Sárdi Krisztina

Noé - Özönvíz előtt és után

Apokalipszis, hit, felelősség és egy rendkívül ember története: nagyjából így lehet összegezni Darren Aronofsky Noé című filmjét.

Senkinek sem kell bemutatni a bibliai özönvíz legendáját, hiszen a legtöbben már gyerekként találkoznak a bárka fedélzetén álló Noéval, háttérben zsiráfokkal, oroszlánokkal vagy madarakkal. A különleges témájú és látványvilágú (Rekviem egy álomért, Fekete hattyú) filmjeiről ismert Darren Aronofsky régóta dédelgetett álma volt Noé történetének vászonra vevitele, a szokványos mesei klisék nélkül, az eredeti szöveghez hűen, a realitás talaján maradva. Noha ezt csak félig sikerült megvalósítania, hiszen a filmen még mindig érezni a képeskönyv-jelleget, a Noé (Noah) izgalmas, gyönyörű képekkel tarkított, csodákban és apokaliptikus látomásokban bővelkedő tanítómese, egy csipetnyi társadalomkritikával fűszerve.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Bár az alapsztoriból fakadó nagy időbeli ugrások kissé szaggatottá - de nem vontatottá - teszik a filmet, a történet felépítése következetes, a remek színészi játék (Russel Crowe, Jennifer Connelly és Anthony Hopkins esetében) pedig a helyenként gyengébb párbeszédeket is feljavítja. Látható, hogy Aronofsky és forgatókönyvíró-társa, Ari Handel igyekeztek mindent megőrizni és felhasználni a bibliai szövegből, a hiányzó részeket pedig alapos kutatómunka után saját ötleteikkel pótolták.

Kifejezetten ügyes és látványos megoldás a teremtés folyamatának ábrázolása, illetve a történetbe való beillesztése. A látványvilágért úgy általában külön dicséretet érdemel a rendező, élénk színekkel festett csodás tájakat, elképesztő varázslényeket (az embereknek segíteni akaró bukott angyalokból kőóriásokká lett nephilimek) álmodott a vászonra, illetve a Bárkát, a maga 3D-s valójában - már most borítékolnánk neki az Oscar-jelölést. A Túbalkáin (Ray Winstone) vezette elállatiasodott embersereg, az özönvíz előtti, modern civilizáció gonoszsága éles, néhol hátborzongató kontrasztot alkot Noé (Russel Crowe) és családja természetközeliségével, jóságával, így még nyilvánvalóbbá válik, miért őt választotta a Teremtő.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Aronofsky elénk tárja az egyszerű, gyűjtögető életmódot folytató száműzöttet, aki magára vállalja az óriási terhet, rendületlen hittel viszi véghez küldetését, még úgy is, hogy fogalma sincs, mi lesz vele és családjával, hogyan végződik majd az egész. Ám minden kétsége, valamint az emberiség kihalását vizionáló meggyőződése mellett (legkisebb fia lesz az utolsó élő ember), amikor kezébe kerül a döntés (mi legyen újszülött lányunokáival), az életet választja, a kegyelmet. Kiállta a próbát, a szörnyűségek közepette is jó tudott maradni, beléphet az új Édenbe - reményt kapott és áldást, hogy leszármazottai fogják benépesíteni a földet. A Noé legnagyobb erénye pedig ebben áll: megmutatja az embert a legenda mögött.

Klikk ide! Noé (Noah)
Színes, szinkronizált amerikai film, 134 perc, 2014
12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendező: Darren Aronofsky
Forgatókönyvíró: Darren Aronofsky és Ari Handel
Producer: Ari Handel, Chris Brigham, Scott Franklin, Darren Aronofsky, Mary Parent, Arnon Milchan
Zeneszerző: Clint Mansell
Operatőr: Matthew Libatique
Vágó: Andrew Weisblum

Szereplők:
Russel Crowe (Noé)
Jennifer Connelly (Námeh)
Ray Winstone (Túbalkáin)
Anthony Hopkins (Metúselah)
Emma Watson (Ila)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Istvandorf #18
    Ez semmi -most olvastam, kutatásokat végeznek hogy a Vörös-tenger valóban ketté válhatott-e ahogy a biblia szerint.
    Állítólag okos, értelmes, felvilágosult emberek. Nem értem.
  • rtfmZoli #17
    A Noé története szerintem egy regionális természeti katasztrófa történetének a mai napig fennmaradt emléke, amit a Bibliába beépítettek hogy Isten büntetésére lehessen hivatkozni. Ez válasz a #14-es hozzászólás logikai csavarjához.
    A Discovery Channel-en volt egy elmélet bemutatása, hogy a jégkorszak végén, mikor a Fekete tenger (újra)feltöltődött a jég olvadásának hatására, akkor az ottani lakosságnak naponta jó pár km-et kellett menekülnie, hogy ne fulladjon meg.
    Azért maradhatott meg ennyi év után is ez a történet, mert nagy hatása volt a helyi lakosságra. Úgy emlékszem 8-20.000 évet mondtak, hogy akkor lehetett ez az esemény.

