Gyurkity Péter

Űrhajósok helyett DNS végezné az űr kolonizálását

Egyes kutatók szerint az emberi DNS baktériumokba töltésével kerülhetnénk meg a fennálló akadályokat.

Az exobolygók katalógusának folyamatos bővülésével egyre komolyabb kérdésként merül fel az egyéb naprendszerek, távoli világok kolonizálása, ezzel kapcsolatban azonban ma még mindig legyűrhetetlennek látszó akadályok tornyosulnak előttünk. Az utazási idő alapos lecsökkentése mellett az űrhajósok helyettesítése tűnik lehetséges alternatívának.

Adam Stelzner, a NASA Jet Propulsion Laboratory szakembere, aki a Curiosity marsjáró projekt főmérnökeként tette le kézjegyét az űrügynökség munkájában, a napokban arról beszélt egy konferencián, hogy az emberi asztronauták/kozmonauták helyett akár saját DNS-ünket küldhetnénk a távoli célpontokra, hogy azután ott helyben, akár teljesen természetesen úton, újraalkossuk magunkat.

A Smithsonian Magazine Future is Now rendezvénye alatt a szakember elmondta, hogy a kiválasztott DNS-t az extrém körülményeket is túlélő baktériumokba tölthetnénk, azokat mintegy tartós memóriaként használva fel, majd a helyszínen mesterséges, avagy természetes úton újraépítenénk a kifejlett emberi példányokat, hogy benépesítsük a kiszemelt bolygót. Ez utóbbi ma még a sci-fi kategória szerves részének tűnik, ám egyáltalán nem lehetetlen a feladat végrehajtása.


A szóban forgó baktériumok jó ismertek előttünk, legutóbb éppen a marsjáró kapcsán merült fel, hogy több tucat fajta kapaszkodhatott meg az eszközön, amelyek egy része nemcsak a precíz sterilizálási eljárást, hanem a két bolygó közötti utat is túlélte, sőt még ma is ott lehet a járművön. Mivel a tér-idő legyőzése (akár féregjáratok által) ma még igencsak távolinak tűnik, ezen baktériumokat használhatnánk fel az emberi DNS tárolására, amely a fénysebességhez közeli iramban utazna el a távoli, lehetőleg a Földre hasonlító exobolygókra, ott pedig egy "természetes nyomtatási" folyamat révén újraalkotnánk a két lábon járó utódokat.

A probléma elsősorban ebben a lépésben rejlik, ma még ugyanis nincs megfelelő megoldásunk az emberi DNS újraépítésére, emberek "legyártására". Tekintettel azonban arra, hogy a DNS felfedezése óta alig 50 év telt el, belátható időn belül megtalálhatjuk a megfelelő választ, már csak azért is, mert a természetben valószínűleg többször előfordult már hasonló újrakezdés, akár saját bolygónkon is - ez persze ma még szintén vita tárgyát képezi a szakemberek között.

Maga az ötlet egyébként egy harvardi biológustól, Gary Ruvkuntól származik, aki szerint ez tűnik a legkevésbé valószínűtlen alternatívának. Mindazonáltal egyelőre puszta spekulációról van szó, a konkrétumok kidolgozása még odébb van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #20
    hát azokra a titokzatosokra, amikről semmi nyom nem maradt!
  • gforce9 #19
    Milyen fajokról beszélsz?
  • SupraMKIII #18
    Anélkül hogy megbántanálak:
    Sok olyan faj fejlődhetett már ki a földön, ami így gondolkozott - csak épp mind kihaltak. Ennek a megértéséhez kell némi gondolkodó képesség.

    Amúgy az emberiség ezen állapotának a sokszorosítását én sem erőltetném, mert rendszeresen van olyan érzésem, hogy megértünk a kihalásra. De ha az élet alapjait terjesztjük, még kifejlődhet belőle valami értelmes - akár egy olyan bolygón, ami önerőből erre képtelen lenne.
  • Lollerka #17
    hat beloled egy is sok...
  • dzsagon #16
    Nem elég a szarfaszú emberiségből egy bolygónyi?
  • gforce9 #15
    Én az egész mögött rejlő okot nem igazán értem. Tegyük fel a projekt kivitelezhető, elindulnak az űrhajók mondjuk egy 10 fényévre lévő csillaghoz, odaérnek mondjuk 5000 év alatt (optimista voltam). Odaér és elhinti az életet. Csak bennem merül fel az a kérdés, hogy: "Mégis, ennek mi értelme van?" ?
  • zoliii #14
    Vagy kristályokban tároljuk a DNS-ünket, adatainkat, mint a Superman filmekben :D
  • Richard Donkies #13
    Baktérium, mint sugárzásvédelem...

    Nevetséges.
  • Zero 7th #12
    Én csak azt nem értem, hogy ha eljutunk odáig a géntechnikával, hogy baktériumba mókoljunk emberi DNS-t úgy, hogy abból aztán 300 év múlva ember nőjön ki időzítve, akkor eleve mi a tökömért szarakodunk baktériumba oltással meg DNS transzporttal?

    Vigyen egy marék oxigént, nitrogént, szenet, meg ami kell, ha ilyen szintű géntechnikánk van, akkor _nulláról_ is képesek vagyunk már emberi DNS-t szintetizálni.

    Kicsit olyan érzésem van a cikkel, mint a korai scifikkel, amikor ágyúval akartak menni a Holdra, meg kiszámolták, hogy 2000-re a városokat négy méter vastagon fogja borítani a lószar. Extrapolál egyetlen szűk területre koncentrálva, közben meg nem veszi figyelembe, hogy a MAI technológiából extrapolál, ami nem marad változatlan az időben. Vicces, hogy úgy követi el ezt a hibát, hogy közben még említi is, hogy a technika változik. És aztán mégsem veszi figyelembe.
  • Zero 7th #11
    Pontosításképp: Nem elé mentek, hanem utána, a Naphoz, nem évek alatt alakult ki az "új" élővilág, hanem csak néhány nap alatt, meg nem derült ki az égvilágon semmi az űrhajót építő fajról, nem is találkoztak velük, az űrhajó célja nem a Naprendszer volt, csak tankolt és továbbállt mindenféle interakció nélkül, emberiséget észre sem véve.

    Mondjuk ezek jelentős eltérések, koppintás, vagy korai novellaváltozat lehet, amit olvastál.
    Azt nem hinném, hogy a Clarke verzió lenne a koppintás. :)

    Illetve voltak folytatásai, amiket nem olvastam, azokban történhet kiindulási hely felkutatás, meg ilyesmi...