Berta Sándor

FCC - vége az internet­semlegességnek

Néhány hónapon belül lezárulhat a jelenlegi korszak a tengerentúlon.

Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) elfogadta azt a tervezetet, ami hamarosan lezárhatja az internetsemlegesség korszakát. A dokumentum legfontosabb pontja, hogy az USA-ban a jövőben az internetszolgáltatók külön felárat kérhetnek az adatok gyorsabb továbbításáért. Mindez egyenes utat jelent a több osztályos világháló kiépülése felé és drasztikus változásokat hozhat.

Az elképzelések a tengerentúlon "gyors sávok" (Fast Lanes) néven váltak ismertté. Az FCC most csak arról döntött, hogy milyen módon folytatódjon a tervek előkészítése, a döntést 3:2 arányban hozták meg a bizottsági tagok. Ennek ellenére valószínűnek tűnik, hogy a hosszú távú cél az elképzelések megvalósítása. A döntés most az amerikai állampolgárok kezében van, akik 120 napon át szavazhatnak a csomagról, s a szervezet csak ezután határoz végleg a kérdésben.

A The Washington Post rámutatott, hogy az FCC fel fog lépni a lobbisták letöltéskorlátozó kísérletei ellen. Tom Wheeler, a bizottság elnöke kijelentette: nem hagyják majd, hogy bármely piaci szereplő tisztességtelen üzleti praktikákat alkalmazzon. A tartalomszolgáltatók (Google, Amazon, Netflix stb.) ajánlatai ugyanakkor előnyt élveznének, míg a kisebb cégek hátrányba kerülnének és ezáltal veszélyeztetve lenne az innováció. Wheeler kiemelte, hogy egyetlen internet van. A világhálónak gyorsnak, robusztusnak és nyitottnak kell lennie. Elfogadhatatlan az, hogy valaki eldöntse, kik az internet vesztesei és a nyertesei és igyekeznek majd a tartalomdiszkriminációt kizáró mechanizmusok beépíteni a rendszerbe.

Miután az FCC nyilvánosságra hozta az elképzeléseit, számos társaság (Amazon, eBay, Facebook, Google, Microsoft, Netflix, Twitter, Yahoo!, Mozilla) állt ki az internetsemlegesség megtartásáért. Ezután pedig zenészek és internetszolgáltatók cselekedtek hasonlóképpen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FtranX #4
    * a net sikereert leginkabb felelos
  • FtranX #3
    Szegeny ISP mindjart csodbe mennek. :(

    Az USA-ban a last mile szolgaltatast 90% koruli profit rataval uzemeltetik, amennyiben nem szamoljuk a kezdeti nagy beruhazast (utcak felasasa), amit a cegek mar sokszorosan kifizettettek az orbitalisan magas ($100) elofizetesi dijakkall es az 1994 ota, halozatfejlesztes igeretere kapott 200 milliard dollar adokedevezmennyel, amelyet persze nem igazan tartottak be.

    Itt arrol van szo, hogy a netsemlegeseg az ISP-k profitmaximalizalasanak utjaban allo legnagyobb akadaly ezert szeretnek azt ledonteni. Ennek a fo veszelye nem az, hogy a felhasznalo esetleg x helyett 2x-et fizetne az internet szolgaltatasert, hanem hogy megolne az net sikereert leginkabb "egyenlo jatekteret". Magyarul azt, hogy az internetes szolgaltatasok sikererol kizarolag a felhasznalok dontenek. Nincs kapuor aki vamot szed vagy eldonti, hogy ki jatszhat es ki nem. A user sajat szabadon donti el, hogy mire hasznalja a rendelkezesre allo savszelesseget es adatforgalmi mennyiseget.
  • Cat #2
    ?

    Az internetszolgáltatóknak nincs rá pénzük, illetve azt a fogyasztóktól kell beszedniük. Most találtak egy új forrást, a YouTubeot, a Skypeot, és a többi nagy céget. Szóval "unortodox módon", ahelyett, hogy téged, fogyasztót terhelnének, ezentúl a multikra hárítják át a nagy sávszélességű fejlesztések egy részét.

    (Persze a végén mindenért a fogyasztó fizet. De ha nem használsz pl. Skype prémium videószolgáltatást, akkor végülis nem.)
  • Lollerka #1
    mindezek helyett inkabb abba fektettek volna a penzt h vlhogy gyorsabb net legyen, ne az, hogy valaki tobb savszelesseget kap mint mas