    Vallásokkal kapcsolatban: Nekem volt reinkarnációs utaztatásom, és más is megerősítette, amit láttam(ismeretlen személy, hiteles módon), úgyhogy eléggé kitágult a szemléletem.
    Ajánlom, hogy akit érdekel, az a p betűvel kezdődő technikánál(a buddhizmus, hinduizmus előttről van eredeteztetve) legalább az 1. tanfolyamot végezze el, mert vannak áll-leesős dolgok, felismerések, és hasznos dolgok.
  • Narxis #16
    De a Noé története egy mese úgy ahogy a Biblia adja elő. Seed Bankot pedig a világháborúk majd pedig a hidegháború miatt hoztak létre mivel reális esély volt, hogy földrészeket pusztíthatnak el a nagyhatalmak.
  • matrix222 #15
    A Noe tortenete nem egy mese. Tudomanyosan is elfogadott. Ma ennek alapjan epitenek, vilagszerte tobb 'seed bank' ot. Az egyik legbiztonsagosabbnak tartott az eszaki „Seed Bank”,a Norvegoknal ahol a legujabb technologiaval biztositjak annak tuleleset. A foldrajzi adotsagok is a legmegfelelobbek, ha a technologia folmondana a szolgalatot.

    Ma tudott dolog, hogy Szodom es Gomora pusztuala, robbanasa utan egy jegkorszak koszontott be - az utana keletkezett hamu es por miatt. Kb ez 5000 evvel ezelott tortenhett meg. Hirtelen itt arra gondolok, hogy a piramisok is ebben az idotajban epulhettek meg.
    Szodom es Gomora pusztulasa elott a sivatagok nagyresze nem letezett, dusan gazdag novenyzet boritotta ezt a terseget is.
    A Gorogok, Romaiak, Egyiptomiak mint megemlittik a vizozon nyomait.
    Mezopotamia reszen, Kish, Ur varos, stb kormnyeken is nyomai eszlelhetok a vizozonnek.
    (Mint tudott Abraham Ur varosabol valo)
  • Sir Quno Jedi #14
    Noénak voltak fiai, lányai és amikorra a Föld össznépességét az ujjaidon is meg tudnád számolni, akkor a vérfertőzés egyre kívánatosabb opciónak kezd tűnni...

    "Az emberiség második ősatyja, mivel az egész emberiséget elpusztító vízözönből csak ő menekült meg családjával együtt (feleségével, három fiával és három menyével, összesen nyolc emberrel), hogy fiaiban, Sémben, Kámban és Jáfetben továbbvigye az emberi életet. Isten a vízözön után megáldotta Noét fiaival együtt, szaporodásra és a természet fölötti uralomra rendelte őket, mintegy megismételve az első emberpárnak mondott áldást."

    Ámde itt jön a vallások alapvető és ÁLLANDÓ következetlenségei közül az egyik arany málna díjas, mépediglen Noé hét törvénye:

    a bálványimádás tilalma
    az istenkáromlás tilalma
    az ölés tilalma
    a lopás tilalma
    a tiltott nemi kapcsolatok tilalma (pl. közeli rokonok között)
    élő állatból származó hús fogyasztásának a tilalma
    bírósági rendszer felállításának a kötelezettsége (Genesis 6:9 - 11:32)

    Azaz közeli rokonok között nem KÉNE. Kérdem én, ezt mégis hogyan sikerült megvalósítaniuk két számjegyű lakosság mellett?!??! Hmmm??? Kb. sehogy.

    Szal. isten azt mondta szopordjatok, de mivel ez rokonok között tiltott volt, akkor ugyebár ez a két direktíva mindjárt homlokegyenest ellentmond egymásnak (mint rendesen, ez akkoriban megszokott volt).

    Persze a régi emberek éppen elég sötétek voltak ahhoz, hogy az ilyesmi hidegen hagyja őket, csak mi modern, ráérős emberek kezdünk el kérdezősködni, meg kíváncsiskodni, meg hasonló istentelen dolgokat mívelni szabadidőnkben... :DDD

    http://www.biblegateway.com/passage/?search=1+M%C3%B3zes+10&version=NT-HU

    A fentebbi linken megtalálható, hogy Noé fiai hogy mentek széjjel és kik lettek a leszármazottaik és azokéi és így tovább. Az már nem is lényeges, hogy NŐKET ehhez ugyan honnan szerváltak maguknak (mert ezt csak a tesóiktól tudtak ugyebár). Evvan...

    Most senki ne jöjjön azzal, hogy Ádám és Éva miatt mind rokonok vagyuk amúgyis, merthogy ez a pláne benne. :D
  • Angelus1991ster #13
    Akkor azért van a sok tyúkeszű, kecskefejű, tehénfejű, vizilótestű és majomféle emberállat? Így már érthető
  • Wittgen #12
    Ezért van az emberek között annyi marha, disznó, szamár, ökör, liba, tyúk, kígyó, stb. :-)
  • codaco #11
    Szerintem nem szeretnéd azt tudni. :)
  • Zombee #10
    Már a film plakátjai is akciófilmet sugallnak.
    Amúgy ha az özönvíz elpusztította az emberiséget, de Noé csak a családját vitte fel a hajóra, akkor hogyan is maradtunk fenn...? :)
  • Narxis #9
    Engem egyáltalán nem zavar, hogy egy mesekönyv alapján készült, szinten minden filmnek kitalált a története. :D

    Viccet félretéve tényleg nem zavar, még nem is láttam de már előre félek, hogy teljesen hollywood-i szájízre lesz szabva az egész. Az meg nálam azt jelenti, hogy egyszer nézhető kategória legjobb esetben.