Szekeres Viktor

Mr. Peabody és Sherman kalandjai

Mostanában nem készül sok élőszereplős időutazós film, ám rövid időn belül már a második időutazós animációt láthatjuk a mozikban.

Aki otthon van A Rocky és Bakacsin kalandjainak (The Adventures of Rocky and Bullwinkle and Friends) világában, annak minden bizonnyal ismerős lehet Mr. Peabody és Sherman karaktere, hiszen ők is szereplői voltak a 60-as évek animációs sorozatának, melyet a hazai csatornák némelyike is sugárzott - olyan jónevű karakterekkel, mint Derék Dudli (alias Jólvan Jenő), Borisz Rosszalkov vagy Ostoba Ostorszíj. Nos, a Dreamworks stúdió legújabb animációjának, a Mr. Peabody és Sherman kalandjainak készítői úgy gondolták, hogy a két figura önálló kalandjainak is lehet létjogosultsága a mozik vásznain. A bevételi eredmények tükrében úgy tűnik, hogy rosszul hitték.


Egy kis gyorstalpaló: Mr. Peabody a világ legokosabb élőlénye - kár, hogy nem ember, hanem kutya, egy beszélő kutya. Hihetetlen lexikális tudással rendelkezik, s ha mindez nem lenne elég, akkor arra is rádöbbenhetünk, hogy a gyakorlati dolgokban sem elhanyagolható a tapasztalata, legyen szó táncolásról, sportról vagy más mesterségekről. Az ő fia Sherman, aki iskolába jár és alapjába véve egy teljesen átlagos (ember) kisgyerek, bár olykor kirándul egyet a múltba a kutya apukája által feltalált időgép segítségével.

Szerencsére a film nem az iskolai vonalat erőltetni, ugyanis a döcögős kezdést és egy osztálytárssal támad konfliktust követően kiderül, hogy az időgép lesz a középpontban, amit az egyik szereplő engedély nélkül használ. Ennek következtében ugyanis látszólag végzetesen elkezd összegubancolódni az idő szövete. Ezeket az idővonalat pedig már csak egy lángelme bogozhatja ki. Még szerencse, hogy kéznél van Mr. Peabody.


Nem egyszerű kideríteni, hogy kinek is szól elsősorban a Mr. Peabody és Sherman kalandjai. Adja magát a válasz, hogy a gyerekeknek, hiszen mégiscsak animációról van szó, de egy 6 vagy akár 10 éves nem biztos, hogy tudja követni az időutazással való trükközést, a lexikális tudás nélkül pedig történelmi alakok sem fognak az ifjabbaknak semmit mondani. Persze mindig lehet azzal jönni, hogy legalább szórakozva tanul a gyerek, s ez végülis igaz, hiszen kritikánk tárgya történelemben ily módon valóban erős, de ettől még a folyamatos szórakoztató faktor számukra hiányozni fog. Nagyjából úgy fogják érezni magukat a film nézése közben, mint a Mr. Peabody, általában lefordíthatatlan szójátékaira folyton "Ezt nem értem" reakcióval reagáló Sherman.

A felnőtteknek a fenti aspektusok és egyes ötletes poénok nyilván könnyebben kezelhetőek lesznek, őket viszont a minden bájt nélkülöző, élet nélküli figurák és a sokáig elég érdektelen történet riaszthatja el a film megtekintésétől vagy élvezetétől. Később szerencsére a sztori már jópofán alakul, de ez egyrészt a klasszikus időutazós kliséket jelenti, másrészt pedig a felfelé ívelésnek sokan már nem lesznek tanúi, hiszen addigra lassan, de biztosan bealszanak.


Az az érzésünk, hogy a film is a földre zuttyant két szék között - talán nem is véletlen, hogy az inkább pozitív kritikusi visszhang ellenére nem lett sikeres. Még véletlenül sem vállalhatatlan a film, nem lett egyáltalán rossz, csak manapság az animációs piac olyan zseniális alkotásokkal rukkol elő, hogy közöttük egy "elfogadható" címkével nem sokra lehet menni. És miért nézzen meg bárki is egy "nem rossz" rajzolt filmet, ha ahelyett ezerszer jobb élményt ígér otthon egy klasszikus, ezredjére is élvezetes animáció előkapása?

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Mr. Peabody és Sherman kalandjai (Mr. Peabody & Sherman)
színes, magyarul beszélő, amerikai családi animációs film, 93 perc, 2014

rendező: Rob Minkoff
forgatókönyvíró: Ted Key, Craig Wright
zeneszerző: Danny Elfman

Ty Burrell - Kautzky Armand (Mr. Peabody hangja)
Max Charles - Zelei Dániel (Sherman hangja)
Ariel Winter - Károlyi Lili (Penny Peterson hangja)
Allison Janney - Kocsis Marinn (Mrs. Grunion hangja)
Leslie Mann - Nagy-Kálózy Eszter (Patty Peterson hangja)
Stanley Tucci - Józsa Imre (Leonardo da Vinci hangja)
Lake Bell - Martin Adél (Mona Lisa hangja)
Mel Brooks - Forgács Gábor (Albert Einstein hangja)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!