Berta Sándor

Az MP3 atyja is tagja lett az Internetes Híres­sé­gek Csarnokának

Vint Cerf, Linus Torvalds és Richard Stallman után idén újabb 24 szakembert választottak be az online világ hallhatatlanjai közé.

Az Internet Society (ISOC) nevű hongkongi szervezet immár három éve díjazza azokat a tudósokat és kutatókat, akik rendkívül sokat tettek az internet elterjedéséért és fejlődéséért. Idén 24 új tagot szavaztak be az Internetes Hírességek csarnokába és egyikük Dr. Karlheinz Brandenburg professzor, aki meghatározó szerepet vállalt az MP3 létrehozásában. Sokan ezért csak egyszerűen az MP3 atyjaként emlegetik. Brandenburg hangsúlyozta, hogy megtisztelve érzi magát, amiért más neves kutatók között említik, de kiemelte, hogy ezt a kitüntetést nem csak ő érdemli meg, hanem az összes kollégája, akik Erlangenben és a világ más részein szerepet vállaltak az MP3 kifejlesztésében.

Korábban olyan ismert és elismert politikusok és szakemberek kapták meg az elismerést, mint Vint Cerf, Robert Kahn, Al Gore, Mitchell Baker, Tim Berners-Lee, Linus Torvalds, Philip Zimmermann vagy tavaly Bob Metcalfe, Mark Andreessen, Richard Stallman, Aaron Swartz (posztumusz) és Jimmy Wales. Az idei díjazottak között van Eric Allman, az e-mail feltalálója és Douglas Carl Engelbart, a PC kifejlesztésében betöltött szerepéért. Engelbart posztumusz kapta meg az elismerést.

Az ISOC által 2012 óta megrendezett eseményén a jelöltek közül nemzetközi újságírók, professzorok és IT-szakemberek választják ki a 24 díjazottat. A szervezetnek két székhelye van, az egyik a virginiai Restonban, a másik Genfben; s 170 országból több mint 6000 magánszemély és 130 szövetség a tagja. Karlheinz Brandenburg az elmúlt 10 évben számos témával kapcsolatban szólalt meg. Korábban például arra mutatott rá, hogy egyre nagyobb a káosz az audioformátumok között, majd azt jósolta, hogy két éven belül kihalnak a digitális másolásvédelmek, míg 2011-ben kiderült, hogy új 3D-Audio technológiát fejleszt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!