SG.hu

CES-újdonságok - Hajlított után itt a hajlítható tévé

A Samsung egy hatalmas hajlított, az LG egy kisebb, de kedvünkre hajlítható, míg a a Sony rengeteg 4K felbontású modellt jelentett be.

A Samsung Electronics a CES-en leplezte le első kereskedelmi forgalomban kapható, hajlított képernyőjű UHD TV-it, valamint bemutatta hajlított és UHD készülékeinek teljes tárházát. 2013-ban három UHD és egy hajlított TV-t mutatott be a Samsung, míg 2014-ben a cég már 10 új UHD és 6 hajlított TV-t fog piacra dobni, köztük a világ legnagyobb, 110 hüvelykes UHD, valamint a 105 hüvelykes hajlított UHD televízióval. A 65 hüvelykes H7150 LED Smart TV-je elhozta a CES Legjobb Innovációja díját, míg öt TV - köztük a 78 hüvelykes U9000 Curved UHD TV és a 110 hüvelykes S9 UHD TV - a CES 2014 Formatervezés és Mérnöki elismerésében részesült.


A korábbi LG modell nem 4K felbontású volt

A cég sajtóanyaga hosszan taglalja a hajlítás előnyeit, mint például a szélesebb látószög olyan panorámahatást kelt, amely miatt a képernyő még nagyobbnak tűnik, és hogy egyenletes és egységes nézési távolságot biztosít, de ez sem feledteti azt a tényt, hogy ennek megalkotásában bizony megelőzte őket az LG. A 105 hüvelykes hajlított UHD TV mellett a Samsung bemutatta az U9000-es sorozatot is, és a zászlóshajójának számító Full HD H8000-es LED TV sorozatnál is bevezette a hajlított képernyőt. A tévék olyan technológiákat tartalmaznak, mint a Depth Enhancer, ami kielemzi a kép egyes területeit és automatikusan hozzáigazítja a kontrasztot a mélységérzet érdekében, s így 3D hatást kelt speciális szemüveg használata nélkül is. Az UHD Dimming technológia feldolgozza az egyes képblokkokat, és még mélyebb fekete színeket és élesebb kontrasztot biztosít.


A termékekben hétszeresére növelték a színkorrekciós pontok számát és a 4K felbontásnál kisebb tartalmakat négy lépésben - jelanalízis, zajcsökkentés és a felbontás elemzése után - konvertálják fel. Támogatják a jelenleg érvényes szabványokat - köztük a HEVC-et, a HDMI 2.0-át, az MHL 3.0-át és a HDCP 2.2-t -, és a cserélhető Evolution Kit által a jövőbeli igényeknek is megfelelnek. A három UHD TV sorozat révén - S9, U9000 és U8500 - a Samsung 10 UHD Smart TV modellt kínál 50 hüvelykes mérettől egészen a 110 hüvelykig, hajlított és sík képernyővel egyaránt. A tévék belül is okosabbak lettek: a négymagos processzor a korábbinál kétszer erősebb, azaz gyorsul a betöltés és a navigáció. Az új Multi-Link funkcióval a képernyő négy kisebb részre osztható és megjeleníthetők a kapcsolódó tartalmak; például rákereshetünk egy dologra a böngészőben vagy az aktuális műsorhoz kapcsolódó YouTube videóra.


Fával borított hátlap

Szintén a CES-en mutatta be az LG a világ első hajlítható OLED TV-jét, amin a néző állíthatja be a képernyő ívét. "Az LG hajlítható OLED TV-jét mindenkinek a saját szemével kell látnia, az élmény ugyanis leírhatatlan - fogalmazott H. H. (Hyun-hwoi) Ha, az LG Home Entertainment Company elnök-vezérigazgatója. A kijelző görbülete a távirányítóval a néző igényeihez igazítható. A tervezők a vizuális élményt meghatározó főbb tényezők, többek között a képernyőméret és a nézőtávolság alapján határozták meg a megfelelő görbületi tartományt. A szabályozható íveltségnek köszönhetően a néző mindig az igényeinek és ízlésének megfelelő lehető legjobb látványt élvezheti. A 195 centiméter képátlójú (77") tévé megbízhatóságát és tartósságát a sajtóanyag szerint több tízezer órányi tesztelés garantálja.


Az LG ismét besöpörhetett egy elsőséget az OLED technológia alkalmazásával

A dél-koreai gyártókhoz képest a japán Sony kicsit le van maradva: tavasszal kerülnek piacra a BRAVIA televíziók új modelljei, amiben 3 sorozat 7 készüléke rendelkezik majd 4K felbontással, mellettük 6 sorozatban összesen 14 Full HD modell mutatkozik be. A cég a képminőségre helyezi a hangsúlyt, bejelentésük szerint az új X-tended Dynamic Range PRO-nak köszönhetően a képek még erőteljesebbek és világosabbak, mint valaha. A sportrajongók számára a 4K/60p a legideálisabb képminőség a gyorsan mozgó tartalmak megjelenítéséhez, az új Sony 4K tévéken pedig tisztán látszik a különbség, mivel minden darab támogatja a legújabb HDMI 2.0 csatlakozókat. A készülékek ezen kívül kompatibilisek az MHL 3.0 szabvánnyal, melynek köszönhetően okostelefonokról és tabletekről is tudunk 4K minőségű tartalmakat megjeleníteni a képernyőn. A HEVC kodek dekódolására is alkalmas új dekóder ezenkívül internetes 4K/60p tartalmak - például Netflix - visszajátszására is alkalmas.


