyagolható megfigyelés, hogy míg 20 évvel ezelőtt, 1994-ben még minden 20 emberből 1 tapasztalta meg a vesekő áldásait, addig mára már minden 11-ik ember mondhatja ezt el magáról.

A klímaváltozás előrehaladtával, valamint a helyi viszonyok változásával a helyzet tovább súlyosbodik majd - itt nem az átlaghőmérséklet fokozatos emelkedése, hanem a különösen forró napok számának szaporodása okoz majd gondokat, amire az egészségügynek már csak emiatt is fel kellene készülnie. A betegek a maguk részéről bőséges vízfogyasztással és fájdalomcsillapítóval tehetnek a tünetek enyhüléséért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #8
    :DDDDDD
  • int #7
    A csirke elhalálozott, erre is igaz, hogy akkor van elsőbbséged, ha megadják. És ha törékenyebb vagy készülj arra, hogy nem fogják. A csirke nem felelt meg a körültekintési-elkerülési vizsgán, így hát nyugodjon békében.
  • halgatyó #6
    Íme a klímaváltozás pozitív hozadéka
  • bobijub #5
    mindenki tudhassa, hogy egyáltalán nincs globális felmelegedés.

    a globális felmelegedésről kizárólag azok az összeesküvők hazudoznak összevissza, akik sok minden más módszer mellett ezzel is a magyarok leigázását akarják elérni, ahelyett, hogy az egész világot törekednének leigázni.

    ha nyáron negyvennyolc fok van, akkor egyáltalán nincs meleg. ilyenkor minden tájékozott rendes magyar a föld szívcsakrájának eszméjét a lekében tisztelettel ápolva békésen didereg.
  • Griphons #4
    Szerintem meg a klímaváltozás a józan ész elvesztését, sőt krónikus elhülyülést okoz a tudósoknál. Főleg ha újabb gyógyszereket szeretnének eladni...
  • wraithLord #3
    Nem a klímaváltozás okoz vesekövet, hanem egyszerűen az, hogy sokan nem tartják be az ősrégi észrevételt, hogy melegben többet kell inni.
    Kényelmesedik a társadalom, sokkal többen végeznek szellemi munkát (vagy legalábbis olyat, amihez nem kell sokat mozogni), így kevésbé tűnik fel az embernek, hogy keveset iszik.
    Persze ettől még a dehidratáltságnak (vagy csökkent volumennek) ugyanúgy megvannak a hatásai, csak már nem közvetlenül fáradékonyságként jelentkezik, mivel nincs miben elfáradni...

    Nyilván, ha a felmelegedés miatt többször van meleg, akkor többször kellene többet inni. (és értelemszerűen melegebb klímán többet kell inni).

    Nem meglepő észrevétel, nem is igazán a klímaváltozás és a vesekő között van az összefüggés. Szerintem.


    Egy autó elcsap egy csirkét. Ez az okozat. Az ok pedig nem az, hogy az autógyárak autókat gyártanak, hanem az, hogy az autó vezetője nem figyelt oda.
  • NEXUS6 #2
    Szerintem a szexuális magatartásra is hatással van. Az utóbbi 30 év adatait elemezve egyértelmű, hogy a klíma változásával összhangban, egyre több a meleg fesztivál/felvonulás!
  • halgatyó #1
    Nem kell annyi tömény ásványvizet inni.
    Aki meg kevesebbet pisil (mert többet izzad), az szintén egy hajszálnyval hajlamosabb lesz az ÉSZREVEHETŐ vesekő kialakulására.
    Egyébként meg már a könyökömön potyognak (hogy kislányosan fogalmazzak) a "klímaváltozás" borzalmairól szóló újabb meg újabb riogatások.