Berta Sándor

Újabb esélyt kap a vezeték nélküli USB

Több év után ismét felmerült a vezeték nélküli USB bevezetésének lehetősége. Az USB Implementers Forum (USB-IF) ismét próbálja elfogadtatni a szabványt.

A csoport azt reméli, hogy az okostelefonoknál sikerül egyszerűbben biztosítani és szinkronizálni az adatátvitelt, ráadásul mindezt a megfelelő csatlakozók és vezeték nélkül. 2007-ben már történt kísérlet az Ultra-Wideband (UWB) technológia bevezetésére és elterjesztésére. Az UWB ISO-szabvány lett, majd az Egyesült Királyságban is zöld utat kapott. Az USB-IF most ugyanezt próbálja meg elérni, méghozzá a Media Agnostic USB (MA-USB) segítségével. Az adatátvitelhez felhasználnák az USB mellett a WLAN-t, a Wireless Gigabitet (WiGig), a WiMedia UWB-t és akár az új szabványokat is.

A csoport közölte: az MA-USB többek között külső merevlemezekkel, mobiltelefonokkal, táblagépekkel, digitális kamerákkal és asztali számítógépekkel lesz kompatibilis, s lehetővé teszi majd a különböző eszközök vezeték nélküli összekötését. Amennyiben az adott készülék támogatja a WLAN-szabványt, akkor ehhez a kapcsolathoz nem lesz szükség új hardverre, hanem csak a meghajtóprogramok frissítésére. Az USB-kábel az új szabvány ellenére sem tűnik majd el, hanem lehetővé teheti a mobiltelefonok, a tábla PC-k és akár a notebookok gyorsabb feltöltését.

Az USB 3.0 Promoter Group és az USB Implementers Forum nemrég kifejlesztette az USB-csatlakozók következő generációját, ami a mai eszközökhöz igazodóan kisebb és bármilyen irányból csatlakoztatható lesz a portokba. Az USB Type C kisebb méretének köszönhetően vékonyabb termékeket készíthetnek majd a gyártók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!