A forma terén a tévék stabilitását növelték, amely az egyre növekvő képernyőméretek korában kiemelten fontos szerepet kap. A televízió súlypontjának csökkentése a hagyományos tévékhez képest kisebb talapzatot igényel, amelynek köszönhetően a készülék közvetlenül a falhoz, illetve egy keskeny asztalra is helyezhető. Egyes modellek új port replikátort is tartalmaznak, mely egyszerűsíti a kábelrendezést anélkül, hogy rontana a látványon: a játékkonzoloktól a Blu-ray lejátszókig minden csatlakozókábel rendezetten helyezkedik el a hátsó részen. A BRAVIA X9 hangját az előre néző mágneses folyadék csillapítású hangszóróknak javítják, és a dizájn részét is képező üvegszálas borítás csökkenti a hangtorzulást. A Wedge kialakítással rendelkező készülékekben felszabadult területen egy belső mélynyomóval ellátott hosszú csatornás hangszórója (Long Duct Speaker) kapott helyett. A forma a hangszóró kapacitásának növekedését, erőteljesebb basszust és kevesebb hangtorzulást eredményez.


A Sony tévéknél bevezetett Wedge dizájn lába

A belsőt a Samsunghoz hasonlóan átdolgozták: a kezdőképernyőn rendezett kategóriák sorai találhatók, és böngészés közben válogathatunk például a legnagyobb nézettségű tévéműsorok, internetes videoajánlások, barátaink feltöltött fotóalbumai és saját felvett programjaink között is. A gyors indítás rögtön a kívánt tartalomra visz: a modellek kevesebb mint 2 másodperc alatt bekapcsolnak. Az olyan alkalmazások, mint a YouTube pedig pillanatok alatt indíthatóak a kezdőképernyőről. Az új távirányító tappipaddal van ellátva ,melyet még csak a készülék irányába sem kell tartanunk. A beépített NFC egyszerű vezeték nélküli csatlakozást tesz lehetővé más mobileszközökkel: az egyérintéses tükrözéssel azonnal megoszthatjuk a képernyőn az okostelefonunkon található tartalmakat. Követhetjük mások Twitter üzeneteit a műsor közben, vagy a beépített mikrofon és kamera segítségével akár ismerőseinkkel is beszélgethetünk a Skype alkalmazáson keresztül. A Live Football mód élethű stadionélményt nyújt meccsnézés közben, az új felület még a FIFA friss információit és híreit is megosztja velünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szomferi #6
    ja igen, még valami: 2.0-t, 3.0-t... miért nem lehet ezt megtanulni??
  • szomferi #5
    a Samsung is bemutatta a hajlítható TV-t, még a streamben is mutatták, hogy tudod használni flatként és curvedként, ahogy jólesik
  • barret #4
    Ez az egész arról szól,hogy melyik cégnek a farka hosszabb 1 centivel!
    Mi meg (felhasználók) le vagyunk szarva!
    Miért nem csinálnak használhatót ami minket is érdekel???

    Képzeljetek el egy 180 fokban hajlított képernyőt!
    Nyomjátok az autóversenyt,és oldalra tudtok nézni,hogy az előző autó milyen közel jár!
    Na ez lesz a hajlított képernyő!
    Ezek meg addig kihoznak 180 típust fokonként hajlítva!
    Ez a mocskos pofátlan piacgazdaság! Itt 1 a lényeg,hogy ne lépjenek túl nagyot,mert akkor nincs értelme a következő apró lépésnek...
    Tehát ha a képernyő 180 fokban hajlítható,továbbá érzékeli a hajlítási fokot,(a látómező miatt ez kell) Akkor futok megvenni! De amíg fokokat görbítgetnek,addig verjék maguknak egymás tévéjére :D
  • Cat #3
    A hajlíthatóságnak én sem látom előnyét. Egyszer beállítja az ember a szoba méretének, a nézési távolságnak megfelelően, és utána soha többé nem nyúl hozzá. (Kivétel amikor megjönnek a haverok, és lehet nekik mutogatni.)
  • BrockSamson #2
    Szerintem ez kevesbe a hasznossag vagy szuksegesseg miatt van most eloterbe tolva, inkabb arrol szol hogy meg tudjak csinalni (es jo dragan adni).
  • MuchACHO79 #1
    Nem értem ezt a hajlitott tévé őrületet. Élőben még sosem láttam ilyet, de van a falamon egy 50"os samsung ledtévé. HD csatornák, DVD filmek és az XBOX az amit a legtöbbször mutat. Nem látom értelmét, hogy ívelt legyen, így tökéletes, olyan mint egy kép a falon.