MTI

Megindult a PC-eladások növekedése

Csak csekély mértékben, 1,1 százalékkal csökkent a személyi számítógépek eladása az első negyedévben az EMEA régióban, köszönhetően az európai piacon elért 8,6 százalékos növekedésnek - közölte az amerikai International Data Corporation (IDC) számítástechnikai, informatikai és távközlési piackutató vállalat.

Az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban az idén az első negyedévben 21,771 millió személyi számítógépet értékesítettek, 1,1 százalékkal kevesebbet a 2013 első negyedévi 22,009 milliónál. Az asztali számítógépek értékesítése 1,4 százalékkal emelkedett, a hordozható személyi számítógépeké pedig 2,6 százalékkal csökkent. Az EMEA régióban az idei első negyedévivel együtt már a hetedik egymást követő negyedévben csökkent a személyi számítógépek értékesítése. Európában az eladások 8,6 százalékkal növekedtek, ezen belül is a vállalati szférában 15,1 százalékkal, a lakossági szférában pedig 2,1 százalékkal. Kelet- és Közép-Európában az eladások 16,7 százalékkal csökkentek, a Közel-Keleten és Afrikában pedig 8,4 százalékkal.

Az értékesítések európai növekedése egyrészt a gazdasági helyzet javulásának, másrészt - elsősorban a vállalati szférában - a Windows XP gyártói támogatásának megszűnésével magyarázható. "A Windows XP támogatásának megszűnése volt az egyik legerősebb hajtóerő az értékesítések növekedése mögött, főként az asztali számítógépek esetében. A makrogazdasági kilátások javulásával a vállalatok több negyedéves halogatás után ismét informatikai beruházásokba fogtak. A régió többi térségében politikai feszültség vagy a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulása vetette vissza az eladásokat" - fejtette ki Chrystelle Labesque, az IDC EMEA Personal Computing kutatási vezetője.


A lakossági szférában csaknem két éve először mutatkozott növekedés. Az olyan új funkciókkal, mint például az érintőképernyővel rendelkező személyi számítógépek több év után már a lakossági ügyfelek érdeklődését is felkeltették, bár ebben a szférában az eladások változatlanul meglehetősen visszafogottak. Nyugat-Európában a vállalati szféra személyi számítógép iránti kereslete már sorban a negyedik negyedévben haladja meg a lakossági keresletet. Az első negyedévben a legtöbb személyi számítógépet a Hewlett-Packard értékesítette az EMEA régióban, 4,702 milliót, 16,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Piaci részesedését ezzel 18,4 százalékról 21,6 százalékra növelte.

A legnagyobb növekedést az értékesítési rangsorban a második helyen álló Lenovo érte el az első negyedévben: 33,3 százalékkal több, 3,458 millió számítógépet adott el, piaci részesedése pedig 11,8 százalékról 15,9 százakéra nőtt. A Dell 9,6 százalékkal 2,453 millióra növelte eladásait, piaci részesedése 10,2 százalékról 11,3 százalékra nőtt. Az Acer eladásai 12,9 százalékkal 2,105 millióra, piaci részesedése pedig 11,0 százalékról 9,7 százalékra csökkent. Az ASUS 7,2 százalékkal több - 1,870 millió - személyi számítógépet értékesített az első negyedévben, mint egy évvel korábban, piaci részesedése pedig 7,9 százalékról 8,6 százalékra emelkedett.

Az összes többi gyártó eladása 20 százalékkal csökkent, együttesen 7,184 millió személyi számítógépet adtak el, piaci részesedésük 40,8 százalékról 33,0 százalékra csökkent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matrix222 #15
    En most fektettem be egy XP CD-re. 😂
  • Vol Jin #14
    A PC-üzletág visszaesésekor mindig mondtam, hogy az nem a PC halála, hanem a jelenlegi géppark cseréjének szükségtelensége, a tablet piac felfutása meg annak jele, hogy az még mindig nem jutott el mindenkihez, és a meglévő állomány is folyamatosan avul.
  • WoodrowWilson #13
    Netezzen P3-mal a halál. P4-et is megfektet egy-két komolyabb oldal, de még a Youtube is.
  • zola2000 #12
    Egy pentium4en tényleg jobb-gyorsabb az XP mint a windows 7-8

    Egy mai core i rendszeren 4giga rammal a win7-8 alapból gyorsabban indul meg folyamatosabban működik a gép mint XPvel.

