Gyurkity Péter

Meghosszabbítaná életünket egy új cég 

Tapasztalt szakemberekből álló új cég jött létre, amely tömeges DNS-szekvenálással dolgozna.

A New York Times számolt be arról, hogy a biotech ágazatban jól ismert J. Craig Venter egy új vállalkozást indított, amely célul tűzte ki a százéves életkor mindennapivá tételét. Az ehhez vezető utat a DNS-szekvenálás tömegessé tételével rövidítenék le, leszorítva az ezzel kapcsolatos költségeket, könnyítve az egyéb kutatások terhein.

Venter a humán genom feltérképezése kapcsán vált ismertté, hiszen ő a Humán Genom Projekttel egy időben végezte munkáját, egy jóval kisebb befektetői kör által biztosított anyagi forrásra támaszkodva, célkitűzéseivel és valamivel gyorsabb eredményeivel a jóval nagyobb kezdeményezésnek is új lendületet adva. Ezt követően az első szintetikus sejt megalkotásával jelentkezett, most pedig az öregedés problémáját oldaná meg, vagy legalábbis hozzájárulna számos ismeretlen folt azonosításához.

A Human Longevity névre keresztelt cég eddig 70 millió dollárt gyűjtött össze vállalkozó kedvű befektetőktől, ez azonban nyilván nem lesz elegendő, mivel 10 millió dollárba kerülő készülékeket szereznének be, amelyekkel évente 40 ezer genom szekvenálását végeznék el, tömegessé és mindennapivá téve azt, fejenként nagyjából 1000 dollárra szorítva le a teljes költséget. Az így kapott eredményt ezt követően közzétennék, hogy az egyéb kutatásokkal együtt felgyorsítsák a betegségek és a génállomány variációi közötti összefüggések megismerését. Az még nem egészen világos, hogy milyen módon tennének szert bevételre, de az eddigi nyilatkozatokból kiderül, hogy hosszú távon a százéveseket tennék az új hatvanasokká.

Az új cég egy egyre népesebbé váló területen tevékenykedik majd, itt többek között a Google is jelen van, amely Calico néven indította el saját projektjét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #19
    Ja még valami:

    "Kérdés csak, hogy melyik az ok, melyik az okozat."

    Ez nem kérdés, még társadalomkutatónak sem kell lenni. Mindenhol akkor kezdett el visszaesni a szaporulat, amikor az életszínvonal megnőtt, valamint a környezet stabilizálódott annyira, hogy nem jelentett se genetikailag, se másként a plusz gyermekvállalás előnyt. (pl. azért mert a gyerekek tartották el az öreget nyugdíj híjján, vagy épp lecsökkent a gyermekhalálozás és emiatt elég volt kevesebb "örökös") Ez megfigyelhető a történelemben számtalan helyen. A népességszaporulat csökkenés az okozat. Később persze ez az elöregedő társadalom miatt problémássá válhat, de ez csak az idióta pénzelosztási rendszerünk miatt van így és amiatt mert ahogy az elején is kifejtettem: "Nem dolgozol? Dögölj meg!" Szemlélet uralkodik.
  • gforce9 #18
    "Most elkezdtél ötletelni egy korlátozó rendszerről (többlet gyermekek esetén segélymegvonás/csökkentés), amivel fenntarthatóvá vállna egy ilyen rendszer. De igaziból ez felesleges, hiszen már van egy jól működő szabályozó rendszerünk, ami sokkal jobban segíti a természetes kiválasztódást is, mint az egyenlősdi."

    Milyen rendszerről beszélsz? Milyen szabályozásról? Nem egészen tudom mire célzol.

    "Véges, vagy lassan bővülő erőforrások esetén a gyors népességnövekedés átlagos erőforrás csökkenést okoz." Igen, csak ilyen nincs az életben. Maximum mikroszinten. Ez csak hipotézis. Jelenleg és úgy általában is a kis népszaporulatú fejlett országok erőforrásfelhasználása miatt szűkül az elérhető források aránya. Egyszerűen fogalmazva, 10 afrikai se fogyaszt annyit mint 1 nyugateurópai középosztálybeli. Se nyersanyagokból, se energiából.
  • simika #17
    @Andryshun: Elnézést ha félreérthető voltam, semmilyen bunkózó szándékom nem volt. Kérlek te is kerüld a személyeskedést!
    Csak arra akartam rávilágítani, hogy aki erőforrások felett rendelkezik (pénz, idő, terület, szervező képesség, robotok, robotok előállításához szükséges nyersanyagok, stb), annak nem érdeke átadni az erőforrásait egy közösségnek, ahol mindenkinek egyenlő hozzáféréssel rendelkezik, kivéve ha ezzel bejut a csoportba, és összességében több erőforráshoz jut, mint amennyit beáldozott.
    Ez nem bunkóság, hanem olyan ösztönös tulajdonságunk, amit az evolúció könyörtelenül belenevel minden fajba. Aki nem a saját maga, népe, faja érdekeit helyezi előtérbe, annak a génjei visszaszorulnak, elvesznek.

