Berta Sándor

A bűnözők körében is népszerűek az Apple termékei

Vakmerő új módszert alkalmaznak Nyugat-Európában a bűnözők: menet közben fosztják ki az autópályákon közlekedő műszaki cikkeket szállító kamionokat.

A közelmúltban Észak-Rajna-Vesztfáliában 12 ilyen eset történt, legutóbb pedig már Hessen északi részén is lecsapott egy bűnbanda. A rendőrök egyelőre tehetetlenek, nincsen nyom, amin elindulhatnának. A rendőrség "Apple-aratásról" beszél és akciófilmhez hasonlítja a történteket: a nagy sebességgel haladó kamionokból iPhone és iPad készülékeket vittek el a tolvajok. Az okozott kár 70 000 euró.

Az egyik cseh fuvarozási cég tehergépkocsija a hollandiai Waalwijk városából tartott Dortmundon és Kasselen át Csehországba, amikor a banda lecsapott. A rendőrségi jelentésből kiderült, hogy az elkövetők egy fémvágó szerszám segítségével távolították el a szállítmányt védő biztonsági reteszt, majd összesen 7 csomagot emeltek ki, amelyekben összesen 125 iPad, 4 iPad mini, 30 iPhone és 2 Apple-billentyűzet volt. Az észak-rajna-vesztfáliai nyomozók már több mint egy éve sikertelenül keresik azt a csoportot, amely hasonló módszerrel dolgozik és amely eddig körülbelül 50 eset elkövetéséért lehet felelős. Erről a dortmundi államügyészség és egy rendőrségi szóvivő tájékoztatta a közvéleményt.

Az akciókra általában éjjel és nagy sebesség mellett kerül sor, ezért meglehetősen veszélyesek. Az esetek megdöbbentették nem csak a rendőröket, de a sofőröket is. A Hessen északi részén elkövetett ügyben például a vezető csak akkor vette észre, hogy eltűnt az iPhone- és az iPad-szállítmány egy része, amikor megállt pihenőt tartani. Fogalma sem volt arról, hogy hol és hogyan tűnhettek el a készülékek. Annyit lehet tudni, hogy a bűnözők általában besorolnak a teherautó mögé és felveszik a jármű sebességét, majd akcióba lendülnek. Feltörik a hátsó ajtót, kiiktatják a biztonsági megoldásokat és kiadogatják a zsákmányt. Az egyes akciók általában csak néhány percig tartanak és a vezetők többnyire semmit sem vesznek belőle észre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moikboy #4
    De kell aktiválni, csak az Applenek nem érdeke letiltani őket. A szállítmány nyilván biztosítva volt, az ellopott készülékek pedig az AppStore-on keresztül végül mégiscsak nekik fognak pénzt termelni.
    A technológia már régen adott ahhoz, hogy egy lopott eszközt távolról, hardwaresen használhatatlanná tegyenek, mégsem alkalmazza egyetlen gyártó sem. Hogy miért? Mert a lopott készülék tulaja úgyis vesz egy újat, tehát a gyártónak megéri, ha lopják a készülékeit.
  • Vol Jin #3
    Nem kell ezeket a készülékeket aktiválni, így az eltűnt darabok sorozatszámainak ismeretében nem megoldható a tiltásuk?
  • paby88 #2
    Nekem is egyből ez jutott eszembe, szerintem ezzel tisztelegnek az elhunyt Paul Walker előtt!
  • endrev #1
    Jó kis oktatóvideó lett a Halálos iramban.. :D