    A "gond" ott van, hogy netezni a mai napig jó egy pentium3 gép is, csak nincs már rá támogatott win, sokan meg előbb telepítenének win98at mint linuxot (például azért, mert nem csak neteznek, hanem régi windowsos játék is kell nekik a régi gépen) ... ez van, most majd jól megnő a botnetek száma.
  • Andrevv #11
    @Skyline, az XP-re sok mindent lehet mondani, csak azt nem hogy lassu. Rakj fel egy ugyanolyan gepre egy ujabbat es elvezd a lassulast. Olyan dolgokat raknak bele a windowsba amire semmi szukseg. Pl az Aero, es minden mas ami csak vizualis dolog. De ha nagy nehezen sikerul ezeket a folosleges dolgokat kiirtsam belole es visszaallitom a win95 kulsejere a win7-et, meg akkor is irtozatosan sok eroforrast zabal a rendszer pedig meg semmit se inditottam el. Rengeteg munkaba telik, mig minden szuksegtelen service-t kikapcsolok, de az xp teljesitmenyet sose tudom elerni. Egyetlen weboldal is kepes akar 100 MB-nal tobb memoriat lefoglalni a legtobb bongeszovel. Megis miert kell egy kis szovegnek es nehany kepnek annyi? Ha lementem bmp-be az egeszet, akkor sincs annyi. Rohelyes az egesz, a chrome-al az elen ami szokatlanul sok kapcsolatot nyit meg a hatterben bongeszes kozben es jokora forgalmat general hazafele. Abszolut mindent osszegyujtenek a mocsok kemek...
    Aztan most jonnek ezzel az idetlen erintos dolgokkal. Megis ki a fene fog a gep elott kinyujtott karral maszatolni a monitoron? Meg bar el se erem, elore kellene hajoljak, de tuti, hogy fel ora alatt a karom leszakadna :)
    A MS kulon kellene valassza az asztali es mobil OS-et, mert ez igy nem palya.
    A masik meg az, hogy manapsag nagy divat lett mindenfele frameworkra irni a programokat, ezaltal fenyevekre kerultek a nativ kodtol, ezert pedig a minden lassubb lett, optimalizalast mar csak almodni merhetunk.
    Szerencsere a konkurens rendszerek egyre inkabb eloterbe kerulnek ahol mar sokkal baratsagosabb a helyzet...
  • Borg18754 #10
    Ender Wiggin: miért adnának neked ingyen egy újabb op rendszert?? majd szerinted a microsoft vagy bármelyik cég ingyen fogja fejleszteni neked az op rendszereket amikor nekik ez dollármilliárdokba kerül? azonnal csődbe mennének... azzal hogy 13 éven át támogatták bőven elég jófejek voltak... remélem azon is felháborodsz hogy a régi szar autódat nem cseréli le a gyártó egy újabbra azzal az indokkal hogy de hát te megvetted a régit 10 éve akkor mi az hogy ingyen is bérmentve nem adnak egy újat a 10 éves helyett
  • Ender Wiggin #9
    Mindennek el lehet mondani az XP-t, de a régi hardverrel az új vinfosok már nem igazán működnek együtt. és az MS nem cseréli ingyen az XP-t mondjuk Win7-re, ugye? Akkor meg mit akarnak? majd ha eljutunk oda, hogy bemegyek a boltba, leadom az XP CD-met ők meg a kezembe nyomnak egy új verziót, akkor le fogom cserélni a régi notik op rendszerét. Addig nem.
  • halgatyó #8
    Nem az "elavult" rendszer a szar lassú, hanem az egyre újabbak egyre szarabbak és egyre lassúbbak.
    De kénytelenek vagyunk egy idő után áttérni (amilyen későn csak lehet) mert a hardverekhez megszünnek driverek.
    Amit az egyre gyorsabb és szuperebb hardverek gyorsítanának, azt az egyre újabb, egyre bonyolultabb, terjengősebb, szarabb, hozzáférhetetlenebb, objektumorientáltabb, stb... újabb fosok símán visszalassítják. A weblapok semmivel sem töltődnek be gyorsabban, mint 10 évvel ezelőtt, a dokumentumokat, táblázatokat, adatokat se kezelik gyorsabban, mint régen.
  • Skyline #7
    Milyen gonosz a microsoft hogy 13 év után nem támogat egy mostanra elavult szar lassú rendszert.:)
  • Vol Jin #6
    Atr gittem, hogy ez csak nálam probléma, de ezek szerint nem.