Balázs Richárd

A kutya alapozhatta meg a korai ember sikerét?

Európai régészeti területek új elemzéseiből arra következtetnek, hogy a korai modern ember és az első háziasított kutyák együttműködése rendkívül sikeres volt a nagy állatok elejtésében. A kutya-ember kombináció magyarázatot adhat az Európában talált hatalmas, rejtélyes mamut csontgyűjteményekre.

A szóban forgó archeológiai helyek szokatlan mennyiségű mamut tetemet tartalmaznak, egyes esetekben számuk a több százat is elérheti, megjelenésük körülbelül a 45.000 és 15.000 évvel ezelőtti időszakban vált gyakorivá Közép- és Kelet-Európában, pedig a mamutokat legalább egymillió éve vadászta az ember és kihalt ősei. Az ásatásokon mamutcsontokból épített kunyhókat, geometriai alakzatokat és a lemészárolt állatok csontjainak halmait is találtak.

"Az egyik legnagyobb rejtély, hogyan ölhettek meg ilyen nagyszámú mamutot az akkoriban rendelkezésre álló fegyverekkel" - taglalta a Quaternary International szaklapban megjelent tanulmány szerzője, Emerita Pat Shipman, a Pennsylvania Állami Egyetem professzora. "Pár halálozási séma megegyezik az aszályok által előidézett természetes halállal, vagy a modern fegyverekkel által elpusztított modern elefánt csordák halálával"


Mamutcsontok koncentrációja egy lengyelországi ásatáson

Shipman szerint egy új sikeres technika és annak időről-időre történő alkalmazása magyarázza a rejtélyes mamut-csontkollekciókat. Elméletének kulcsa a Belga Királyi Természettudományi Intézet Mietje Germonpre által vezetett csapatának kutatása, ami felfedte, hogy a területeken nem a korábban feltételezett farkasok, hanem korai háziasított kutyák éltek. Shipman ezután szemügyre vette az ember kutyákkal folytatott vadászati módszereit, kidolgozva egy sor tesztelhető feltevést. "A kutyák segítenek gyorsabban és nagyobb gyakorisággal megtalálni a zsákmányt, emellett be tudnak keríteni és egyhelyben tudnak tartani egy nagy állatot, amíg a vadászok odaérnek. Mindkét hatás növeli a vadászat sikerét" - magyarázta.

"Emellett a Germonpre által azonosítottakhoz hasonló kutyák képesek segíteni a zsákmány hazacipelésében, vagy a maradványok megóvásában más ragadozóktól, így lehetővé tehették az embereknek, hogy letáborozzanak az elejtés helyszínén. Ha a kutyákkal vadászó emberek több zsákmány elejtésére képesek, az magasabb fehérje- és zsírbevitelt eredményez, mindezt kevesebb energia ráfordításával, így valószínűleg szaporodási rátájuk is nő" - folytatta Shipman, hozzátéve, hogy ezeken a területeken szokatlanul magas volt más ragadozók, különösen a farkasok és rókák száma. "Mind a kutyák, mind a farkasok nagyon figyelnek más rokon húsevők jelenlétére, megvédve területüket az élelemért. Ha az emberek háziasított kutyákkal, vagy félig háziasított farkasokkal éltek és vadásztak ezeken a régészeti területeken, akkor számíthatunk a vadon élő farkasok itt látható összpontosulására"


Két másik tanulmány is alátámasztja Shipman elméletét. Az egyik a területeken kutyaként azonosított maradványoknál más étrendet állapított meg, mint a farkasokként azonosított tetemeknél, ami az emberi gondoskodásra utal. Egy másik, ami mitokondriális DNS elemzést végzett, megállapította, hogy a kutyaként azonosított egyedek genetikai jegyei nem egyeznek meg más kutyafélékével. "Mivel a mitokondriális DNS-t csak a nőstények hordozzák, ez a felfedezés arra utal, hogy ezek a különös kutyafélék nem a modern háziasított kutyák elődei, csupán egy sajátos, kihalt farkascsoport" - vélekedett Shipman. "Alternatívaként azt is jelezheti, hogy a korai emberek farkasokat háziasítottak kutyákká, vagy kutyaszerű csoportokká, a nőstény kutyák azonban vadon élő farkas hímekkel párosodtak, így a jellegzetes nőstény DNS vonal elveszett"

