Berta Sándor

Újabb Intel Atom CPU-k érkeznek a táblákhoz

Az Intel abból indul ki, hogy még az idén forgalomba kerülhetnek a Cherry Trail generációhoz tartozó Intel Atom processzorok.

Julie Coppernoll, az Intel mobil és kommunikációs csoportjának marketingigazgatója elmondta, hogy az új modellekkel kapcsolatos információk valószínűleg az idén június elején megrendezett tajvani Computex kiállításon derülhetnek ki. A Cherry Trail kódnevű generációba tartozó CPU-kat 14 nanométeres gyártási eljárással készítik majd, ezáltal gyorsabbak lesznek, mint a Bay Trail-modellek és kevesebbet is fognak fogyasztani. Emellett nagyobb teljesítményűek lesznek és hosszabb üzemidőt biztosítanak majd. Az Intel a táblagépekhez szánt jelenlegi Atom processzorokat 22 nanométeres gyártási eljárással készíti.

Nathan Brookwood, az Insight 64 elemzője arra számít, hogy a Cherry Trail-sorozat tagjai nem csupán a csúcskategóriás tábla PC-kbe, hanem az olcsóbb számítógépekbe is bekerülhetnek. Az Intel alaposan felgyorsította az új modellek fejlesztését; a konszern eddig a mobil ágazatban 2 éves ciklus szerint dolgozott, most viszont már 1 éves ciklusra tért át.

Az Intel idén 10 millió helyett 40 millió chipet akar gyártani a táblagépekhez. A folyamat során a legkorszerűbb gyártási technológiákat is beveti majd, hogy helyt tudjon állni a legnagyobb konkurensének számító ARM-mel szemben. Előnyt jelenthet az óriáscég számára, hogy a Qualcomm még mindig 28 nanométeres gyártási eljárással készíti a chipjei többségét. Ebből azonban Brookwood szerint az Intel csak akkor profitálhat, ha a gyártók gyorsan reagálnak és a Qualcomm termékei helyett az ő megoldásait választják.

A Globalfoundries és a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) szintén új gyártási eljárásokon dolgozik. Még az idén elkezdődhet a 3D tranzisztorok 16, illetve 14 nanométeres eljárással történő sorozatgyártása. Ugyanakkor ezen a területen is taktikai és technológiai előnyben van az Intel, mert a technológiát már évek óta alkalmazza. A helyzetét megkönnyítheti, hogy a Globalfoundries és a TSMC csak 2015-től tudnak majd 3D-chipeket készíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!