    @gforce9: a magasabb életszinvonal - alacsonyabb szaporulat közötti erős korreláció nyilvánvaló. Kérdés csak, hogy melyik az ok, melyik az okozat.
    Véges, vagy lassan bővülő erőforrások esetén a gyors népességnövekedés átlagos erőforrás csökkenést okoz.
    Félreértés ne essék, nem csak a "rejtett erőforrásainkra" igaz, hogy elkezdenek szaporodni, ha anyagi érdekeik úgy kívánják. Ez szintén teljesen természetes ösztön az emberekben, hogy lehető legnagyobb mértékben szeretnék továbbörökíteni génjeiket.
    Ha egy tetszőleges csoport számára lehetővé tennénk, hogy minden ember közepes életszínvonalat érhessen el pl alapjövedelemből, vagy valami csodarobot gondoskodása által, akkor a csoportnak az a része, amelyik a meghatározott életszínvonal alatt is jól érezi magát, az gyors szaporodásnak indulna. Az alapjövedelem/ingyenrobot mindenkinek dolog kizárólag akkor lenne fenntartható, ha a elhanyagolható lenne azon egyedek száma, akiknek ez kielégítő alternatívát jelent.

    Jelenlegi segély, és egyéb ingyenes szociális szolgáltatásaink rendszere (Magyarország) épp ez miatt fenntarthatatlan lett. Ahhoz, hogy fenntartható legyen, ki kellene zárni a legigénytelenebb rétegeket (igényszint emeléssel is el lehet elméletileg érni ezt a kizárást). Ha pl a mostani nettó 200000 Ft/hó alapjövedelmet akarnánk bevezetni magyarországon, akkor az csak akkor lenne hosszú távon (túlszaporodásmentesen)fenntartható, ha kizárnánk/megszűntetnénk(il igényszint emeléssel) azon rétegeket, akiket ez a szint kielégít.

    Most elkezdtél ötletelni egy korlátozó rendszerről (többlet gyermekek esetén segélymegvonás/csökkentés), amivel fenntarthatóvá vállna egy ilyen rendszer. De igaziból ez felesleges, hiszen már van egy jól működő szabályozó rendszerünk, ami sokkal jobban segíti a természetes kiválasztódást is, mint az egyenlősdi.

    Szerintem a fentiek miatt hibás cél lenne a teljes/részleges egyenlősdiért küzdeni. Egy racionális embert az a cél kell hogy hajtson, hogy jobb legyen neki magának, jobb legyen a családjának, jobb legyen a népének, jobb legyen az emberiségnek. Én nagyon szélsőséges helyzetben bármit feláldoznék családomért, vagy akár az egész emberiségért, de egy szalmaszálat nem tennék keresztbe a rajtunk élősködő "Isten ajándékaiért", vagy "rejtett erőforrásokért", mert meggyőződésem, hogy ezek nem csak egyén, család, nemzet, hanem emberiség szintjén is teljesen haszontalanok, sőt károsak.
  • gforce9 #16
    A népességszaporulatra illetve annak alakulására számtalan kutatás létezik. A lényeg az, hogy az életszínvonal emelkedése valamint az, hogy a gyerek születéséből előny származik e, ezek a befolyásoló tényezők. Ha az életszínvonal nő és megszűnik a gyerekekből származó előny, akkor visszaesik a népszaporulat. Ez az világ összes országában megfigyelhető. Nemhinném, hogy pont a "mi kisebbségünkre" nem lenne igaz. Jelenleg náluk, ha gyerek van pénz is van. Ezt szabályozni kell. Véleményem az, hogy aki 2-3 nál több gyereket bevállal, az akkor tegye, ha anyagilag elbírja, ne a társadalomtól várja azt, hogy eltartsa a gyerekeit és mellette még őt magát is. Tehát bizonyos gyermekszám felett negatívan kellene hozzáállni a dologhoz államháztartási-pénzügyi szinten.
  • Andryshun #15
    simikama:

    Gratulálok! Sikeresen áteveztél a bunkók táborába. Missün Kámplít! :P Engem meg ne minősíts, hogy én mennyit áldozok különböző dolgokra. Nem lennék meglepődve, ha jóval többet nálad... észlény... Ahogy egyik haverom mondaná: "Veled is csak sűrűbben vagyunk."
  • simika #14
    @gforce9:

