MTI

Íriszképet, vénalenyomatot vehetnek majd a szurkolóktól

A sportrendezvények szervezői - ha beléptetőrendszert alkalmaznak - a jövőben jogosulttá válnak arra, hogy a jegy- és bérletvásárlók képmásából, íriszképéből, ujj- vagy tenyérnyomatából generált kódot készíthessenek és kezelhessenek - többek között erről szól az a törvényjavaslat, amelyet két fideszes képviselő nyújtott be a parlamentnek.

A Vas Imre és Simon Róbert Balázs által jegyzett, a sporttörvény módosítására készített indítvány kitér arra, hogy csak névre szóló belépőjegyet vagy bérletet lehet értékesíteni. A néző személyazonosságát pedig belépéskor összevetik a jegyhez vagy bérlethez hozzárendelt, a szervező által nyilvántartott adatokkal. A beléptetés során a nézők személyazonosságát egybevetik a sportrendészeti nyilvántartás adataival is, hogy az abban szereplő, kitiltott szurkolók ne juthassanak be a mérkőzésre - folytatódik a szöveg.

Az indítvány szerint beléptetőrendszer használatának esetén a sportesemény szervezői kötelezővé tehetik az azonosításra alkalmas, úgynevezett klubkártya kiváltását. A szervezők a klubkártya kiváltásának feltételeként meghatározhatják, hogy - személyazonosítás céljából - a kártya tulajdonosának "képmásából, íriszképéből vagy vénalenyomatából generált, vissza nem fejthető, titkosított, algoritmizált alfanumerikus kódot (HASH)" készíthessenek és kezelhessenek - áll az indítványban. A HASH kód elkészítése után az ahhoz felhasznált biometrikus adatokat törölni kell.

Ha a néző személyes adatai vagy a HASH-kód nem egyeznek meg a szervező által nyilvántartottakkal, akkor a nézőt nem lehet beengedni a mérkőzésre, a beléptetés során rögzített személyes adatait viszont haladéktalanul törölni kell. A belépőjegy, bérlet, valamint klubkártya eladásakor az azokkal belépésre jogosult személy nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét, továbbá lakcímét a szervező, valamint a szervező által megbízott, sportesemény-szervező tevékenységet folytató szervezet vagy sportszervezet belépőjegy, bérlet, illetve klubkártya érvényességének lejártát követő három munkanapig tartja nyilván - javasolja a két politikus.

Az általános indoklásban azt írják, a törvényjavaslatnak az a célja, hogy a szervezők a modern technológia segítségével már a beléptetésnél kiszűrhessék azokat, akik korábbi rendzavarásukkal veszélyeztették a "fair play szellemét a lelátókon". A részletes indoklás arra is kitér, hogy bizonyos technológiák segítségével kiszűrhető, hogy a korábban rendbontást elkövető személyek más személyazonosságával belépjenek a stadionokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #1
    Eddig sem jártam meccsekre, ez után meg pláne nem fogok.
    Ez az eljárás akkor kb majd megegyezik a rabosítással ? :D LOOOOL :D
    Sőt, még több is annál.

    Igazuk van. A viktoron kívül kb majd senkit nem érdekel a foci. Ők is csak a "jutalékért" építtetnek folyton stadionokat, meg hipermegadrága beléptető rendszereket.
    Közben a kórházakban meg még budipapír sincs, nemhogy MRI meg professzionális eszközök. Meg műtétek maradnak el, mert limitálva van, hogy ebből havi ennyit fizetnek ki nekik és kuss.
    Ledózerolni az összes stadiont, még a helyüket is besózni, a rájuk szánt pénzt meg át az egészségügybe.
    Amelyik klub nem képes kitermelni a stadionra valót, az játsszon a grundon.
    Micsoda mocskos egy felesleges pazarlás.