Berta Sándor

Iránban nem blokkolható örökké a Facebook

Ali Janati iráni kulturális miniszter úgy vélte: nem tartható fenn hosszú távon a közösségi platform blokádja.

"Négymillió iráni van a Facebookon és korlátoztuk a hozzáférésüket. Az ilyen jellegű technika fejlődését azonban nem tudjuk arra hivatkozva korlátozni, hogy minderre az iszlám értékek védelme érdekében van szükség" - jelentette ki a politikus. Janati szavai újabb bizonyítékát jelentik a nyitás politikájának, amit Hasszan Rouhani iráni elnök képvisel. A kulturális miniszter ugyanakkor még tovább ment és a jelenlegi blokádot az 1979. évi intézkedésekkel hasonlította össze, amikor betiltották a faxkészülékeket és a videomagnókat. Az utóbbira utalva közölte: "Visszatekintve, néhány - az iszlám forradalom után hozott - intézkedésünk nevetségesnek tűnik."

A jelenleg alkalmazott szűrőrendszer minden iszlámellenes és a morált, illetve a rendet fenyegető tartalom megjelenítését, valamint terjesztését tiltja a Facebookon, a Twitteren, de még a YouTube videomegosztón is. 13 tagú bizottság dönt arról, hogy mely anyagok tartoznak a tiltott kategóriába. A felhasználók proxyszerverek segítségével kerülik ki a blokádot.

Rouhani hivatalba lépése teljesen új fordulatot hozott az országban. Az iráni kormány megjelent a közösségi oldalakon Mohammad Javad Zarif külügyminiszter például rendszeresen ír bejegyzéseket a Facebookra, ahol 850 000 követője van. Az övé az egyetlen hivatalos iráni Twitter-csatorna, amelyen angol nyelvű üzenetek olvashatók, sőt, még a legnépszerűbb videomegosztón is regisztrálta magát. Emellett elérhető a @HassanRouhani Twitter-csatorna, amit vagy az elnök vagy annak stábja üzemeltet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vik3 #3
    mérlegeljétek melyik idiótább:
    - internet: youtube
    - TV: Való Világ 6
  • barret #2
    Attól hogy idiotán használja valaki,nem a Youtube tehet!
    Tízezer számra vannak szakmai videók felrakva,nem muszály a dilettáns
    videókon felnőni...
  • duke #1
    "Iránban nem blokkolható örökké a Facebook "

    Pedig ha tudnak hogy milyen jol jarnak. Jo lenne ha nalunk is blokkolnak, es minden modon akadalyoznak az idiotizmus terjedeset.