    Nem állítottam, hogy az alapjövedelem nem megvalósítható, hiszen ez egy alacsony szinten jelenleg is létezik Magyarországon. Ebben elvileg egyetértünk nagyjából. Viszont ez ROSSZ. Ez miatt az országos szinten 600000es "nem hiába született" kisebbség aránya a 15 év alatti gyermekek körében 50%. Ennek oka a purgyégyártáshoz kötött alapjövedelem. Ezek addig fognak szaporodni, amíg az alapjövedelmet előállító háttérgazdaság össze omlik.
    Scifi irányába is tovább gondolkodhatunk: Ha cigányellátó robotokat, meg cigányellátó robotokat építő robotokat készítettek, ami maguk fejlesztik a háttérgazdaságot, akkor majd pár évtized múlva azt látjátok, hogy a robotgonzodók számára elérhető élettér 100%át nyomorgó "rejtett erőforrások" töltik meg, és végül ez miatt omlik össze. Persze tovább fantáziálhatnánk űrmeghódíccsa felé is, de minek...
    A lényeg, hogy a technikai szinttől függetlenül az erőforrások mindig korlátosak, a cigányok, és hasonló élősködők pedig idővel túllépik szaporulatukkal a limitet, és akkor kevés nyomorgó helyett majd sok nyomorgó lesz a nyakunkon, akik majd még nagyobb túlerőben késelik majd meg a gyermekeinket-unokáinkat.
    Persze gondolkodhatunk abba az irányba is, hogy a cigányokat integráljuk az emberi kultúrába, de az univerzum automatizált élettérré alakítása reálisabb alternatíva.
    Elég lesz úgy 15 évente megduplázni a lakható bolygók számát, és a túltelített bolygók népességének felét átvinni új bolygókra...

    @Andryshun: nem kell, hogy érts hozzá! A robotkészítő szakemberek, meg a vállalatirányító managerek biztosan könnyedén előkeríthetők lesznek...
    Elég, ha te, és a többi "robototmindenkinek" elvet való jóttevők összedobjátok a szükséges erőforrást. Biztosan akad ilyen gondolkodású emberből legalább 6-7 milliárd... Ja, az más kérdés, hogy ezek egytől egyig mind kapni akarják az ingyen robotokat, nem a saját javaikat feláldozni érte...


    Én nem azt mondom, hogy a "robotot mindenkinek" vagy az "alapjövedelmet mindenkinek"
    célok nem elérhetők, hanem hogy rettenetesen rosszak. Én csak részleges megvalósításra látok lehetőséget, ami nem arról szól, hogy mindenkinek kicsit jobb lesz, hanem arról, hogy a középosztály lecsúszik (őket terhelik a költségek), a szegényeknek sem lesz jobb, csak többen lesznek. (Teljes cél elérés esetén annyi különbség lenne, hogy a felsőosztály is lecsúszna.)


  • Andryshun #13
    simika:

    Én nem alapítok vállalatot, mert nem értek hozzá és nem is érdekel. Nem is erről volt szó. :)
    Orvosláshoz: 50-60 évvel ezelőtt nagyapáink meg (már akik tudtak ilyesmiről) ugyanígy gondolkodhattak a szervátültetésről, vagy más komolyabb műtéti beavatkozásokról. Ó hát lehet megoldják azt, hogy kaphasson valaki másik vesét, vagy szívet, de az tuti, hogy én Kiss Pista 20 éves dolgozó polgár az életben nem élvezhetem majd sosem az említett gyógyászati újításokat. Ehhez képest manapság a teszem azt 72. életévét taposó Kiss Pista lehetséges, hogy 15 éve valaki más veséjével, vagy szívével éli mindennapjait. Nem azt mondom, hogy annak, akinek sok pénze van nincs könnyebb dolga ("Mi az hogy, nagyon is!!"), de így kijelenteni 30-50 évre előre valamit, sőt, akár úgy, hogy SOHA nem lesz a köznép körében elterjedt, botorság. Örök szövegem a "Soha ne mondd, hogy soha!" . :) És itt persze nem a zimbabwei 13. gyerekként született néger kiskölökre gondoltam... Főként a fejlett világ lakosaira. Bár több száz év távlata már megint más tészta, de ebbe már ne menjünk bele. :)
  • gforce9 #12
    Ezek többtízéves gondolatok és ha a múltrendszerünkhöz hasonlítod, akkor kissé félrelőttél :) A múltrendszerünk diktatúra volt és kész. A normálisabb elosztás megvalósítható, csak akarat kell hozzá. Az meg hogy ki mennyire igénytelenedik el, ha nem kell dolgoznia arra semmiféle valós bizonyíték nincs, csak ezt szajkózzák az ellenzők. Aki igénytelen az most is igénytelen. Tökmindegy neki.

