Ötvös Tibor

Nincs természetes fény Pekingben

A szmog Pekingben jelenti a legnagyobb veszélyt és mostanra olyan apokaliptikus állapotok uralkodnak a városban, melyeket korábban csak a különböző utópisztikus filmekben láthattunk.

Peking városában számtalan hatalmas LED-kijelző található, melyeken alapesetben különböző, főként a turisták számára nélkülözhetetlen információ jelenik meg. A hétvégétől azonban egységesen a napfény kapta a főszerepet mindenhol. Pekingben ugyanis olyan komoly szintet ért el a légszennyezés, hogy a természetes fény, mint olyan eltűnt a lakosok életéből. Éppen ezért ezeken a kijelzőkön a Nap mozgását követhetjük nyomon.

A szennyezés számokban is kimutatható. A múlt keddi mérések alapján a PM2.5 350-500 mikrogramm között mozgott, az Amerikai Követségen 671-es rekordot rögzítettek. A WHO szerint az emberi szervezetre még nem káros szennyezés maximum 25 mikrogramm lehet, a 300 mikrogramm feletti érték már életveszélyes, így el lehet képzelni a Pekingben uralkodó állapotokat. Szinte a világ összes hírműsora készített már riportot a jelenségről és a megszólaltatott lakosok ugyanarról panaszkodtak: köhögés, irritáló érzés az orrban, folyamatos szomjúság.


A hivatalos szervek egy utasítással határozatlan időre bezárták az összes iskolát és nem ajánlják a nagyon fiatalok illetve az idős korosztály számára, hogy kimozduljanak az otthonukból. A többiek számára is előírás a különböző védelmet nyújtó eszközök alkalmazása, így ismét "divat" lett az arcmaszk viselése. A szennyezés téli fűtésnek, a rengeteg autónak és a különböző gyárak károsanyag-kibocsátásának köszönhető. A keddi mérés után a tiltással együtt a város vezetése arról is döntött, hogy 2.6 millió tonnával csökkenti az elégethető szén mennyiségét és 15 milliárd kínai jüant költenek majd 2014-ben a levegő tisztítására.

Tavaly Hopej tartomány volt a legszennyezettebb, ahol a legmagasabb PM2.5 érték 993 mikrogramm volt. A kormány itt szinte azonnal lépett és 8.347 erősen szennyező üzemet zártak be és ennek hatására folyamatosan, évről évre egyre jobb eredményeket produkálnak a méréseken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #28
    Nekem bejön kábelen a cctv (china central television) angol kiadása, ők is foglalkoznak a szmoggal, szal...
  • errorista #27
    OMG2
  • Molnibalage #26
    Semiféle konteót nem bizonyítottak be. Eddig is tudtuk, hogy mindenki figyel mindenkit és a "barátok" egymás ellen is folytatnak megfigyelést és lehallgatást. Azt, hogy ez egyeseknek új és meglepő, az nem az én problémám...
  • Zero 7th #25
    Említettem már azt az elméletemet, hogy én vagyok Isten, és a világon csak és kizárólag az létezik, amit én személyesen tapasztalok? Tehát Kína nem létezik addig, amíg oda nem megyek, és megszűnik létezni, amikor eljövök onnan. A róla szóló hírek csak hírként teremtődnek, folyamatában, nincs mögöttük valós esemény.

    A legjobb ezzel az, hogy cáfolhatatlan. :P
  • uwu420 #24
    Ezek a kommentek MUHAHA
    Láttam már ezt-azt, de mindig rácsodálkozok a paranoid pszichopata NWO-s faszságokra.
    Nincs is Kína... LOL
  • vik3 #23
    http://index.hu/tech/hoax/2014/01/21/megsem_nezik_oriasteven_a_pekingiek_a_napfelkeltet/
  • Hunnenkoenig #22
    "utópia" = ideális, tökéletes hely.
    Barkobazzatok ki az "utopisztikus" szo jelenteset. Peking ezek szerint minden csak nem utópisztikus.

    Ti valoszinüleg a "futurisztikus" filmekre gondoltatok.
  • errorista #21
    OMG, van aki meg konteozik Assange es Snowden utan?
  • errorista #20
    "Ismervén az euroatlanti média hazudozásáradatát, nem lennék meglepve, ha az egész egy nagy kamu lenne"


    http://www.thewire.com/global/2014/01/no-chinese-arent-watching-sunsets-tv-because-smog/357196/
  • wkm #19
    Persze, ezt a hírt sem a nyugati média lőtte el, hanem Kína hirdeti magáról... Bírom, amikor valaki játssza a hülyét.