MTI

60 ezer forint felett a kínai minimálbér

Három kínai nagyvárosban emelkedtek a minimálbérek április elsején, országszerte átlagosan 10 százalék feletti bővülésre lehet számítani.

A sina.com hírportál beszámolója szerint kedden Pekingben, Sanghajban és az északkelet-kínai Tiencsinben emelkedtek a legalacsonyabb fizethető bérek. Az emelés mértéke az országos összehasonlításban is vezető Sanghajban a legnagyobb. Itt a havi minimálbér összege 12,3 százalékkal 1820 jüanra (66 ezer forint), a minimum órabérek pedig 17 jüanra (610 forint) növekedtek a korábbi 14 jüanról (500 forint). A főváros 11,4 százalékkal 1560 jüanra (56 ezer forint) emeli a minimum fizetéseket, a legalacsonyabb órabér itt is 17 jüan (610 forint) az emelés után.

Tiencsinben szintén 10 százalék feletti az emelés mértéke, így 1500 jüanról (54 ezer forint) 1680 jüanra (60 ezer forint) nőtt kedden. Ezt megelőzően az idén már Sanhszi és Santung tartományban, valamint Csungking és Sencsen városban emelték a minimálbéreket. Hasonló lépés várható további több tucat térségben is.

Az emelésre a helyi kormányokat jogszabály kötelezi: a régióknak kétévente legalább egyszer emelniük kell a minimálbéreket, számos térség ezt az elmúlt időszakban minden évben megtette. Ugyancsak központi irányelv, hogy az érintett fizetések 2015-ig évente átlagosan 13 százalékkal, és legalább az átlagbérek 40 százalékára nőjenek. Ezt az irányt tavaly sikerült tartani: 27 régió emelte a minimumfizetéseket, átlagosan 17 százalékos mértékben. A minimálbér növelésével a kínai kormány célja a jövedelmi különbségek csökkentése, emellett a belső fogyasztás fellendítésével a kínai gazdasági szerkezetátalakítást is segíteni akarják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RealPhoenixx #8
    "Mi az a kék vezetek a csaj karján?"

    Munkaltatokent hivatalosan biztosan azt mondjak, igen igen, az a foldeles, csak igy lehet, stb (persze mint tudjuk a ruhahoz is lehet foldelest kapcsolni, de nem veletlen ez a megoldas, hiszen:).

    Nem hivatalosan viszont valojaban munkaltatokent a kovetkezore hasznalhato ez a megoldas a foldelesen kivul: a szalagsoron levo munkas valodi es egyben effektiv munkaidejet automatikusan lehet szamoltatni a rendszerrel, es a berelszamolasat ennek megfeleloen kapja, az effektive ledolgozott munkaorak utan (levonva a szocialis es egezsegugyi gondjaira forditott kiesett munkaidot, stb).
    Persze ha siman foldeles vegett a ruhahoz lenne a cucc, nyilvan raakaszthatnanak egy munkaruhat annelkul, hogy valoban ott lennenek, etc, igy viszont nem, es hat nagyobb gyarakban, ahol esetleg tobb tizezren dolgoznak, a kameras megoldas maximum csak kiegeszitokent johet szoba, mert az sokkal de sokkal koltsegesebb.

    A cikk pedig nem szol masrol valojaban, mint az 1 evtizede nagyon kevesek altal de nyilvanvalo dologrol:

    MI MAGYARORSZAG?

    EUROPA KIS KINAJA!
  • god25 #7
    Tök jó. És mennyibe kerül 1kg kenyér? Így nincs mihez viszonyítani. Értelemtlen addig forintba bármit is átváltani.
  • Cat #5
    Vagy minimálbéren vagy, vagy órabérben fizetnek. A kettő együtt nem megy.
  • aMpErsZAg #4
    Azért a cikkben elég nagy ellentmondás van! Ha a minimálbér 66 ezer HUF, akkor hogy jön ki a 610 HUF-os órabér??? Ha csak normál 8 órás munkarenddel számolok és csak nagy átlagba 160 órát dolgoznak egy hónapba (heti 40 óra), akkor 160*610=97600 HUF ez majdnem másfélszerese a megadott havibérnek! Csak mellékesen az én cégemnél az operátorok nem keresnek 610 HUF-os órabért!!!
  • esemve #3
    igen, az a föld, hogy ha véletlenül statikusan feltöltődne a munkás akkor ne süssön ki egy alkatrészt se a munkadarabon.
  • andrejkag #2
    Nem akarok hülyeséget mondani, de szerintem földelés. Az elektronikus eszközök gyártásakor gyakori.
  • EnxTheOne #1
    Mi az a kék vezetek a csaj karján?