    "Nyugodjatok bele, ha egyszer majd valamelyik isten ajándéka bevezeti az alapjövedelmet Magyarországon, annak költségét nem ő, hanem mi fogjuk kifizetni...." Az alapjövedelmet nem kell senkinek sem pluszban kifizetni. Ha ezt így látod, akkor jobban el kéne olvasni az erről szóló számtalan értekezést. Egyrészt simán elbírná most is a gazdaság, ugyanis azonnal megszüntethető lenne az összes segély, támogatás meg tudjaafranc mi, az összes háttérintézményével együtt. Ezek a dolgok elképesztő összegek a költségvetésben. Valmint a pénzrendszer reformjával egyben kell az egészet nézni. A nagyvállalatoknak fogyasztó kell. Fizetőképes fogyasztó. Ők biztos nem fognak ez ellen ágálni. A pénzmennyiséget pedig szabályozni kell. Minden megoldható, de felőlem kesereghetünk még azon, hogy jajj munkanélküliség, jajj bevándorlók, jajj automatizálás... megoldás erre a jelen kereteken belül nincs és nem is lesz. Ha lenne, akkor már kitalálták volna.
  • simika #11
    Az élethosszabbításos technikákkal kapcsolatban meg ne legyetek naívak, azokat nem a hétmilliárd ember számára fejlesztik, hanem az azt megfizetni képes pár 10000 ember számára.
  • simika #10
    Hú, micsoda kommunista utópia hatalmasodott el rajtatok....

    Amiről itt fantáziáltok (munka nélküli megélhetés) az jelenleg is elérhető: ha elegendő tőkéd van, megélhetsz a tőkejövedelmekből, nem kell dolgoznod.
    Ha mindenki számára elérhetővé tennénk egy bizonyos szintű munka nélküli alapjövedelem, akkor az igénytelen réteg gyors szaporodásnak indulna, egészen addig, amíg felélnék az összes elérhető erőforrást. Ez a folyamat gyakorlatban is megtekinthető napjainkban Magyarországon.

    Andryshun:"...hirtelen rohamos robotizálásba lehetne kezdeni, hisz a lehetőségek eddig is megvoltak"
    Tessék, kezdj el robotizálni, a jelenlegi körülmények ezt lehetővé teszik. Alapíts vállalatot/alapítványt/egyházat aminek profilja, hogy a vásárlókat/tagokat/mindenkit drága/olcsó/ingyenes robotokkal lásson el, hogy ne kelljen soha/öregkorukra dolgozniuk. A szükséges tőkét majd összedobják a hasonló gondolkodású befektetők....
    Én arra tippelnék, hogy nem nagyon akad majd olyan, aki úgy akar robotizálni, hogy abból főleg más járjon jól... Persze lehet, hogy tévedek...

    Más
    A mostani nyugdíjasok egy büdös fillért nem fizettek be arra a célra, hogy abból nekik egyszer majd nyugdíjuk legyen. Azért fizettek, hogy az őket megelőző generációnak legyen nyugdíja. Mint ahogy pontosan ezt tesszük mi is. Az már más kérdés, hogy mivel a mai fiatal felnőtt generációnak nincsenek gyermekei, nem lesz majd aki nyugdíjukat kitermelje.

    A problémát majd a jól szaporodó csóró tömegek bevándorlása fogja megoldani. Csak éppen nem a mi nyugdíjproblémánkat, hanem a rajtunk élősködő isten ajándékainak azon problémáját, hogy egy gondolkodó, és fajtársaiért küzdő, áldozatot vállaló tagokból álló nemzetet sokkal nehezebb kontrollálni és kifosztani, mint egy liberális multikulti csürhét, ahol a kevés értelmes tag azzal van elfoglalva, hogy egymást irigyelje tapossa, és hogy örüljön, ha épp aznap nem az ő torkát vágja el egy rejtett erőforrás.

    Egy tetszőleges méretű társadalmi csoportban (kis közösség/nemzet/teljes emberiség) csak addig működőképesek a szociális megoldások, amíg az adott csoport valamilyen megoldással korlátozza a csoportidegen élősködő tagokat.
    Magyarországon ez védelmi mechanizmus megszűnt, így elszaporodtak az élősködők a vezető rétegünkben és a mélyigénytelen réteg is vészesen felszaporodott.
    Összeurópai érdekcsoport nem létezik, mi csak gyarmat vagyunk nyugateurópának.
    Teljes emberiség szinten az élősködőket kiszűrő rendszer ki sem alakult.
    A fentiek miatt jelenleg Magyarországon kizárólag az élősködőknek érdeke az altruizmus fenntartása (ingyenes egészségügyi ellátások, alapjövedelem, stb)

    Nyugodjatok bele, ha egyszer majd valamelyik isten ajándéka bevezeti az alapjövedelmet Magyarországon, annak költségét nem ő, hanem mi fogjuk kifizetni, és előnyeit nem mi, hanem a rejtett erőforrásaink fogják élvezni.