A 45.000 és 15.000 évvel ezelőtti kövületekből kinyerhető információk gyarapodásával Shipman úgy véli, vadászkutya elmélete egyre nagyobb támogatást fog nyerni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Józsibácsi #12
    Nem csak a vadászatban, hanem sok más téren is nagyon fontos volt a kutya. Mivel az előember, a kézhasználat és gondolkodás ahogy fejlődött, egyre korcsosultak, gyengültek el azok az érzékei, amik a természeti, ösztönlénynél érzékenyek és elengedhetetlenek a túléléshez. Szaglás, látás, hallás, izomerő stb. A kutyával járó ember egy kölcsönösen előnyös egyezménnyel és szövetséggel evolúciósan segítette egymást. A kutya sokkal finomabb érzékeivel ugyebár sokkal hamarabb észlelt vadat is és egyéb ellenséget is. Tudta őrizni a tábort, jelezni. Az ember cserébe fegyveresen is védte élelemszerzésben is segített. Nagyon sokat köszönhet az emberiség a kutyának! nélkülük talán nem is léteznénk már. De hát végül is már ez is az emberi értelemnek köszönhető, hiszen őseink szelidítették meg és tenyésztették őket nyilván...
  • teddybear #11
    A kínaiak elsősorban földművelők, nem vadászok. A délkínaiak megesznek mindent, amire rá tudják tenni a kezüket. Kutyát, patkányt, rovarokat. Viszont északon inkább pásztornépek éltek, ők már normálisabb étrenden nőttek fel.

    Egy vadásznak a társa a kutya, márpedig a társunkat nem esszük meg.

    Az észak-amerikai préri indiánok is inkább bölényre vadásztak, miközben a kutyák ott rohangáltak a táborban. Csak a legnagyobb éhínség idején fanyalodtak a kutyáikra.
  • teddybear #10
    "Afrikában hány helyi törzs foglalkozik elefántvadászattal, dárdával, íjjal, parittyával? Hány ember kell egy mamut agyondöfködéséhez, csak mert akkor a kisebb csoportok nem életképesek, legalább is mamutból, mert azokban nincs elég vadász."

    Hát elég sok törzs vadászta az elefántokat is, amíg volt elég. Pl. Wandorobo törzs tagjai mérgezett nyilakkal vadászott elefántra. A törzs tagjai mind a mai napig nyomkeresőkként dolgoznak a szafarikon.
  • NEXUS6 #9
    Nem csak tudományosan gondolkodom.
    ;)
  • teddybear #8
    Te most trollkodsz?
  • NEXUS6 #7
    Hát bennem is ez fogalmazódott meg. Az hogy az ember mamutcsontokból épített kunyhót, nem azt jelenti, hogy meg is tudta ölni őket.

    Afrikában hány helyi törzs foglalkozik elefántvadászattal, dárdával, íjjal, parittyával? Hány ember kell egy mamut agyondöfködéséhez, csak mert akkor a kisebb csoportok nem életképesek, legalább is mamutból, mert azokban nincs elég vadász.

    Csak kérdem, ha kellett a fehérje, akkor miért nem a kutyust ették inkább meg? Könnyebb elkapni ám!

    Nem lehet, hogy a kutya és az ember kapcsolata, a kínai példát is mutatva, nem annyira a mamutvadászatból, mint a táplálkozásból fakad? A kutyák a szart is megeszik, így talán a kutya odacsapódott az ember mellé, ahol a törzs szemétdombján keresett magának egy kis extra kaját. Az emberek viszont jól elkapták és megfőzték, őt és nem a mamutot!
    ;)
  • NEXUS6 #6
    Szerintem az ember felemelkedését a cicának köszönhetjük (nem véletlenül népszerűk ugye a cicásvideók a neten).

    Az ember egymillió éve vadászotthalászott, de addig mindig megzabálták a magokat a rágcsálók, ha esetleg összegyűjtötte, ne adj isten termesztette őket.

    De aztán jött a macsek és felzabálta a szemét geci mikiegereket, ami megindította az embert a földművelés, a letelepedés, a civilizálódás útján.

    XD
  • Moha Mahnian #5
    "Alternatívaként azt is jelezheti, hogy a korai emberek farkasokat háziasítottak kutyákká, vagy kutyaszerű csoportokká, a nőstény kutyák azonban vadon élő farkas hímekkel párosodtak, így a jellegzetes nőstény DNS vonal elveszett"

    Öhm... Így nem pont hogy megmaradna a mitokondriális DNS?
    Persze, ha a hím "kutyák" párosodnak vadon élő farkas nőstényekkel, akkor az vadon fog felnőni.

    A mitokondriális DNS eltűnése azt jelenti, hogy az adott csoport nőstény ágai megszakadtak. Ha a hím ág is megszakadt, a csoport kihalt, ehhez az Y kromoszómát kell csak ellenőrizni. Ez a kihalás nem annyira elképzelhetetlen: mire jó egy mammut-vadász kutya, ha a mammutok kihaltak, a gazda meg letelepszik?
  • T0nk #4
    "Mivel a mitokondriális DNS-t csak a nőstények hordozzák"

    Wtf?
  • lapaleves #3
    valósziinűleg ez történt, csak a szakértőknek egyszerűen senki nem mondta még el ezt az általad fellelt, mindent megmagyarázó igazságot.

    mert hiszen ha tudnák, akkor elég lenne csak ránézni az őrlőfogaikra. de hát az kizárt dolog, hogy eszükbe jusson ránézni. vagy hogy gyanakodnk kezdjenek, ha mindegyiknek tövig le van kopva.