Berta Sándor

Milliókat keresnek a reklámok át­enged­ésével az Adblock fejlesztői

A Mobile Geeks bloggerei kiderítették, hogy az Adblock Plus készítői nagyon jól keresnek az egyes konszernekkel való együttműködésen.

A Till Faida által alapított Eyeo cég az Adblock Plus rendszerén átengedett hirdetések után több millió dollárt zsebelhetett be. Az összeg csak az elmúlt néhány hónapban 30 millió dollárt tett ki. Sascha Pallenberg, a Mobile Geeks egyik munkatársa azt már tavaly júliusban kiderítette, hogy bizonyos weboldalak üzemeltetői a reklámbevételeik 30 százalékát kifizetik az Adblock Plus fejlesztőinek, azért, hogy a program a szűrőin biztosan átengedje az adott hirdetéseket. Pallenberg most újabb részleteket hozott nyilvánosságra. A 30 millió dollár jelentős része a Google kasszájából származott, de emellett az eBay, az Amazon és a Yahoo! is fizetett bizonyos pénzt.

A blogger ezenkívül más dolgokra is rávilágított. Bizonyos szerkesztőségek azt kérik a látogatóktól, hogy kapcsolják ki az Adblock Plust, de ezek a felhívások rendszeresen eltűnnek. Továbbá a fejlesztők meglehetősen érdekesen kezelik a kritikákat: a kiegészítővel kapcsolatos minden negatív bejegyzést rövid időn belül törölnek.


Az Adblock Plus készítői nyilatkozatukban elismerték, hogy az Acceptable Ads kezdeményezés néhány tagja valóban díjat fizet nekik, konkrét összeget ugyanakkor nem közöltek. Hangsúlyozták, hogy a program elindítása óta rendszeresen beszámoltak a nagyobb oldalak pénzügyi támogatásáról és a jövőben is be fognak jelenteni az Acceptable Ads programot érintő minden változást.

A fejlesztők korábban közölték: alapvetően nem az online hirdetések ellen vannak, mivel pontosan tudják, hogy a szolgáltatásoknak és az oldalaknak szükségük van reklámra, csak szerintük nem mindegy, hogy milyenekre. Állításuk szerint nem csupán pénzt akarnak keresni, hanem azt szeretnék, ha jobb reklámok jelennének meg, s a felhasználók dönthetnék el, hogy melyik hirdetés tetszik nekik és melyik nem. Ebben a folyamatban segít az Adblock Plus.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • illusion0 #12
    Kár, hogy a cikkben egy szóval sem lett megemlítve, hogy létezik Adblock Edge nevű kiegészítő is Firefoxhoz. Ez a kiegészítő egy fork verzió, ami nem enged át semmilyen reklámot, ami blokkolva lett (tehát itt nincsen a háttérben elbújó fehérlista). Ez a kiegészítő egyáltalán nem tartalmazza az Acceptable Ads baromságot. Ráadásul kevesebb memóriát használ.

    Eredetileg az Adblock Plus azon az elven indult, hogy minden reklámot blokkoljon. Egy hobbiprojekt volt. Csak aztán az Adblock Plus fejlesztői korruptak lettek. Ez sokaknak nem tetszett, ezért jött létre az Adblock Edge, ami az Adblock Plus forráskódján alapul, csak ki lett takarítva belőle a felesleges szemét. És már egyre népszerűbb az Adblock Edge. Mindenkinek ezt ajánlom!

    Innen tudjátok letölteni:

    https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-edge/
  • FoodLFG #11
    Ne bohóckodjatok már gyerekek. Használjatok HOSTS fájlt.
    http://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm

    Nem lassítja az oldalak betöltését, nem lát bele a megnyitott lapjaitokba, biztonságos(abb), transzparens, blokkol minden reklámot (magyar oldalakhoz egy bejegyzést kellett csak hozzáadnom).
    Ilyen natív oprendszer szintű blokkolásokat kellene használni elsősorban. Nem az ad blockot...
  • zola2000 #10
    Azt az adblocknál is tudják, hogyha a pénzért idegesítő reklámokat engednek át, akkor végük, egy-két alig feltűnő reklámot még elviselek.
  • tomazin #9
    Én örülök neki, hogy pénzt is keresnek vele. Okos ötlet volt, legyen megjutalmazva. Hogy az valakinek fáj, hogy emberünknek megszaladt és olyan formán, hogy még a közösséget is segítette? Köszönjük írjon inkább a lepkékről blogot.
    Emellett még egyszer sem fordult elő, hogy idegesítő reklám átment volna rajta, so én megelégedéssel használom.
  • nextman #8
    Engem zavar a youtube reklam, mert varni kell 4 masodpercet, amig a kivant videot nezhetem. A bezarhato reklamjaik kevesbbe zavarnak.
  • SanMaster #7
    Minden böngészőbe azonnal telepítem az ABP-t. Amelyikhez nincs (IE fos) nem is használom. Ennyi. Nem sajnálom tőlük a pénzt, mert agygörcsöt kapok azoktól a weboldalaktól, ahol mindenféle szar villog. Jó lenne ha leszoknának ezekről a hirdetésekről.
  • Nyiri #6
    Engem sem zavar hogy keresnek vele. Eddig egyáltalán nem zavaró amit átengedtek. Nem is vettem észre.
  • KopaszIsten #5
    A manuális blokkolást szvsz nem befolyásolja, mert én még eddig mindent tudtam blokkolni, amit magától nem tett. Úgyhogy no problem részemről.
  • BrockSamson #4
    Az nem kifejezetten zavar hogy keresnek vele, persze eljohet az ido, amikor mar tul sok mindent atenged a progi, de akkor atvalt az ember egy masik hasonlo alkalmazasra.
    Szerintem csak az elougro, felugro, kulon megnyilo, hangoskodo reklamok idegesitik az emberek tobbseget, nem a lap szelen meghuzodo banner.
  • Cat #3
    Az emberek azért töltik le a programját, hogy ne lássanak reklámokat, ezek után ő engedélyezi a reklámokat, és még pénzt is kap értük. Ez egy csöppet visszás. Abba a helyzetbe küzdötte fel magát, hogy védelmi pénzt kell fizetni neki.