Gyurkity Péter

Klón-embriókat állítottak elő felnőttek őssejtjeiből 

Egy újabb lépéssel kerültünk közelebb az emberi klónozáshoz, ám a cél a szervátültetések megkönnyítése.

A Wall Street Journal számolt be cikkében elsőként amerikai és dél-koreai kutatók közös munkájáról, amelynek eredményeként most először sikerült felnőttekből (egy 35 és egy 75 éves páciensből) nyert őssejtek segítségével emberi embriókat előállítani. Ezzel bizonyították, hogy az eljárás lehetséges alternatívát jelent a tökéletes donorok mesterséges előállításában.

A kutatók évek óta foglalkoznak a tökéletes emberi donorok "legyártásának" problémakörével, az elsődleges cél ugyanis nem az emberi klónozás megvalósítása, hanem a még mindig sok gondot okozó szervátültetések megkönnyítése. Az embriók mesterséges előállításával a beteg saját tökéletes mását kaphatná meg, az ezekből nyert sejtekből pedig olyan pótszerveket tudnának növeszteni, amelyek DNS-e megegyezik a betegével, így a beültetett példányok kilökődésétől, az immunrendszer negatív reakciójától sem kellene tartani. Ettől még meglehetősen messze vagyunk, ám a mostani bejelentés igazolta, hogy a felnőttek bőréből nyert őssejtekből is lehetséges a klón-embriók előállítása.

Tavaly egy hasonló kutatás bebizonyította, hogy korai embriók, valamint alig néhány hónapos csecsemők őssejtjeivel megoldható a probléma, ám a felnőttek sikeres bevonása jelentős mértékben kiszélesíti az érintettek körét. Ezzel egy időben más szakemberek a bőrből vett sejteket igyekeznek génkoktél segítségével rábírni az átalakulásra és növekedésre, hogy közvetlen módon állítsák elő a kívánt szerveket, ami annyiban jelent könnyebbséget, hogy ehhez nincs szükség az embriók előállítására. A szakma képviselői egyetértenek abban, hogy még évtizedekre lesz szükség az átültetések ilyen módon történő megkönnyítéséhez, itt még komoly kutatásokat kell elvégezni.

Ahogy azt említettük, az emberi klónozás nem szerepel a célok között, ezzel kapcsolatban egyébként is további súlyos akadályokat kell leküzdeni. Amíg ugyanis bárányok, nyulak és kutyák esetében már korábban sikerekről számoltak be egyesek, az emberi embriókat még a terhesség kihordásáig sem sikerül életben tartani, vagyis a születés pillanatáig sem tudtunk még eljutni - és akkor még nem beszéltünk a jogi problémákról, számos ország ugyanis egyenesen tiltja az ilyen jellegű kutatásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #4
    Hogy leszarják hogy ember? Nem csak azt. Azt is leszarják, hogy a klón gyakorlatilag az ikertestvérük.
  • AgentKis #3
    Ez már filmben is volt: http://www.port.hu/a_sziget_the_island/pls/w/films.film_page?i_film_id=70381

    Nemzetközi vizeken járó hajóvárosokon "nevelik" majd az új "testeket" ügyesen...
  • Ender Wiggin #2
    jó, de ha az abortusz gyilkosság, akkor a klónembrió megölése is az. és ezzel visszalyukadunk a bármiféle klónozással kapcsolatos morális és etikai problémához. és ha sikeres lesz, akkor tutti, hogy nem fognak megállni és a tehetősek tényleg új testben folytatatják majd, leszarva azt, hogy a klón is ember.
  • ostoros #1
    Nem szeret öreg lenni? Meg akar fiatalodni? Agyátültetés! Cégünk elkészíti és felneveli saját klónját, amelyet birtokba vehet, ha szüksége van rá!